ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Διακεκριμένοι Ηγέτες που έγραψαν Ιστορία:
Jack Welch


Πρώην Πρόεδρος και CEO της General Electric Corporation, ανακηρύχτηκε Manager του αιώνα σύμφωνα με το περιοδικό Fortune

Μαθήματα Ηγεσίας από τον πιο αξιοθαύμαστο CEO παγκοσμίως: Δημιουργώντας Έναν Κερδοφόρο Οργανισμό /Επιχείρηση, Σε Εύκολους και Δύσκολους Καιρούς

Όταν ακούει κανείς τον Jack Welch, έχει την εντύπωση ότι είναι ένας γνήσιος άνθρωπος, ότι πράγματι παίρνεις αυτό που βλέπεις και όχι κάτι διαφορετικό. Χωρίς προσωπείο. Μιλάει ξεκάθαρα, χωρίς περιστροφές.  Σε μια εποχή που η έρευνα λέει ότι το εργατικό δυναμικό, οι επενδυτές και οι πελάτες ζητούν επιτακτικά διάφανη, αυθεντική ηγεσία, ίσως αυτό να είναι το πρώτο μάθημα της ηγεσίας.

Καλλιεργώντας Νικητήριες Συμπεριφορές στον Εαυτό σας και σ’ αυτούς που Ηγείστε.

Όταν ο Welch ρωτήθηκε για το πώς έπρεπε να περνούν τον καιρό τους οι μάνατζερ, είπε ότι το 75% του χρόνου του στη GE (General Electric) τον ξόδευε εστιάζοντας στους ανθρώπους και βοηθώντας τους να αποδώσουν.  Για την κακή επίδοση (poor performance) ο Welch υπεραμύνεται της άποψης ότι η ψεύτικη ευγένεια είναι η χειρότερη από όλα.  Οι ηγέτες πρέπει να είναι σκληροί, ανοιχτοί και δίκαιοι: «Ντροπή σε όσους πορεύεστε με ανεπαρκείς συνεργάτες».

Όταν δεν ήταν με ανθρώπους απ’ όλη την ιεραρχία, ο Welch περνούσε τον καιρό του με τους πελάτες. Ως ηγέτης της GE ο Welch αφιέρωνε τρεις βδομάδες το χρόνο για να μιλάει με πελάτες.  Ταξίδευε στα διάφορα παραρτήματα της GE στη χώρα και άκουγε τους πελάτες και το προτιμούσε από το να βασιστεί σε αναφορές που γίνονταν από τους ενδιάμεσους μάνατζερ που τις περνούσαν στο «αφεντικό».  Συμβουλεύει να κάνεις πάντα ένα γεύμα σε μπουφέ έτσι ώστε να κινείσαι συνεχώς: «Δε θέλεις να στριμωχτείς στη γωνία ενός καθιστικού γεύματος».

Δημιουργείτε μια Μεταδοτική Κουλτούρα: οι Μεγάλοι Ηγέτες Διδάσκουν

Ο Welch ήταν υπέρμαχος ενός μαθησιακού-εκπαιδευτικού οργανισμού με το δικό του προσωπικό τρόπο.  Ίδρυσε το Ινστιτούτο Μανατζμεντ της GE στο Crotonville, μοιράστηκε τις προσωπικές του εμπειρίες στην τάξη και ενθάρρυνε τους άλλους μάνατζερ να κάνουν το ίδιο.  Ήταν διαρκώς έξω συναντώντας τις ομάδες του και όχι κρυμμένος στα κεντρικά γραφεία.

Οι Δέκα Τρόποι Του Jack Για Να Δραστηριοποιήσει Ανθρώπους Και Να Δημιουργήσει Τη Γραμμή Της Εταιρείας

1. Τι να μετρήσετε;

Εάν έπρεπε να διοικήσω μια εταιρεία με τρεις σταθερές, αυτές θα ήταν η ικανοποίηση του πελάτη, η ικανοποίηση του εργαζόμενου και η ροή του χρήματος.

2. Χτίστε Εμπιστοσύνη.  Αυτή Είναι Η Δουλειά Σας.

Εάν δεν είστε απλός, δε μπορείτε να είστε γρήγορος.  Και, αν δεν είστε γρήγορος, είστε νεκρός.  Ετσι, ό,τι κάναμε (στην GE) επικεντρώνεται στο χτίσιμο της αυτοπεποίθησης των ανθρώπων έτσι ώστε να είναι απλοί.

3. Αφήστε Ελευθερία στους Ανθρώπους Σας

Πρέπει να ισορροπήσετε την ελευθερία με κάποιον έλεγχο, αλλά θα πρέπει να έχετε περισσότερη ελευθερία από όση ονειρευτήκατε ποτέ.

4. Φωνάξτε Όταν Κερδίζετε

Οι άνθρωποι νιώθουν ένοχοι στο να σταματήσουν και να γιορτάσουν λίγο τη νίκη τους…όμως τους επιτρέπει να ξέρουν ότι νίκησαν.  Είναι τόσο επικριτικό για κάποιον θεσμό.  Του δίνει ζωή, χαρακτήρα.

5. Οι Αριθμοί Δεν Είναι Αρκετοί

Οι αριθμοί δεν είναι το όραμα.  Είναι το προϊόν.  Δε μιλάω ποτέ για αριθμούς.

