ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Επιμόρφωση:
Ηγεσία & Μάντατζμεντ
Captain D. Michael Abrashoff


Ο Πλοίαρχος D. Michael Abrashoff, πρώην Διοικητής του Αμερικάνικου πολεμικού πλοίου «USS Benfold», έγραψε ιστορία στο Αμερικάνικο Πολεμικό Ναυτικό, γιατί κατόρθωσε να μετατρέψει το Πλοίο που ανέλαβε να Διοικήσει από αυτό που ήταν χαρακτηρισμένο ως το πλοίο της  «Χειρότερης Απόδοσης», ως στο πλοίο «Υπόδειγμα» του Αμερικάνικου Στόλου στον Ειρηνικό.

Κατόρθωσε να Αναβαθμίσει τη Λειτουργικότητα  του πλοίου χρησιμοποιώντας το στυλ Ηγεσίας “Grass-Roots” και να μετατρέψει την Απόδοση του πλοίου από πολύ χαμηλή σε πολύ υψηλή «Βάσει Αποτελεσμάτων» μέσα σε λίγους μήνες, και όχι χρόνια, που πολλοί ισχυρίζονται ότι χρειάζονται για επιφέρουν παραγωγικότερες επιδόσεις. Το στυλ Ηγεσίας “Grass-Roots”, εννοεί ότι Διοικείς μια κατάσταση προσέχοντας και παρακολουθώντας πώς λειτουργούν τα πράγματα, από κάτω, από τις ρίζες και όχι  αφ’ υψηλού από έδρας!

Τα περισσότερα «Συστήματα και Μέθοδοι» για αλλαγή «Κουλτούρας & Νοοτροπίας» αντιμετωπίζουν  ως δεδομένο τη μεγάλη χρονική διάρκεια που απαιτούν αυτού του είδους οι Αλλαγές. Όλοι σχεδόν οι ειδήμονες δηλώνουν, ότι οι Αλλαγές «Νοοτροπίας και Κουλτούρας» απαιτούν χρόνια στενής παρακολούθησης και εφαρμογής σειράς μέτρων προκειμένου να βελτιωθούν.

Υπάρχει μια μικρή αλήθεια σε αυτή τη δήλωση, όμως ο Πλοίαρχος Mike Abrashoff ανέλαβε  ένα αμερικάνικο πολεμικό πλοίο του $1δισ. και άλλαξε την «Απόδοσή» του μέσα σε μήνες.

Κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας του ο Μ. Abrashoff  βελτίωσε  το «Ηθικό και την Απόδοση» των Ανδρών του 100%, μειώνοντας τα κόστη, και γλιτώνοντας το Πεντάγωνο $1,5 δισ. σε ετήσια έξοδα.

Παράλληλα το πλήρωμά του «έσπαγε» το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, σε Ασκήσεις Πολεμικής Ετοιμότητας.
Εφάρμοσε το αντίστοιχο πολύπλοκο Πρόγραμμα “Total Quality Management” του Ναυτικού, με το δικό του απλούστερο τρόπο και παρουσίασε καλύτερα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Μια «Αρχή» του ήταν:

Εγκατέλειψε τις «Διαταγές» για να «Αποκτήσεις Ουσιαστικό Έλεγχο»!
Κάτι που είναι γνωστότερο στην Αγορά ως: «Η Αγάπη και ο Σεβασμός δεν Επιβάλλονται. Κερδίζονται»!

Έζησα, όπως λέει ο Abrashoff, τον αντίστοιχο ρόλο ενός Μεσαίου Μάνατζερ μιας Επιχείρησης, ο οποίος είναι αναγκασμένος, προκειμένου να διατηρεί τον Έλεγχο του τμήματός του ή της Διεύθυνσής του, να τηρεί τους αυστηρούς κανόνες της Επιχείρησης.

Του ανατέθηκε να τηρήσει Κανόνες, Πολιτικές και Διαδικασίες του Αμερικάνικου Ναυτικού που στοιβάχτηκαν για 225 χρόνια και περιγράφονταν σε ατελείωτους τόμους «Οδηγούς Λειτουργίας».

Όμως, για τον Μ. Abrashoff,  η κάθε μία από αυτές τις Διαδικασίες και Κανονισμούς, ήταν διαπραγματεύσιμα, τη στιγμή που οι Άνθρωποί του συνεχώς «Ανακάλυπταν Νέους και Καλύτερους Τρόπους να Κάνουν τη Δουλειά τους»!

Στόχος του ήταν να δώσει την ευκαιρία στους Ανωτέρους του, να πείσουν και εκείνοι με τη σειρά τους, τους Ανωτέρους τους, ότι, τα «Μέτρα και οι Διαδικασίες» δεν είναι τόσο απαραίτητα, όταν ο «Επιδιωκόμενος Στόχος Επιτυγχάνεται» και όχι μόνον Επιτυγχάνεται, αλλά Επιτυγχάνεται «Παραγωγικότερα»!

