Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Διαμεσολαβητές προς ΝΝ: Αυτή η μάχη θα τελειώσει μόνο όταν την κερδίσουμε


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 11 το πρωί η στάση διαμαρτυρίας Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών έξω από τα κεντρικά γραφεία της Ασφαλιστικής εταιρείας ΝΝ Hellas.

Περίπου 150 Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές με τα σωματεία τους (ΠΣΑΣ, ΠΣΣΑΣ, ΠΟΑΔ) αλλά και τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια Αθηνών και Πειραιά  έδωσαν το παρόν έξω από τα γραφεία της Ασφαλιστικής εταιρείας διαμαρτυρόμενοι για τη σύμβαση εργασίας που η Ασφαλιστική ζήτησε από τους αποκλειστικούς της συνεργάτες – Ασφαλιστές να υπογράψουν. Σύμβαση η οποία όπως δηλώνουν οι Πρόεδροι των Σωματείων είναι αντίθετη με τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο όπου επί της ουσία «εκβιάζει» τους Ασφαλιστές της ΝΝ να αποποιηθούν των εμπορικών δικαιωμάτων τους για της προμήθειες τριετίας στην περίπτωση λύσης της συνεργασίας τους με την Ασφαλιστική.  

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση της ΕΑΔΕ: Εκπρόσωποι και μέλη φορέων της διαμεσολάβησης στη διαμαρτυρία για την NN

Ακολουθούν οι δηλώσεις των Πρόεδρων των Σωματείων όπως και των εκπροσώπων από το Ε.Ε.Α.       

Θεοδώρα Γεωργούλη, Πρόεδρος ΠΣΑΣ

“Ότι υπογράφεις το τιμάς. Γι’αυτό είμαστε εδώ διότι δεν τιμάτε η υπογραφή από τη συγκεκριμένη Ασφαλιστική εταιρεία. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να ξέρετε ότι αν το συγκεκριμένο θέμα περάσει και «κερδίσει» η ΝΝ τότε η πόρτα θα ανοίξει και για τις υπόλοιπες Ασφαλιστικές εταιρείες. Είμαστε εδώ για να μη περάσει κάτι το οποίο δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε ηθικό. Προσέξτε. Δεν είναι όμως παράνομο. Έχοντας πολύ καλούς δικηγόρους προσπαθούν να μας τυλίξουν σε μια κόλα χαρτί. Και μας βάζουν να υπογράψουμε οικειοθελή παραίτηση σε σύμβαση. Που έχει ξανακουστεί αυτό; Σήμερα είναι μόνο η αρχή. Δε θα σταματήσουμε. Αλλά θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι δε θα σταματήσουμε. Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις. Και εδώ και στο γραφείο του υπουργού και όπου χρειαστεί για να μη περάσει αυτή η μεγάλη αδικία.”    

Γιάννης Τοζακίδης, Πρόεδρος ΠΣΣΑΣ

“Η σημερινή μας κινητοποίηση είναι μια συνέχεια μιας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει τα τελευταία 2 χρόνια και έχει επιτευχθεί με τον καλύτερο τρόπο δηλαδή η ασφαλιστική διαμεσολάβηση να είναι πλήρως ενωμένη και όλη μαζί για να διεκδικεί τα δικαιώματά της. Με αρωγό το Ε.Ε.Α έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια, έχουν γίνει πολλές συζητήσεις με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να επιτευχθεί και να ψηφιστεί από την ολομέλεια της βουλής ένας νόμος. Ένας νόμος που αφορά την αξιοπιστία της αγοράς, την αξιοπιστία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, την Αξιοπιστία των Ασφαλιστικών εταιρειών. Και όμως μετά από διάλογο ο οποίος έχει κρατήσει τους τελευταίους μήνες, φτάσαμε σε ένα σημείο να μην βρούμε καμία λύση και να βρεθούμε έξω από τα γραφεία της ΝΝ για να διαδηλώσουμε και να διαμαρτυρηθούμε για τα δίκαια αλλά και την υπεράσπιση της Ελληνικής Νομοθεσίας. Έχουμε έναν νόμο ο οποίος έχει ψηφιστεί, έχουν συμφωνηθεί απ’όλες της πλευρές και βλέπουμε μια εταιρεία η οποία είναι μέλος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών η οποία ουσιαστικά λέει ότι εγώ δεν εφαρμόζω όλα τα σημεία του νόμου. Δεν μπορεί να είναι εγκλωβισμένοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με αυτό το τρόπο. Θεωρούμε ότι είναι ασέβεια προς τη νομοθεσία, είναι ασέβεια προς της Ασφαλιστικές εταιρείες, είναι ασέβεια προς την πολιτεία, είναι ασέβεια προς του πελάτες. Εμείς από την πλευρά μας, όλοι μαζί, θα συνεχίσουμε με την ίδια προσπάθεια και ακόμα πιο δυναμικά για να εξαλειφθεί αυτό το σημείο της σύμβασης.” 

