Καμιά μεμονωμένη τροφή δεν μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, αλλά ο σωστός συνδυασμός τροφών μπορεί να κάνει ουσιαστική διαφορά. Η ιδανική ισορροπία για κάθε γεύμα είναι τουλάχιστον τα δύο τρίτα να απαρτίζονται από φυτικές τροφές και το ένα τρίτο από ζωική πρωτεΐνη. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο αυτή η «ισορροπία» είναι το σημαντικότερο όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου.
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντικαρκινικές ουσίες και όσο πιο χρωματιστά είναι τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά περιέχουν. Οι τροφές αυτές συντελούν στη μείωση του κινδύνου με έμμεσο τρόπο, όταν σας βοηθούν να διατηρείτε ένα υγιές και σταθερό βάρος. Τα περιττά κιλά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου, περιλαμβανομένου του παχέος εντέρου, του οισοφάγου και των νεφρών. Προσπαθήστε να τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά.
Το φυλλικό οξύ είναι μια σημαντική βιταμίνη της ομάδας Β που μπορεί να συντελέσει στην προστασία του οργανισμού από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού και του ορθού. Υπάρχουν πολλά προϊόντα εμπλουτισμένα με φυλλικό οξύ, όπως τα δημητριακά, ενώ όλα τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι καλές πηγές του εν λόγω οξέως. Επίσης, ο χυμός πορτοκαλιού, οι φράουλες και το πεπόνι.Άλλες καλές πηγές φυλλικού οξέος είναι τα σπαράγγια και τα αβγά. Επίσης το συκώτι του κοτόπουλο, τα φασόλια, οι ηλιόσποροι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι ή το μαρούλι. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συστήνει να παίρνετε φυλλικό οξύ από τη διατροφή σας και όχι από συμπληρώματα.
Αν περιστασιακά υποκύπτετε στον πειρασμό ενός «βρώμικου» σάντουιτς, δεν κινδυνεύετε. Αλλά γενικά ο περιορισμός των επεξεργασμένων τροφίμων όπως τα αλλαντικά (σαλάμι, μπέικον, λουκάνικα κ.α.) μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου και του γαστρεντερικού συστήματος. Επίσης, αν καταναλώνετε τρόφιμα που έχουν υποστεί κάπνισμα ή πάστωμα, τότε εκτίθεστε σε παράγοντες που ενδεχομένως να προκαλούν καρκίνο.
Είτε είναι η λυκοπένη (η ουσία που δίνει στις ντομάτες το κόκκινο χρώμα) είτε κάποιο άλλο συστατικό, μελέτες έχουν δείξει ότι οι ντομάτες μειώνουν τον κίνδυνο αρκετών μορφών καρκίνου, περιλαμβανομένου του προστάτη. Έρευνες έχουν επίσης τεκμηριώσει ότι τα προϊόντα ντομάτας, όπως σάλτσες ή χυμοί αυξάνουν την αντικαρκινική προστασία του οργανισμού.
Αν και τα αποδεικτικά στοιχεία είναι ακόμη υπό εξέταση, το τσάι και ειδικά το πράσινο, μπορεί να είναι ισχυρό όπλο κατά του καρκίνου. Σε εργαστηριακές μελέτες έχει αποδειχθεί ότι το πράσινο τσάι επιβραδύνει ή προλαμβάνει την εκδήλωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, του ήπατος, του μαστού και προστάτη. Έχει επίσης παρόμοια επίδραση στον ιστό των πνευμόνων και του δέρματος. Σε μερικές μακροπρόθεσμες έρευνες έχει επίσης αποδειχθεί ότι το τσάι σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης, του στομάχου και του παγκρέατος.
- Τα σταφύλια και ο χυμός τους, ειδικά των κόκκινων και μοβ ποικιλιών περιέχουν ρεσβερατρόλη. Η ουσία έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε εργαστηριακές μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι προλαμβάνει το είδος της βλάβης που προκαλεί την καρκινική διαδικασία στα κύτταρα. Δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ωστόσο ότι η κατανάλωση σταφυλιών ή του χυμού τους ή το κρασί μπορεί να προλάβουν ή θεραπεύσουν τον καρκίνο.
- Η ζάχαρη μπορεί να μην προκαλεί άμεσα καρκίνο. Αλλά μπορεί να αντικαταστήσει άλλα τρόφιμα στη διατροφή σας, μειώνοντας την αντικαρκινική προστασία. Επίσης αυξάνει την θερμιδική πρόσληψη, συντελώντας τελικά σε περιττά κιλά και εμφάνιση παχυσαρκίας. Το περιττό βάρος μπορεί αν είναι παράγοντας καρκίνου. Τα φρούτα μπορούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη σας για γλυκό και να σας προσφέρουν πολλές βιταμίνες.