Η «Παραγωγικότητα και τα Αποτελέσματα» της Διοίκησης που ασκούσε ο Μ. Brashoff στο πλοίο του ήταν τόσο Δυναμικά Στοιχεία, που οι Ανώτεροί του σπάνια παραπονιόταν, όταν δεν τηρούσε τους «Κανόνες».  Καταλαβαίνει ο κάθε ένας από εμάς, πόσο δύσκολο είναι αυτό να  συμβεί στο Στρατιωτικό χώρο όπου

Το «Απόλυτο» του Ανώτερου κυριαρχεί ως «Αδιαπραγμάτευτη Αρχή». Θα πρέπει να πείσεις ολοκληρωτικά τους Ανωτέρους σου, με έργα,  για μια Καινοτομία, ώστε να την προσέξουν!

Ιδού ένα παράδειγμα:

Ένας δεκαεννιάχρονος από το πλήρωμα είπε στον Abrashoff ότι αν χρησιμοποιούσαν ατσάλινα μπουλόνια, δε θα χρειαζόταν να συνεχίσουν να βάφουν τις πλευρές του πλοίου για να καταπολεμήσουν τη σκουριά.  Το Ναυτικό δεν παρείχε ατσάλινα μπουλόνια.  Έτσι, ο Abrashoff χρησιμοποίησε την πιστωτική κάρτα του Ναυτικού για να τα αγοράσει από το Home Depot πληρώνοντας χιλιάδες δολάρια.  Δε χρειάστηκε να ξαναβάψουν το πλοίο για 2 χρόνια.  Εκείνον τον πρώτο χρόνο ο Abrashoff επέστρεψε $600.000 από τον προϋπολογισμό για τη συντήρηση του πλοίου.  Το Αποτέλεσμα ήταν, από τότε,  το Αμερικάνικο Ναυτικό να καθιερώσει και να  χρησιμοποιεί μόνο ατσάλινα μπουλόνια!

Ένα άλλο παράδειγμα:

Συνήθως, οι Αξιωματικοί έτρωγαν πρώτοι στην ειδική τραπεζαρία του πλοίου διαφορετικά και καλύτερα φαγητά και μετά οι Ναυτικοί στη δική τους και έτρωγαν το δικό τους μενού που ήταν υποδεέστερο και φτωχότερο!

Ο M. Abrashoff, διεύρυνε την Τραπεζαρία των Αξιωματικών ενώνοντάς την με την αντίστοιχη των Ναυτών και επέτρεψε σε όλους να κάθονται και να τρώνε μαζί, ελεύθερα, στην ίδια τραπεζαρία με το ίδιο μενού. Για να διατηρήσει το κόστος λίγο ισορροπημένο, μείωσε ελάχιστα την πολυτέλεια των γευμάτων των Αξιωματικών και βελτίωσε ελαφρά το μενού των Ναυτών!

Όταν ο Abrashoff αποστρατεύτηκε από το Ναυτικό το 2001, ίδρυσε τη δική του Εταιρεία και την ονόμασε «Grassroots Leadership, Inc». Παράλληλα, έγραψε δύο βιβλία: Το It’s Your Ship: Management Lessons From The Best Damn Ship In The Navy”, που παρέμεινε στη λίστα των μπεστ σέλλερ για χρόνια και το Get Your Ship Together“, που και αυτό έγινε ανάρπαστο μόλις εκδόθηκε. Ο Μ. Abrashoff, έκτοτε συνάντησε πολλούς Ηγέτες από το χώρο των επιχειρήσεων που ασκούσαν το ίδιο Στυλ  Ηγεσίας  με το δικό του και καθιέρωσε το συγκεκριμένο Στυλ, προσφέροντας εναλλακτικές Συμπεριφορές που «βγάζουν» τον καλύτερο Εαυτό των Εργαζομένων και αυξάνουν αισθητά την Παραγωγικότητα. Δεν γνωρίζουμε αν τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα Ελληνικά. Τα Αγγλικά,  θα τα βρείτε στο διαδίκτυο ή στα μεγάλα βιβλιοπωλεία.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 − nine =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Επιμόρφωση:
Ηγεσία & Μάντατζμεντ
Captain D. Michael Abrashoff ! https://www.insurancedaily.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%bc%cf%8c%cf%81%cf%86%cf%89%cf%83%ce%b7%ce%b7%ce%b3%ce%b5%cf%83%ce%af%ce%b1-%ce%bc%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%bc%ce%b5%ce%bd%cf%84captain-d-michael-abrashoff/