ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Διακεκριμένοι Ηγέτες που έγραψαν Ιστορία:
Garry Kasparov


Πρώτος Στην Παγκόσμια Κατάταξη Σκακιστών Για Δύο Δεκαετίες & Συγγραφέας Του Μπεστ – Σέλερ, How Life Imitates Chess

Ποια Είναι Η Επόμενη Κίνησή Σας; Μικρά Μυστικά Από Τη Λήψη Αποφάσεων, Στρατηγική Και Πώς Να Κερδίσετε Από Το Μεγάλο Δάσκαλο της Στρατηγικής

Ο πιο επιτυχημένος σκακιστής όλων των εποχών θα μοιραστεί στους Leaders του Λονδίνου τα μικρά του μυστικά για την ηγεσία των επιχειρήσεων ως παιχνίδι στρατηγικής κατά το οποίο μαθαίνει κανείς να σκέφτεται μπροστά και να κάνει κάθε απόφαση να μετράει. Ο Kasparov θα αναφερθεί σε παραδείγματα από την προσωπική του ζωή που διαγωνιζόταν και κέρδιζε διαρκώς στο υψηλότερο επίπεδο, καθώς επίσης θα αναφερθεί και σε παραδείγματα από τον κόσμο των επιχειρήσεων και της πολιτικής.Όπως οι σύγχρονοι ηγέτες διαβάζουν το Sun Tzu για να αποκρυσταλλώσουν και να προσαρμόσουν μαθήματα ηγεσίας από την τέχνη του πολέμου και διαβάζουν Machiavelli για να μάθουν για τη δύναμη και τις οργανωτικές πολιτικές, έτσι και ο Garry Kasparov θα μας δώσει παραδείγματα από την παγκόσμια κυριαρχία του στο σκάκι. Για παράδειγμα θα μας κάνει μαθήματα για την αδημονία του ανταγωνισμού, για το πώς να περιμένουμε την επόμενη κίνηση του αντιπάλου, για το πώς θα τους εξαναγκάζουμε να παίζουν το δικό μας παιχνίδι αντί το αντίθετο, για το πώς να αυτοσχεδιάζουμε και να προσαρμοζόμαστε, για το πώς να συγκρατούμε τα νεύρα μας και να κερδίζουμε σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές καταστάσεις.

Αναγκάστε Τους Ανταγωνιστές Σας Να Παίξουν Το Παιχνίδι Σας Και Όχι Εσείς Το Δικό Τους
Το επιθετικό, δυναμικό στυλ παιξίματος του Kasparov ταίριαζε με τις δυνάμεις και την προσωπικότητά του. Όμως, δεν υπάρχει ο καλύτερος και μοναδικός τρόπος στρατηγικής στις επιχειρήσεις, λέει. Όσοι παίρνουν ρίσκα συνυπάρχουν με τους συντηρητικούς μάνατζερ στις κορυφαίες 500 επιχειρήσεις του Fortune. Ίσως ένα 50 τοις εκατό των αποφάσεων ενός ηγέτη να είναι ίδιες, ανεξάρτητα από τον τύπο του ηγέτη που είστε. Είναι αυτό το άλλο 50 τοις εκατό ή το πιο πολύπλοκο 10 τοις εκατό που κάνει τη διαφορά. Οι καλύτεροι ηγέτες εκτιμούν τις ιδιαίτερες ανισορροπίες και παράγοντες «κλειδιά» της κάθε κατάστασης και μπορούν να μηχανεύονται μια στρατηγική από την κατανόηση των παραπάνω, έτσι όπως ο Kasparov μελέτησε τους αντιπάλους του και την κάθε μία από τις συνθήκες στην οποία βρέθηκε ο ίδιος.

Το Εσωτερικό Παιχνίδι: Διατηρώντας Την Αντοχή Σας Όταν Λειτουργείτε Κάτω Από Στρες
Οι μεγάλοι ηγέτες είναι αδυσώπητοι. Ο Kasparov λέει ότι δε μπορούμε να αμφισβητήσουμε τη δύναμη του εγκεφάλου του Thomas Edison. Όμως, η πραγματική του ιδιοφυΐα ενυπάρχει στους αδυσώπητους πειραματισμούς του, την άρνησή του να αναγνωρίσει την αποτυχία ως κάτι άλλο πέρα από ένα βήμα παραπάνω προς το δρόμο της επιτυχίας. Η ηλεκτρικός λαμπτήρας του ήταν αποτέλεσμα επιμονής και όχι έμπνευσης.

Ο Kasparov θα μοιραστεί στους Leaders του Λονδίνου τις τεχνικές του για το πώς να παίζουμε το εσωτερικό παιχνίδι∙ αρνούμενος να τρεμοπαίξει τα βλέφαρά του όταν είναι αντιμέτωπος με τις αντιξοότητες, όπως λέει. Υπήρξε ο ανίκητος παγκόσμιος πρωταθλητής για 15 χρόνια, υπερασπίζοντας τον τίτλο του περισσότερο από κάθε άλλον πρωταθλητή στους σύγχρονους καιρούς.

«Όταν έπαιξα για πρώτη φορά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σκακιού το 1984, ήμουν ένας νεαρός 21 χρόνων εναντίον ενός πρωταθλητή που κρατούσε τον τίτλο του για περίπου 10 χρόνια. Παρόλο που δε μπορούσα να φανταστώ ότι αυτό το τελευταίο εμπόδιο θα μπορούσε να μου φράξει το δρόμο, σοκαρίστηκα όταν είχα τέσσερις συνεχόμενες ήττες και καμία νίκη, μόλις δύο ακόμα ήττες για μία εξευτελιστική και παταγώδη αποτυχία. Ήταν ώρα για αλλαγή στρατηγικής. Αντί να ενδώσω στα συναισθήματα της απελπισίας μου, προετοιμάστηκα για έναν παρατεταμένο πόλεμο φθοράς – άλλαξα σε «ανταρτοπόλεμο» σε κάθε ένα από τα παιχνίδια που ακολούθησαν, μειώνοντας τα ρίσκα μου και περιμένοντας για την ευκαιρία μου. Ο Karpov ήθελε να δώσει στο «νέο» ένα μάθημα επιτυγχάνοντας βαθμολογία το τέλειο 6-0, γι’ αυτό και έπαιζε προσεκτικά αντί να καταχραστεί το πλεονέκτημά του και να παίξει επιθετικά.

