Κοινωνική Ασφάλιση

Τέλος στην εισφορά εφάπαξ το 2021


Την κατάργηση της εισφοράς υπέρ του κλάδου προνοίας ή εφάπαξ εξετάζει η κυβέρνηση από το 2021 για τους νέους ασφαλισμένους.

Συγκεκριμένα, εκείνο προς το οποίο κλίνουν αρμόδιοι παράγοντες είναι να μην πληρώνειουν την κράτηση 4% επί των αποδοχών τους όσοι ασφαλισθούν για πρώτη φορά από την 1η/1/2021.

Η σκέψη αυτή εντάσσεται στα πλαίσια του όλου του σχεδιασμού για την σύσταση κλάδου επαγγελματικής ασφάλισης στο υφιστάμενο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).

 Στον κλάδο αυτό θα εντάσσονται όσοι μισθωτοί και μη μισθωτοί πρωτασφαλισθούν από τον Ιανουάριο του 2021. Εναλλακτικά, αν το θέλουν, μπορούν να ενταχθούν στον κλάδο της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης. 

Ωστόσο, ανεξάρτητα, αν θα ενταχθούν στον επαγγελματικό ή τον δημόσιο κλάδο της επικουρικής ασφάλισης, δεν θα έχουν την υποχρέωση καταβολής εισφοράς 4% υπέρ του εφάπαξ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. 

Το ρόλο του ”εφάπαξ” θα παίξει ουσιαστικά η μελλοντική επαγγελματική -επικουρική σύνταξη, την οποία οποιος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, θα μπορεί να παίρνει είτε σε ”δόσεις” (δηλαδή ως μηνιαία παροχή όπως ισχύει σήμερα με τις επικουρικές), είτε σε μορφή ΄΄εφάπαξ”.

 Δεδομένου, μάλιστα, πως φιλοδοξία των αρχιτεκτόντων του επαγγελματικού κλάδου του ΕΤΕΑΕΠ είναι η νέα (επαγγελματική) επικουρική σύνταξη θα είναι κατά 35%-40% υψηλότερη από τη σημερινή θα είναι -οι δικαιούχοι – σαν να πάρουν ”διπλή” σύνταξη, δηλαδή μία περίπου στο ύψος της σημερινής και άλλη μία επιπρόσθετη λόγω των υψηλών αποδόσεων που αναμένεται να έχει η επένδυση των εισφορών όσων ενταχθούν στο επαγγελματικό κλάδο…


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 − 5 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Τέλος στην εισφορά εφάπαξ το 2021! https://www.insurancedaily.gr/telos-stin-eisfora-efapax-to-2021/