Ασπίς Πρόνοια - Commercial Value

Τι θα γίνει με τα 5.000 συμβόλαια της Ασπίς των… 140 εκατ. ευρώ;

ΑΣΠΙΣ

Η υπόθεση των αποζημιώσεων της Ασπίς βρίσκεται σε “εμβρυικό” στάδιο με μεγάλο μέρος των πρώην ασφαλισμένων να έχουν ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουν για να αποζημιωθούν, δεδομένου ότι τελικά στον πίνακα των δικαιούχων συμπεριλήφθηκε μόλις το 20% των συμβολαίων.

της Βίκυς Γερασίμου

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η εκκίνηση της όλης διαδικασίας είναι μία εξέλιξη θετική και φερέλπιδα που άργησε όμως πολύ, απομειώνοντας μέσα από γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες την περιουσία του ομίλου. Επίσης οδήγησε σε δικαστικές και κοστοβόρες διαδικασίες χιλιάδες ασφαλισμένους.

Στους ήδη συμπεριληφθέντες στον πίνακα δικαιούχων έχουν αναγνωριστεί από την εκκαθάριση αποζημιώσεις που συνολικά ανέρχονται σε 250 εκατ. ευρώ. Εκτός πίνακα έχουν παραμείνει α) όσοι δεν είχαν κάνει αναγγελία του συμβολαίου τους και β)όσοι είχαν προγράμματα εφάπαξ καταβολής – αποταμιευτικά που συνολικά ανέρχονται σε 5.000.

Τι μέλλει γενεσθαι με τα επενδυτικά – αποταμιευτικά συμβόλαια;

Περίπου 5.000 ασφαλισμένοι της Ασπίς είχαν προγράμματα εφάπαξ καταβολής αποταμιευτικά – επενδυτικά, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως μη ασφαλιστικά -αν και πωλούνταν από ασφαλιστική-, αφήνοντας τους δικαιούχους εκτός κατάστασης του πίνακα.

Όπως αναφέρει ο Νίκος Κεχαγιάογλου, πρόεδρος του Συλλογου Ζημιωθέντων, κάτοχοι των συμβολαίων προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο και αποφάνθηκε ότι οι δικαιούχοι θα αποζημιωθούν από το Εγγυητικό Κεφάλαιο. Εν συνεχεία λόγω διασταλτικής ερμηνείας του νόμου οι εν λόγω συμβαλλόμενοι εξαιρέθηκαν από τις αποζημιώσεις στη διαδικασία της εκκαθάρισης.

Αν και τα συμβόλαια δεν είναι πολλά σε αριθμό, αντιπροσωπεύουν μεγάλο ποσό που υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 140 εκατ. ευρώ. Μέσα στο επόμενο διάστημα ο Σύλλογος προγραμματίζει συναντήσεις με εκπροσώπους του κυβερνώντος κόμματος, προκειμένου να βρεθεί λύση που ενδεχομένως να συνίσταται και σε μία νομοθετική ρύυθμιση, που θα διευκολύνει την κατάταση.

Το 60% των μη αναγγελθέντων συμβολαίων κερδίζονται πρωτόδικα

Θετική είναι δικαστικά η έκβαση για τα συμβόλαια που δεν είχαν αναγγελθεί καθώς όπως ανανφέρει ο Σύλλογος περίπου το 60% των υποθέσεων που πάνε δικαστικά κερδίζονται πρωτόδικα.

Υπολογίζεται ότι όλη αυτή η διαδικασία με τις ανακοπές θα ολοκληρωθεί προς το τέλος του έτους, όπου πλέον θα υπάρχει και πιο ευκρινής εικόνα για τις αποζημιώσεις.

 


1 Comment

1 Σχολιο

  1. Εργενιάδης Α.

    Jan 14, 2017 at 3:57 PM

    Ας πληρωθούν πρώτα όσοι αποδεδειγμένα το δικαιούνται και είναι αναρτημένοι στις σχετικές καταστάσεις και όσο για τους υπόλοιπους αν τελικά δικαιούνται αποζημίωσης ας τους πληρώσει το …….Εγγυητικό Κεφάλαιο.
    Αλήθεια αποδίδουν οι ασφαλιστικές σε αυτό το κεφάλαιο αυτά που εισπράττουν στα ασφαλιστικά συμβόλαια για αυτό το λογαριασμό?????

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eighteen − 5 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Τι θα γίνει με τα 5.000 συμβόλαια της Ασπίς των... 140 εκατ. ευρώ;! https://www.insurancedaily.gr/ti-tha-gini-me-ta-5-000-tis-aspis-ton-140-ekat-evro/