Ακολούθησαν 17 απίστευτες παρτίδες χωρίς οριστικό αποτέλεσμα. Ξόδεψα εκατοντάδες ώρες παιχνιδιού και προετοιμασίας καθώς και τόσο πολύ χρόνο σκεπτόμενος πώς παίζει ο Karpov, που ένιωσα ανεπιφύλακτα ότι γινόμουν ο Karpov. Το σύστημά μου δούλεψε, όμως, όταν έχασα την 27η παρτίδα για να κατέβω στο 0-5, έμοιαζε ότι δε μάθαινα αρκετά γρήγορα για να σώσω τον αγώνα. Καθώς ο αγώνας έμπαινε στον τρίτο μήνα, άλλαξα το στυλ μου και τελικά η γρουσουζιά «έσπασε». Κέρδισα την παρτίδα 32 και πέρασα στην αντεπίθεση. Ακολούθησαν επιπλέον πέντε εβδομάδες με ισοπαλία. Ο Karpov έδειχνε εξαντλημένος κι εγώ άρχισα να πιέζω περισσότερο και κέρδισα τις παρτίδες 47 & 48 με ωραίο στυλ και ξαφνικά ήταν 3-5, ενώ η χρονική στιγμή ήταν με το μέρος μου. Σε μια παράξενη αλλαγή το Φεβρουάριο του 1985, η FIDE, ανταποκρινόμενη στις πιέσεις από τις Σοβιετικές αθλητικές αρχές, κήρυξε τον αγώνα άκυρο μετά από πέντε μήνες, 48 παρτίδες και χιλιάδες ώρες».

Οι Υψηλές Επιδόσεις Έρχονται Από Τη Γνώση Του Τι Κινητοποιεί Τους Ανθρώπους
Η ικανότητα του να μένει κανείς αποτελεσματικός κάτω από αυξανόμενη πίεση ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Για τον Kasparov, που έχει μια παροιμιώδη και θρυλική ικανότητα να αντέχει μακρόχρονα, εξουθενωτικά παιχνίδια, είναι το να κολλάει σε ένα καθεστώς που του παρέχει την ψυχική δύναμη που χρειάζεται, όπως λέει. Για άλλους, συνεχίζει, είναι η έξαψη του ανταγωνισμού και της νίκης. Είναι καλό να γνωρίζεις τι σε κάνει να εμπλακείς, τι σε κινητοποιεί παρά αυτό που σε εξουθενώνει. Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους στους οποίους ηγείσαι. Τα υψηλά επίπεδα ενέργειας και η ικανότητα, που συνεπάγεται, να αποδίδει κανείς σε υψηλό επίπεδο συνεχώς, δεν προέρχεται από ανθρώπους που δουλεύουν υπερβολικά. Προέρχονται από τη γνώση του τι «πυροδοτεί» τους ανθρώπους, με τι ενθουσιάζονται.

Κάνε Τις Επόμενες Κινήσεις Για Την Αλλαγή Παιχνιδιού Και Καινοτόμησε Για Να Νικήσεις
Οι αποφάσεις για αλλαγή παιχνιδιού δεν προέρχονται μόνο από τα δεδομένα. Μπορείς να συγκεντρώσεις όλα τα διαθέσιμα δεδομένα στην αγορά, αλλά μην παίρνεις αποφάσεις για το τι θα αλλάξει στο μέλλον βασιζόμενος μόνο σ’ αυτά. Θα σου δώσουν μια «γραμμή» στη λήψη των αποφάσεών σου, με αποτέλεσμα οι ανταγωνιστές σου να μπορούν να προβλέψουν και να αντιδράσουν. Ο Kasparov λέει ότι αυτό που τον έκανε νικητή ήταν ένα απροσδόκητο προσόν σε έναν σκακιστή: η φαντασία. Οι μεγάλοι ηγέτες κάνουν τις «τι ακολουθεί» αποφάσεις που αλλάζουν το παιχνίδι, επειδή συνδυάζουν δεδομένα, ένστικτο, προετοιμασία, και το σημαντικό συστατικό της φαντασίας.


Βιογραφικό
Ο Garry Kasparov είναι ο καλύτερος σκακιστής της εποχής μας, παγκόσμιος πρωταθλητής στην ηλικία των 21, και ο νούμερο ένα παίκτης στην παγκόσμια κατάταξη για δύο δεκαετίες, περισσότερο κατά πολλά χρόνια από οποιονδήποτε άλλο παίκτη στην ιστορία του οργανωμένου, διεθνή διαγωνισμού. Έγινε πρώτη είδηση το 1996 και το 1997 όταν δέχτηκε την πρόκληση της IBM να παίξει σκάκι με τον υπολογιστή της Deep Blue.Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one + 12 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Διακεκριμένοι Ηγέτες που έγραψαν Ιστορία:
Garry Kasparov! https://www.insurancedaily.gr/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%b5%ce%ba%cf%81%ce%b9%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf%ce%b9-%ce%b7%ce%b3%ce%ad%cf%84%ce%b5%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%ad%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%88%ce%b1%ce%bd-%ce%b9%cf%83%cf%84-4/