6. Αφιερώστε Περισσότερο Χρόνο Στη Βελτίωση Του Ταλέντου

«Στις περισσότερες εταιρείες, η διαδικασία της αξιολόγησης του ταλέντου είναι μια φάρσα.  Στη GE ο Jack Welch και οι δύο κορυφαίοι Διευθυντές Προσωπικού του επισκέφθηκαν ξεχωριστά κάθε τμήμα για μια μέρα.  Αξιολόγησαν τους τοπ 20 με 50 ανθρώπους με το όνομά τους.  Η διαδικασία αξιολόγησης ταλέντου…στη GE…έχει την ίδια ένταση και σημασία με της διαδικασίας του προϋπολογισμού όπως στις περισσότερες εταιρείες». McKinsey’s Ed Michaels, στο βιβλίο του “The War for Talent”.

7. Δίκαιος Δε Σημαίνει «Το Ίδιο»

Ο κάθε ένας θα πρέπει να έχει δίκαιη μεταχείριση σε έναν οργανισμό, όμως ο κάθε ένας θα πρέπει να έχει διαφορετική μεταχείριση σε έναν οργανισμό.

8. Κάντε Τους Ανθρώπους Να μοιράζονται τις Καλές Ιδέες

Αυτό που κάνει μια εταιρεία να ευδοκιμήσει είναι η διακίνηση ιδεών.  Στις τριμηνιαίες συναντήσεις ο Welch επέμενε να συναντώνται όλοι οι ηγέτες των επιχειρήσεων της GE για να μοιραστούν τις καλύτερες πρακτικές ιδέες.  «Παίρνουμε το καλύτερο από την ποικιλία και το χρησιμοποιούμε».

9. Συναντάτε Τους Πελάτες Πιο Συχνά

Ο Welch δεν παρέλειπε να συναντά προσωπικά τους κυριότερους πελάτες της GE κάθε άνοιξη και φθινόπωρο.  Έβαζε κάτω τις περισσότερες δικές του ιδέες και των πελατών για το μέλλον της εταιρείας σε αυτά τα τεστ πραγματικότητας με τους πελάτες που πραγματοποιούνταν δύο φορές ετησίως.

10. Μη Διστάζετε.  Κάντε το άλμα.

Έμαθα με πολλούς τρόπους ότι σπάνια μετανιώνω όταν κάνω κάτι, αλλά πολύ συχνά μετανιώνω όταν ΔΕΝ κάνω κάτι αρκετά γρήγορα.


Βιογραφικό

Ο Jack Welch ξεκίνησε την καριέρα του με την General Electric το 1960 και το 1981 έγινε ο όγδοος Πρόεδρος και CEO της εταιρείας.  Στα 20 χρόνια ως CEO στην GE μεταμόρφωσε την εταιρεία από ένα γραφειοκρατικό μεγαθήριο σε έναν δυναμικό και αξιοσέβαστο παράγοντα της αγοράς.  Κατά τη διάρκεια της θητείας του η αγοραστική δύναμη της GE αυξήθηκε από $13 δισ. σε $400 δισ.  Οι καινοτομίες στο μάνατζμεντ του Welch τον έχουν μετατρέψει στον πιο ισχυρό, με επιρροή CEO της εποχής του.  Αμέσως μετά την αποχώρησή του από την GE το 2001, ο Welch έγραψε τη νούμερο ένα σε πωλήσεις, τόσο στους New York Times όσο και διεθνώς,  αυτοβιογραφία του με τίτλο ‘JACK: Straight from the gut’.  Επίσης, έχει περάσει πολύ από τον χρόνο του ταξιδεύοντας στον κόσμο, μιλώντας σε ανθρώπους από όλη την ιεραρχία σε οργανισμούς, απαντώντας στις ερωτήσεις τους σε δεκάδες θέματα ευρείας κλίμακας.  Αυτές οι συναντήσεις αποτέλεσαν την έμπνευσή του για το δεύτερο νούμερο ένα σε πωλήσεις διεθνώς βιβλίο του με τίτλο: ‘Winning‘.  To 2000 ονομάστηκε Μάνατζερ του Αιώνα από το περιοδικό Fortune.  Το 2005 ψηφίστηκε ο Πιο Αξιοθαύμαστος CEO για την τελευταία 20ετία από τους αναγνώστες του περιοδικού Chief Executive και ο Καλύτερος Σύγχρονος Ηγέτης Παγκοσμίως σε μια έρευνα του περιοδικού Fast company.

Ο κύριος Welch γεννήθηκε στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης.  Πήρε το πτυχίο του από το πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης και το μεταπτυχιακό του καθώς και το διδακτορικό του στη χημική μηχανική από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Ο κύριος Welch είναι ο επικεφαλής της Jack Welch, LLC, όπου έχει ρόλο συμβούλου για έναν μικρό αριθμό CEOs 500 επιχειρήσεων του Fortune και μιλάει σε επιχειρηματίες και φοιτητές ανά τον κόσμο.  Αυτόν τον καιρό διδάσκει ένα μάθημα ηγεσίας στο MIT Sloan School of Management.

Αυτός και η σύζυγός του Σούζυ γράφουν μια εβδομαδιαία στήλη για το περιοδικό Business Week και σε μια διεθνή εβδομαδιαία στήλη που εμφανίζεται σε πάνω από 50 χώρες και απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με επιχειρήσεις, εταιρείες ή αλλαγές καριέρας.  Το 2006, οι δυο τους δημοσίευσαν αυτές τις στήλες σε ένα βιβλίο με τίτλο: Winning: The Answers’.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 19 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Διακεκριμένοι Ηγέτες που έγραψαν Ιστορία:
Jack Welch! https://www.insurancedaily.gr/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%b5%ce%ba%cf%81%ce%b9%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf%ce%b9-%ce%b7%ce%b3%ce%ad%cf%84%ce%b5%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%ad%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%88%ce%b1%ce%bd-%ce%b9%cf%83%cf%84/