Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Συνέδριο Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος


Την Πέμπτη 10 Απριλίου 2008 διεξήχθη με επιτυχία το 5ο συνέδριο της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος, το οποίο είχε θέμα «Επαγγελματικά Συνταξιοδοτικά Σχήματα, Εμπειρία και Προοπτική». Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους Πανεπιστημιακοί, Επικεφαλής και Μέλη Εποπτικών Αρχών, Επικεφαλής και Στελέχη Φορέων Επαγγελματικής Ασφάλισης, Στελέχη του χώρου της Κοινωνικής Ασφάλισης, Στελέχη Τραπεζών και Εταιρειών Διαχείρισης Επενδύσεων καθώς και Στελέχη του χώρου της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Στην εναρκτήρια ομιλία ο Πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλής Δασκαλόπουλος ανέφερε ότι σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, τα Επαγγελματικά Συνταξιοδοτικά Ταμεία αποτελούν έναν πρόσφατο θεσμό στη χώρα μας. Τόνισε ότι με την κεφαλαιοποιητική λειτουργία τους εισάγεται ένας σημαντικός χρηματοδοτικός παράγοντας των παροχών, πέρα από τις εισφορές, τα έσοδα των επενδύσεων.

Από την πλευρά των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης ο Σωτήριος Χρυσάφης, Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Ταμείου Ασφάλισης Οικονομολόγων, αναφέρθηκε στην οργάνωση και τη λειτουργία των πρώτων φορέων επαγγελματικής ασφάλισης στη χώρα μας και τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν ώστε να στηριχθεί ο θεσμός.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν από τους βασικούς εισηγητές του Συνεδρίου ήταν τα ακόλουθα:
Η Hillevi Mannonen, Πρόεδρος της Διεθνούς Αναλογιστικής Ένωσης για το 2007 και μέλος πολλών επιτροπών της για θέματα Συντάξεων και Κοινωνικής Ασφάλισης αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στη λειτουργία των Επαγγελματικών Συντάξεων στη Φινλανδία. Το Θέμα της ομιλίας της ήταν «The Finnish Occupational Pensions – Some Actuarial Features».

Ο Leonardo Sforza, Head of EU Affairs and Research της Εταιρείας Hewitt, Νομικός με μεγάλη εμπειρία σε θέματα Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας και Συντάξεων, ανέλυσε τις πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές που επιδρούν στα Συνταξιοδοτικά Σχήματα στην Ευρώπη. Θέμα της ομιλίας του ήταν «EU Developments Changing the European Pension Landscape».

Ο Κωνσταντίνος Πάντος, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αναλογιστών, πρώην μέλος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στη λειτουργία των πρώτων Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, το σχετικό θεσμικό πλαίσιο αλλά και τους βασικούς παράγοντες για την περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού. Θέμα της ομιλίας του ήταν «Το πλαίσιο λειτουργίας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης στη χώρα μας».

Ο Σωτήριος Ταγκόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Alico AIG Life και Πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλίσεων Ζωής της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, αναφέρθηκε αναλυτικά στο ρόλο που μπορούν να έχουν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις στη διαχείριση σχημάτων επαγγελματικής ασφάλισης και τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν. Θέμα της ομιλίας του ήταν «Επαγγελματικά Συνταξιοδοτικά Σχήματα και Ιδιωτική Ασφάλιση».

Ο Franck Chevalier, Partner in Charge of Actuarial Services στη Γαλλία και European Strategic Leader for Pensions της Ernst & Young, ανέλυσε τα σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία που διαθέτουν τα σύγχρονα Συνταξιοδοτικά Σχήματα, προκειμένου να περιορίζουν τους κινδύνους που αναλαμβάνουν. Θέμα της ομιλίας του ήταν «New Trends in Investment Strategies of European Pension Funds».


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 + 18 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Συνέδριο Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος! https://www.insurancedaily.gr/%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ad%ce%b4%cf%81%ce%b9%ce%bf-%ce%ad%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%cf%8e%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%bf%cf%82/