Insurtech

Startup: Foodakai… ένα ευφυές σύστημα για την ασφάλεια των τροφίμων

Οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να εκτιμήσουν το προφίλ επικινδυνότητας


συνέντευξη του Γιάννη Στοΐτση, CEO της FOODAKAI

H FOODAKAI είναι μία νεοφυής εταιρεία που αξιοποιεί τα δεδομένα ασφαλείας τροφίμων ώστε να μειώσει το ρίσκο στην εφοδιαστική αλυσίδα. Μέσα από την τεχνολογία που χρησιμοποιείται οι εταιρείες μαθαίνουν σε ποια σημεία των συστημάτων ασφαλείας τους ελλοχεύουν κίνδυνοι. Η Εταιρεία δραστηριοποιείται στην Ευρώπη και κάνει κινήσεις για να επεκταθεί σε όλο τον κόσμο. Υποστηρίζεται από το Orange Grove.

Πότε δημιουργήθηκε η FOODAKAI και πώς προέκυψε η ιδέα να ασχοληθείτε με το χώρο των τροφίμων;

Η εταιρεία FOODAKAI είναι νεοφυής επιχείρηση η οποία ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2016 με έδρα την Ελλάδα και με διεθνή δραστηριότητα. Δουλεύοντας τα τελευταία 10 χρόνια πάνω σε προβλήματα που σχετίζονται με δεδομένα του αγροδιατροφικού τομέα, οι ιδρυτές της Εταιρείας διαπίστωσαν ότι οι εταιρείες τροφίμων δεν έχουν την πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα ασφαλείας τροφίμων, όπως θα ήθελαν, για να εντοπίσουν πιθανούς κινδύνους στα τρόφιμα που παράγουν ή διαθέτουν. Γνωρίζοντας πόσα δεδομένα υπάρχουν στο διαδίκτυο για την ασφάλεια τροφίμων σκέφτηκαν ότι θα μπορούσαν να τα μαζέψουν όλα και στη συνέχεια να τα επιμεληθούν και να τα «δώσουν», όπως ακριβώς τα χρειάζονται, ώστε να κάνουν εκτίμηση της επικινδυνότητας και να μειώσουν έτσι την πιθανότητα ένα μη ασφαλές τρόφιμο να φτάσει στο τραπέζι μας. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της εταιρείας FOODAKAI.

Πώς μπορεί μία επιχείρηση να αξιοποιήσει το project σας και τι οφέλη θα αποκομίσει;

Η FOODAKAI παρέχει ένα ευφυές online σύστημα που ελαχιστοποιεί το ρίσκο της ασφάλειας τροφίμων στην εφοδιαστική αλυσίδα προσφέροντας μια ακριβή εικόνα και γνώση των κινδύνων που υπάρχουν σε πρώτες ύλες και προϊόντα. To σύστημα απευθύνεται σε όλες τις εταιρείες της αλυσίδας τροφίμων, από μικρές εταιρείες που παράγουν τρόφιμα, μέχρι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και εταιρείες εστίασης. Με το σύστημα της FOODAKAI μια εταιρεία έχει για πρώτη φορά όλη την πληροφορία που χρειάζεται για να προστατέψει τη φήμη της. Το όφελος είναι πολλαπλό καθώς η εταιρεία γνωρίζοντας ακριβώς πού είναι οι κίνδυνοι στα τρόφιμά της μπορεί α) να σχεδιάσει και να τροποποιήσει τα συστήματα ασφαλείας τροφίμων που εφαρμόζει με τέτοιον τρόπο ώστε να μετριάσει τους κινδύνους, β) να αυξήσει την εμπιστοσύνη των πελατών της και των καταναλωτών και γ) να εξοικονομήσει χρήματα βελτιώνοντας εσωτερικές διαδικασίες που σήμερα απαιτούν πολύ χρόνο και χρήματα.

Η Εταιρεία ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο και δραστηριοποιείται κυρίως στην Ευρώπη

Μπορεί το έργο σας να βοηθήσει τις ασφαλιστικές εταιρείες και πώς ακριβώς; Συνεργάζεστε με ασφαλιστικές;

Το σύστημα της FOODAKAI μπορεί να βοηθήσει τις ασφαλιστικές εταιρείες προσφέροντας τη δυνατότητα α) να εκτιμήσουν το προφίλ επικινδυνότητας μιας εταιρείας τροφίμων με βάση τα στοιχεία συχνότητας εμφάνισης συμβάντων για τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί και β) να εντοπίσουν κλάδους στη βιομηχανία τροφίμων που έχουν ανάγκη για υπηρεσίες ασφάλισης λόγω της αυξημένης επικινδυνότητας και να πραγματοποιήσουν στοχευμένο marketing.

Σε ποια φάση βρίσκεστε αυτήν τη στιγμή;

Η Εταιρεία ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο και δραστηριοποιείται κυρίως στην Ευρώπη αλλά στόχος είναι να επεκταθεί άμεσα σε όλες τις χώρες του κόσμου. Ήδη υπάρχουν επαφές με υποψήφιους πελάτες από Αμερική καθώς και θεσμικούς φορείς από το χώρο των τροφίμων οι οποίοι θα μπορούν να λειτουργήσουν ως κανάλια προώθησης του συστήματος. Το σύστημα της FOODAKAI χρησιμοποιείται σήμερα από τρεις πολυεθνικές και μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων.

Ποιοι είναι οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην ομάδα και ποιες οι ιδιότητές τους;

Η εταιρεία FOODAKAI ιδρύθηκε από δύο μηχανικούς, τον Γιάννη Στοΐτση και τον Νίκο Μανουσέλη, που αναπτύσσουν για περισσότερο από 10 χρόνια καινοτόμες λύσεις για πολύ μεγάλους οργανισμούς και εταιρείες στον πρωτογενή τομέα και τον Κωνσταντίνο Μαύρο, έμπειρο στο χώρο των επενδύσεων και σήμερα εταίρο στο κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών Velocity.Partners Venture Capital. Εγώ είμαι ο CEO της Εταιρείας ενώ η ομάδα αποτελείται σήμερα συνολικά από 7 μέλη και περιλαμβάνει επιστήμονες με εξειδίκευση στην ασφάλεια τροφίμων, μηχανικούς λογισμικού που εξελίσσουν συνεχώς το σύστημα και άτομα με πολυετή εμπειρία στο χώρο των τροφίμων που ασχολούνται με τις πωλήσεις και το Βusiness Development. Συγκεκριμένα τα μέλη της ομάδας εκτός των ιδρυτών είναι η Ζωή Νόβακ, Υπεύθυνη για το Business Development, η Αλεξάνδρα Λιανού, Υπεύθυνη για την ανάπτυξη και την αξιολόγηση περιεχομένου, ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, Data Engineer και ο Νίκος Καλοδήμας, Front end Engineer.

Πηγή: Αασφαλιστικό Marketing, Τεύχος Ιούνιος 2018

 

 


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 − two =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Startup: Foodakai... ένα ευφυές σύστημα για την ασφάλεια των τροφίμων! https://www.insurancedaily.gr/startup-foodakai-ena-effyes-systima-gia-tin-asfalia-ton-trofimon/