Τάκης Μιχαλόπουλος, Πρόεδρος ΠΟΑΔ

Αυτό που η ΠΟΑΔ έχει ως κύριο μέλημά της και βάσει του καταστατικού της, είναι η υπεράσπιση των νομικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των διαμεσολαβητών. Στην προκείμενη περίπτωση βρισκόμαστε σήμερα εδώ μαζί με τα άλλα σωματεία, με τους συναδέλφους μας γιατί ζητάμε η ΝΝ, η οποία είναι μέλος της ΕΑΕΕ η οποία συμμετείχε στη διαμόρφωση του νέου νόμου του 4583 και όλων των διατάξεών της να τηρήσει το νόμο. Διότι έχουμε το λυπηρό και ανησυχητικό φαινόμενο, στη διαδικασία υπογραφής των νέων συμβάσεων να ζητάει από τους συνεργάτες του δικτύου της να υπογράψουμε κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου. Το θέμα είναι ότι εμείς, βρισκόμαστε εδώ σήμερα, για να προσπαθήσουμε στο επίπεδο που μπορούμε, να προασπίσουμε τα συμφέροντα όλων των συναδέλφων και συνεργατών. Ως εκ τούτου, στην παρούσα φάση, η πρακτικές που υιοθετούνται είναι αντίθετες όχι μόνο με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου αλλά έρχονται και σε αντίθεση με την εμπορική πολιτική και πρακτική της αγοράς. Πλήττουν τη σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύσσονται ανάμεσα σε 2 συμβαλλόμενα μέρη και επίσης επιτρέπουν να εφαρμόζεται ο νόμος του δυνατού έναντι του αδυνάτου. Αυτό είναι εμφανές και υπάρχουν τα παραδείγματα της καταγγελίας συμβάσεων, αρκετών δεκάδων συναδέλφων της ΝΝ που ακριβός συμφωνεί και δείχνει  ότι το πρόβλημα μας είναι μεγαλύτερο απ’ότι φαίνεται. Στην παρούσα φάση λοιπόν, επειδή ο νόμος είναι ισχυρός, ισχύει, είναι απόλους αποδεκτός θα πρέπει, και καλούμε την ΝΝ, να μπορέσει να αναπροσαρμόσει και να επανεξετάσει την τοποθέτησή της σε αυτή την περίπτωση διότι οι πρακτικές που ακολουθεί δεν είναι σύμφωνες, με τις ισχύουσες διατάξεις.     

