ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Εκλογές στον ΣΕΜΑ και στον ΠΣΑΣ. Λίγες σκέψεις και πολλές απαιτήσεις


pondering-manΗ ασφαλιστική διαμεσολάβηση αντιμετωπίζει πρωτόγνωρα προβλήματα. Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση χρειάζεται ισχυρή εκπροσώπηση. Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση προσφέρει λαμπρό μέλλον, για όσους αντέξουν τη διανυόμενη περίοδο. Είναι προσωπικό όμως το στοίχημα για τον καθένα, ποιος θα αντέξει και ποιος όχι; Και ναι και όχι.

Για να αντέξει κάποιος πρέπει πρώτα να κατανοήσει τα πραγματικά προβλήματα (και όχι μόνο τα πρόσκαιρα δικά του), να αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στο χώρο και με ποια ιδιότητα και στη συνέχεια να προχωρήσει στον επανασχεδιασμό των δραστηριοτήτων του και στην επανατοποθέτησή του στην αγορά, όχι τη σημερινή αλλά την αυριανή. Φτάνει αυτό; Όχι δεν φθάνει, γιατί πολλά προβλήματα είναι γενικότερα, είναι ευρύτερα, αφορούν στην αγορά και όχι στον κάθε διαμεσολαβητή χωριστά. Και αυτά τα προβλήματα δεν είναι δυνατόν να λυθούν ατομικά από τον κάθε διαμεσολαβητή. Προβλήματα εποπτείας, προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού, προβλήματα κατοχύρωσης και αναγνώρισης του επαγγέλματος, προβλήματα συμβάσεων.

Και νομοτελειακά, οδηγούμαστε στην ανάγκη της συλλογικής εκπροσώπησης, στην ανάγκη της συνολικής έκφρασης. Όχι για να είναι “απέναντι” στους θεσμούς και τις εταιρείες, αλλά για να είναι συμμέτοχοι στη θεσμοθέτηση και τήρηση κανόνων στην αγορά, για να προτείνουν βελτιώσεις στο υφιστάμενο καθεστώς, αλλά και για να υπερασπίζονται τα μέλη τους από αθέμιτες πρακτικές και καταχρηστικές ενέργειες.

Παράλληλα, υπάρχει τεράστια ανάγκη ενημέρωσης όλων των θεσμών της πολιτείας, κυβέρνησης, φορολογικών αρχών, κομμάτων και συλλογικών φορέων για την αξία της ασφάλισης και τον πραγματικό ρόλο της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς στο πλαίσιο ενός σύγχρονου κράτους. Πάνω απ’ όλα όμως, υπάρχει η ανάγκη ενημέρωσης του ίδιου του καταναλωτή. Αν δεν είναι η ασφαλιστική διαμεσολάβηση που θα αναλάβει την πρωτοβουλία αυτή, τότε ποιος πρέπει να είναι;

Στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση της χώρας μας, υπάρχουν φορείς σε πανελλαδικό, αλλά και τοπικό επίπεδο. Παράλληλα, η ίδρυση της ΕΑΔΕ πριν από δύο χρόνια, στις 19/3/2013, έδωσε μια νέα υπόσταση και μια νέα πνοή στην κοινή συλλογική συνδικαλιστική έκφραση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών όλων των κατηγοριών. Μέγα επίτευγμα.

Με αφορμή τις εκλογές του πρόσφατου διαστήματος, τόσο στον ΣΕΜΑ όσο και στον ΠΣΑΣ και αφού ευχηθούμε στα νέα Διοικητικά Συμβούλια και στα νέα Προεδρεία καλή επιτυχία, θα παροτρύνουμε κάθε ασφαλιστικό διαμεσολαβητή να συσπειρωθεί γύρω από το συνδικαλιστικό του σωματείο. Είναι, όχι μόνο υποχρέωσή του, αλλά και έκφραση δημοκρατικής συμπεριφοράς. Είναι βέβαιο ότι πολλοί θα έχουν αντίθετη ή έστω διαφορετική γνώμη, αλλά δεν έχω ακούσει μέχρι τώρα ένα επιχείρημα που να ανατρέπει το συλλογισμό μου. Αν δεν συμφωνώ με την υπάρχουσα κατάσταση, τότε συμμετέχω και την αλλάζω. Αν πάλι θεωρώ ότι δεν μπορώ να την αλλάξω, τότε προχωρώ και σε άλλες ενέργειες. Πρωτοστατώ, ιδρύω, συσπειρώνω, διεκδικώ. Όχι διασπαστικά, αλλά συμπληρωματικά. Αυτό που δεν είναι αποδεκτό, ως απόλυτα μοιρολατρικό, είναι η αποχή, η μη συμμετοχή και παράλληλα η συνεχής καταγγελία για το οτιδήποτε.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα δεν είναι τεχνικά, ώστε να λυθούν απλώς από άξιους τεχνοκράτες. Τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι πολιτικά, είναι δηλαδή προβλήματα κατεύθυνσης, προσανατολισμού, ελευθερίας, ισονομίας και βέβαια προβλήματα συμμετοχής, όπως κι αν το δει καθένας. Γι’ αυτό και οι απαιτήσεις, απέναντι σε όλους όσους εκλέγονται, τεράστιες.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen − 6 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Εκλογές στον ΣΕΜΑ και στον ΠΣΑΣ. Λίγες σκέψεις και πολλές απαιτήσεις! https://www.insurancedaily.gr/%ce%b5%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%ad%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%83%ce%b5%ce%bc%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%80%cf%83%ce%b1%cf%83-%ce%bb%ce%af%ce%b3%ce%b5%cf%82-%cf%83/