Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Τι θα σημάνει για τον ασφαλιστικό κλάδο η IDD;


Τον δρόμο των αλλαγών διαβαίνει η ασφαλιστική αγορά, με στόχο να συμμορφωθεί με τις εποπτικές απαιτήσεις, οπότε είναι φυσικό η νέα ΟΔΗΓΙΑ ΕΕ 2016/97 να διαμορφώσει νέο τοπίο στην ασφαλιστική αγορά, ζήτημα που βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα της διαμεσολάβησης.

της Ευγενίας Καφφετζή, Διευθύνουσας Συμβούλου της GlobalNet Insurance Brokers, Αντιπροέδρου του ΣΕΜΑ και Υπέυθυνης Επιτροπής Δεοντολογίας και Ανταγωνισμού

Με την ελπίδα, βέβαια, ότι δεν θα δημιουργηθούν «κενά» στην «ερμηνεία», αφού η εκάστοτε εποπτική αρχή της κάθε χώρας θα το διαμορφώσει όπως εκείνη κρίνει σε επίπεδο συμμόρφωσης των παραληπτών της Οδηγίας, σύμφωνα πάντα με την αρχή της αναλογικότητας.

H νέα Οδηγία θα απευθύνεται σε όλα τα κανάλια διαμεσολάβησης (συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων σε ασφαλιστικές επιχειρήσεις), τα online/ direct κανάλια διαμεσολάβησης, τις τράπεζες (bancassurance) αλλά και τους aggregators. Επιχειρείται να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο εσωτερικού ελέγχου, τόσο για το προϊόν όσο και για τις εταιρείες, τους διαμεσολαβητές αλλά και τους υπαλλήλους τους, με πρωταρχικό σκοπό την προστασία του συμφέροντος του καταναλωτή, την ορθή διαχείριση των συστημάτων κινδύνου και των πιθανών «συγκρούσεων συμφερόντων», αλλά και τη βοήθεια ως προς τον καλύτερο σχεδιασμό στη διανομή/διαμεσολάβηση του ασφαλιστικού προϊόντος.

Η εμφανής πρόθεση θωράκισης των δικαιωμάτων του καταναλωτή με την επαναδιατύπωση της έννοιας και των διαδικασιών του συμβουλευτικού ρόλου του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή προς τον πελάτη δημιουργεί περαιτέρω υποχρεώσεις στον ίδιο κατά το προσυμβατικό στάδιο.

Ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής θα πρέπει να είναι αμερόληπτος, καλά ενημερωμένος και να μη συμμετέχει σε αντικρουόμενα συμφέροντα.

Για τις υπηρεσίες αυτές ο επαγγελματίας μεσίτης ασφαλίσεων πρέπει να δει την ευκαιρία και όχι τον κίνδυνο ή το λειτουργικό κόστος, που δικαιολογημένα θα υπάρξει για την εναρμόνιση με τις νέες απαιτήσεις. Ο επαγγελματίας μεσίτης ασφαλίσεων έχει τη φιλοσοφία και την εταιρική δομή για να συνταχθεί με τις βασικές κατευθύνσεις της IDD και μπορεί να εγγυηθεί για την παροχή αξιόπιστων και αντικειμενικών συμβουλευτικών υπηρεσιών, που συνάδουν με την προστασία των συμφερόντων του πελάτη, επιχείρησης ή ιδιώτη.

Σημαντικότερες αλλαγές θα υπάρξουν στην τριμερή σχέση ασφαλιστικών εταιρειών-εκπροσώπων διαμεσολάβησης και καταναλωτών, αφού η «κατευθυνόμενη» πώληση προϊόντων είναι μια αναμφισβήτητη πραγματικότητα για την ελληνική ασφαλιστική αγορά. Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε επαναπροσδιορισμό της δομής και λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών, ραγδαία αναδόμηση της κατηγοριοποίησης της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και των σχέσεων που διατηρούν οι σημερινοί διαμεσολαβούντες με τις ασφαλιστικές εταιρείες -τομείς που σήμερα θεωρούνται δεδομένοι.

Για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, πάντως, και ειδικότερα για τον μεσίτη ασφαλίσεων, η εφαρμογή της IDD αποτελεί ευκαιρία για την αναβάθμιση, την εξέλιξη, την περαιτέρω ανάπτυξη του συμβουλευτικού του χαρακτήρα και των υπηρεσιών, αλλά και τη μετάβαση της αγοράς σε ένα πιο ποιοτικό επίπεδο λειτουργίας. Είναι μια ενδιαφέρουσα πρόκληση σε έναν κλάδο δυναμικό, που αναπτύσσεται διαρκώς.

Πηγή: Brokers Time/ Τεύχος 52


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ten − four =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Τι θα σημάνει για τον ασφαλιστικό κλάδο η IDD;! https://www.insurancedaily.gr/ti-tha-simani-gia-ton-asfalistiko-klado-idd/