Δημήτρης Γαβαλάκης, Γενικός Γραμματέας Ε.Ε.Α

Το Ε.Ε.Α και η επιτροπή διαμεσολάβησης δεν θα μπορούσε να μην ήταν αρωγός σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια που όλο αυτό το καιρό κάνουν τα σωματεία της διαμεσολάβησης. Πρώτα απόλα νιώθω την ανάγκη να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς, διότι ξέρετε υπάρχει μια ιδιαιτερότητα σε αυτή τη συγκέντρωση. Οι άνθρωποι, που πραγματικά τους αφορά και τους αγγίζει δεν μπορούν να είναι εδώ. Και εμείς το κατανοούμε. Όλοι εμείς είμαστε εδώ για να προβλέψουμε το μέλλον και να τους προστατέψουμε. Αυτή η αλληλεγγύη είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Μέσα από την καρδία μου ένα μεγάλο μπράβο σε όλους σας που θυσιάσατε ώρες από τη δουλειά σας και ήρθατε εδώ για να διεκδικήσετε το αυτονόητο. Το αυτονόητο που πετύχαμε μετά από 3 χρόνια προσπάθειας δουλεύοντας έναν νόμο. Αποδείξαμε τότε σε όλους τους εμπλεκόμενους ότι χρόνια είχαμε συναδέλφους να πηγαίνουν στα δικαστήρια, για να διεκδικήσουν τις προμήθειες τους. Φτιάχτηκε ένας νόμος που έληξε αυτό το θέμα με ένα απλό πλαίσιο που λέει… κανένας πια στα δικαστήρια! Το χειρότερο όλων της συγκεκριμένης σύμβασης είναι ότι θα ξανά οδηγήσει ανθρώπους στα δικαστήρια. Αυτό είναι το πιο ανήθικο που μπορεί να κάνει μια εταιρεία στους ανθρώπους που τιμά, που στηρίζει και που με τον κόπο τους και με τον αγώνα τους φτιάχνουν το πελατολόγιο μιας ασφαλιστικής εταιρείας. Το ότι είσαι αποκλειστικός, σημαίνει ότι σέβεσαι, και εκπροσωπείς την εταιρεία σου. Δεν σημαίνει ότι παραχωρείς τα εμπορικά σου δικαιώματα. Και εμείς μέχρι τέλους θα υπερασπιστούμε αυτά τα δικαιώματα. Το Ε.Ε.Α. θα είναι συνέχεια δίπλα στα σωματεία και αυτή είναι μόνο η αρχή.        

Ιωάννης Χαζτηθεωδοσίου, Πρόεδρος Ε.Ε.Α

Η διαμεσολάβηση αποδεικνύει σήμερα ότι είναι ενωμένη. Πραγματικά μπορούμε να ευελπιστούμε ότι τίποτα δεν μπορεί να περάσει χωρίς εμείς να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια. Γιατί αγαπητοί συνάδελφοι πιο θα ήταν το ερώτημα μελλοντικά; Θα θέλατε σε όλο αυτό να έχουμε σταυρωμένα χέρια; Να μη κάνουμε τίποτα; Ακούγονται ερωτήματα και θέλω να σας πω δύο ερωτήματα τα οποία αξίζει τον κόπο δημόσια να τα πω. Γιατί εδώ δεν είναι οι 1.000 ασφαλιστές της ΝΝ; Αν αύριο κάποιος απειλείτε με ένα πιστόλι στον κρόταφο και του λένε ότι αν εμφανιστείς θα χάσεις τη δουλειά σου τι θα κάνει; Σωστά δεν είναι οι ασφαλιστές της ΝΝ εδώ γιατί αυτό το σύστημα δυστυχώς εκδικείται. 40 από τους Ασφαλιστές της ΝΝ αρνηθήκαν να υπογράψουν αυτή την τροποποίηση και βρεθήκαν εκτός ΝΝ. Το δεύτερο ερώτημα είναι…μας νοιάζει η υπόθεση της ΝΝ; Από το 2012 η διαμεσολάβηση και τα επιμελητήρια ήταν οι πρωταγωνιστές του εκσυγχρονισμού της αγοράς.

