Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Φήμη εταιρείας, κυβερνοεπιθέσεις και πολιτική αστάθεια οι πιο famous κίνδυνοι για το 2017


Η ζημιά που μπορεί να δημιουργηθεί στη φήμη της εταιρείας λόγω ελαττωματικών προϊόντων ή διαφθοράς σε συνδυασμό με την επιρροή των κοινωνικών δικτύων και του αντίκτυπού τους στην κοινωνία καθιστούν σύμφωνα με τη διετή παγκόσμια έρευνα της AON* το εμπορικό σήμα των επιχειρήσεων ως τον πρώτο κίνδυνο για το 2017.

Πιο συγκεκριμένα ο κίνδυνος η φήμη μιας εταιρείας να εκτεθεί ανεπανόρθωτα σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση της λίστας που δημοσιοποίησε η AON  με τους κινδύνους που είναι παραδοσιακά μη ασφαλίσιμοι, να γίνονται πιο ασταθείς, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει η όποια προσπάθεια για διαχείριση ή αντιμετώπιση.

Στην πρώτη δεκάδα της λίστας ξεχώρισαν επίσης για την επικινδυνότητά τους κίνδυνοι όπως η πολιτική αστάθεια και οι κυβερνοεπιθέσεις (cyber insurance).

Σχετικά με την πολιτική αστάθεια η έρευνα αναφέρει ότι ο κίνδυνος μια εταιρεία να αντιμετωπίσει προβλήματα στη λειτουργία της λόγω “πολιτικής” αυξήθηκε – εκτός από τα αναδυόμενα κράτη και στις παραδοσιακά πολιτικά σταθερές ανεπτυγμένες χώρες – βάζοντας το συγκεκριμένο κίνδυνο ξανά στη 10αδα των μεγαλύτερων κινδύνων από την 15 θέση που κατείχε στην προηγούμενη έκθεση.

«Ζούμε μια νέα πραγματικότητα, παγκοσμίως, γεμάτη προκλήσεις για επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους. Υπάρχουν πολλές αναδυόμενες επιλογές που δημιουργούν ευκαιρίες, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν κινδύνους που πρέπει να αντιμετωπιστούν» δήλωσε ο κ. Rory Moloney, Διευθύνων Σύμβουλος της Aon Global Risk Consulting. «Καθώς το περιβάλλον κινδύνου για το εμπόριο εξελίσσεται, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν πλέον να βασίζονται αποκλειστικά σε παραδοσιακές μεθόδους διαχείρισης ή αντιμετώπισης των κινδύνων. Πρέπει να υιοθετήσουν μια πολύπλευρη προσέγγιση και να διερευνήσουν διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης, της νέας αυτής περίπλοκης πραγματικότητας».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η απότομη άνοδος στη λίστα των κινδύνων από κυβερνοεπιθέσεις. Με μια εντυπωσιακή αναρρίχηση από την 9η στην 5η θέση, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, έχει πλέον ενταχθεί στο μακρύ κατάλογο παραδοσιακών αιτιών, που μπορούν να προκαλέσουν δαπανηρή διακοπή των εργασιών. Αποτελεί πλέον, τον κορυφαίο κίνδυνο για τις επιχειρήσεις στη Βόρεια Αμερική, καθώς η συχνότητα των παραβιάσεων στον κυβερνοχώρο αυξάνεται και τα σχέδια αντιμετώπισης ανάλογων περιστατικών, έχουν γίνει πιο περίπλοκα, λόγω των κανονιστικών ρυθμίσεων και των υποχρεώσεων γνωστοποίησης. Οι υποχρεώσεις γνωστοποίησης, αποτελούν μια τάση σε διεθνές επίπεδο, όπως για παράδειγμα ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ, που τίθεται σε ισχύ το 2018. Ως εκ τούτου, οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο, θα συνεχίσουν να είναι υψηλής σημασίας για τις επιχειρήσεις.

Οι 10 κορυφαίοι κίνδυνοι για το 2017 είναι:  

  • Ζημιά στη φήμη / εμπορικό σήμα  
  • Οικονομική επιβράδυνση / βραδεία ανάκαμψη
  • Αυξανόμενος ανταγωνισμός
  • Ρυθμιστικές / νομοθετικές αλλαγές
  • Έγκλημα στον κυβερνοχώρο / hacking / ιοί / κακόβουλο λογισμικό
  • Αδυναμία για καινοτομία / ικανοποίηση των αναγκών των πελατών
  • Αδυναμία προσέλκυσης ή διατήρησης ταλέντων
  • Διακοπή εργασιών
  • Πολιτικός κίνδυνος / αβεβαιότητα
  • Αστική ευθύνη τρίτων, συμπεριλαμβανομένων λαθών και παραλείψεων (E&O)

*Η Παγκόσμια Έρευνα για τη Διαχείριση Κινδύνου 2017 από την Aon, διενεργήθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2016 και συγκέντρωσε πληροφορίες από 1.843 ερωτηθέντες, που απασχολούνται σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, παγκοσμίως. Η ανταπόκριση που υπήρξε, είναι η μεγαλύτερη από το 2007 που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά η έρευνα και αποτελεί μία από τις πιο ολοκληρωμένες έρευνες του είδους της. Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στην πλήρη έκθεση, στη διεύθυνση www.aon.com/2017GlobalRisk.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 + 20 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Φήμη εταιρείας, κυβερνοεπιθέσεις και πολιτική αστάθεια οι πιο famous κίνδυνοι για το 2017! https://www.insurancedaily.gr/fimi-eterias-kyvernoepithesis-ke-politiki-astathia-pio-famous-kindyni-gia-2017/