Θυμίζω… Ο 30-31 πέρασε από τις πλάτες μας. Ξέραμε ότι από αυτό θίγετε μεγάλο μέρος των ασφαλιστών αλλά ήταν σημείο εκσυγχρονισμού. Το χρειαζόμασταν. Η IDD, πέρασε από την πλάτη μας. Θέλαμε να ταιριάξουμε με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο επαγγελματισμός που υπάρχει στον χώρο περνάει από τις πλάτες μας. Για να φτάσουμε στην IDD κάθισαν ενάμιση χρόνο οι Ασφαλιστικές εταιρείες, τα σωματεία διαμεσολάβησης, τα επιμελητήρια η ΔΕΙΑ για να φτιαχτεί ο νόμος. Στον οποίο τα εμπλεκόμενα μέρη κατέληξαν ομόφωνα. Αυτός ο νόμος πήγε στην βουλή. Και ψηφίστηκε επίσης ομόφωνα. Άρα περιμένεις ότι θα τηρηθεί. Πρέπει να σας πω, και το λέω πρώτη φορά δημόσια, καθείς από εμάς θα μπορούσε να πει ότι υπάρχουν σημεία του νόμου στα οποία δεν συμφωνούμε. Καταλήξαμε κάπου όμως και το τιμούμε. Πέρασε λοιπόν ένα διάστημα και έρχεται μια ασφαλιστική εταιρεία, εκβιαστικά και βάζει ένα δίλημμά. Λέει εγώ συμφώνησα με τους συνεργάτες μου να μην παίρνουν τα χρήματά τους, σε περίπτωση που αύριο καταγγελθεί η σύμβασή τους. Τι καταλαβαίνεται και ο πιο αδαής νους; Ότι δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς. Τι λέμε σήμερα; Δεν μπορούν οι υπόλοιποι να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Για το συγκεκριμένο θέμα δεν μπορεί η ΔΕΙΑ να πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Να λέει δεν είμαι εγώ υπεύθυνη είναι το υπουργείο. Μα είναι συντάκτης του νόμου. Το υπουργείο δεν μπορεί να απαντάει – διότι αυτά είναι αλληλογραφία που πήρε το Επιμελητήριο – δεν είμαι εγώ υπεύθυνος είναι η ΔΕΙΑ. Άρα παίζουμε την κολοκυθιά. Και βεβαίως τολμώ να πως ούτε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών μπορεί να κάνει – συγγνώμη για την έκφραση – το παγόνι. Σε ελεγκτικό επίπεδο, όλες οι εταιρείες λένε έχετε δίκαιο. Να το δούμε και στην πράξη. Τι θα πεί είναι ένα μέλος μου; Όταν αφορά κάτι τη διαμεσολάβηση, καλούμαστε εμείς όλοι και λέμε ναι, μπορεί να το λέει μια εταιρεία αλλά εμείς όλοι πρέπει να το προασπίσουμε. Σε αυτή την περίπτωση, η Ένωση δεν είναι ένα σωματείο; Δεν έχουν κοινές αρχές; Άρα από αυτό το βήμα καλώ και την ΈΑΕΕ και την ΔΕΙΑ και το Υπουργείο να καταλάβουν ότι η παρανομία, δεν έχει όνομα. Ούτε μπορεί να είναι εκπρόσωπος μικρών ή μεγάλων συμφερόντων.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο Υπουργός κ. Γεωργιάδης είπε ότι περιμένουμε σύντομα μια συνάντηση. Θέλω όμως να σας πω το εξής. Αυταπατάται ο οποιοσδήποτε από εδώ περιμένει τα θέματα αυτά να λυθούν μέσα σε ένα γραφείο. Δε θα λυθούν. Μπορεί η ΝΝ να μην αλλάξει στάση. Ποιος είναι λοιπόν ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε; Τίποτα δεν χαρίζεται σε κανέναν. Αυτό φαντάζομαι όσοι είναι παλιοί στον κλάδο μας το ξέρουν. Αυτή είναι η αρχή. Αν χρειαστεί, που θα χρειαστεί θα κάνουμε κι άλλες προσπάθειες. Να κάνουμε νέο αγώνα. Θυμήσου όμως. Αν αυτό περάσει δεν πονάει μόνο του ασφαλιστές της ΝΝ. Θα πονάει αύριο και τους ασφαλιστές των άλλων εταιρειών με τη λογική αφού το έκαναν αυτοί γιατί να μη το κάνω και εγώ. Απλό δεν είναι; Θα πει υπάρχει. Το δεδικασμένο. Και γιατί αύριο να μην αλλάξει και ο νόμος στα ελεύθερα δίκτυα; Προσπάθειες γίνονται. Ξέρετε ότι πολλές εταιρείες θέλουν να εφαρμόσουν τον Λευκό Τειρεσία. Και βεβαίως δίνουμε μάχη και γιαυτο. Το Επιμελητήριο λοιπόν δίνει μια υπόσχεση. Αυτή η μάχη θα τελειώσει μόνο όταν την κερδίσουμε.                        


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × 5 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Διαμεσολαβητές προς ΝΝ: Αυτή η μάχη θα τελειώσει μόνο όταν την κερδίσουμε! https://www.insurancedaily.gr/diamesolavites-pros-nn-ayti-i-machi-tha-t/