ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

HΠΑ vs ΡΩΣΙΑ
Διαφορά Νοοτροπίας… & Ηγεσίας!


Υπάρχει μια μεγάλη Διαφορά Νοοτροπίας, μεταξύ των Αμερικάνων και των Ρώσων!
Οι πρώτοι, κυρίως λόγω του «Συστήματος Εξουσίας» της χώρας τους.
Ασκούν τη Δημόσια Διοίκηση Ώριμα και σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Συντάγματος και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος των ΗΠΑ.

Το «Σύστημα Εξουσίας» των ΗΠΑ είναι πράγματι χωρισμένο σε τέσσερα «Κέντρα Εξουσίας», εντελώς Ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, ακριβώς για να μην γίνονται εύκολα «Καταχρήσεις» από κανένα από τα τέσσερα, και για να μπορούν τα τρία από τα τέσσερα, σε κυκλική βάση, να Ασκούν Κριτική και να είναι εξουσιοδοτημένα να Ελέγχουν και να Επιβάλλουν Κυρώσεις στα υπόλοιπα τρία, αν κάνουν Καταχρήσεις. Οι Διαδικασίες είναι απλές, γρήγορες και αποτελεσματικές!

Οι Εξουσίες της Δημοκρατίας των ΗΠΑ είναι:

 • Η Κυβέρνηση (US Government)
 • Η Βουλή (US Congress & Senate)
 • Το Δικαστικό Σώμα (Judicial Body)
 • O Συνδικαλισμός (Unions)

Το ίδιο ισχύει και στην Άσκηση της Εξωτερικής Πολιτικής τους, άσχετα με τις συχνές λανθασμένες Στρατηγικές Επιλογές τους που οδηγούν σε Εθνικές τραγωδίες, όπως αυτή της Γιουγκοσλαβίας και του Ιράκ. Είναι μοιρασμένες μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών (US State Department) και της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής (Foreign Policy Committee, of the US Congress).

Σημειώτεον, ότι ο Διαχωρισμός των Εξουσιών ισχύει και στα τρία Κυβερνητικά Σώματα των ΗΠΑ: Ομοσπονδιακό, Πολιτειακό, & Πόλεων, όπου ισχύει η Απόλυτα Ανεξάρτητη Τοπική Αυτοδιοίκηση!
Οι δεύτεροι, οι Ρώσοι, αντίθετα, δεν μπορούν να Κυβερνήσουν Ώριμα γιατί δεν έχουν ποτέ Ασκήσει Δημόσια Διοίκηση κάτω από Δημοκρατικές Προδιαγραφές. Την Ασκούσαν, πάντα Συγκεντρωτικά, Δικτατορικά, Απόλυτα, όπως ίσχυε σε όλο τον κόσμο για αιώνες, είτε επρόκειτο για Στρατιωτικές, ή Βασιλικές Εξουσίες.

Το Ανώτατο Σοβιέτ, επί των ημερών του Κομμουνισμού, ήταν ο απόλυτος και μοναδικός άρχων της χώρας.
Στις μέρες μας, δυστυχώς, δεν άλλαξε τίποτα από τότε. Λειτουργεί μια δήθεν Δημοκρατία, κανένας δεν τολμά να ασκήσει κριτική στη Ρωσική Κυβέρνηση, και οι δολοφονίες δημοσιογράφων και αντιφρονούντων είναι στην ημερήσια διάταξη. Οι ειδήσεις αυτές «πνίγονται» γιατί κανένας δεν τολμά να τις δημοσιεύσει.
Η KGB πήρε την Εξουσία από την Κομμουνισμό και τις μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας και έκτοτε τις ελέγχει ασφυκτικά.
Όποιος, διέθετε Εξουσία, κατά το παρελθόν, τη χρησιμοποιούσε χωρίς δεύτερη σκέψη για να κάνει αυτό που κρίνει σωστό. Αυτό που εξυπηρετούσε τα Συμφέροντά του και βέβαια αυτό που προστάτευε και διαιώνιζε την Εξουσία του.
Για αυτό το λόγο οι Ευρωπαίοι είναι λίγο σκεπτικοί με την Ενεργειακή εξάρτηση που έχουν από τη Ρωσία. Με το παραμικρό, μπορεί η Ρωσία, να διακόψει την παροχή του Φυσικού Αερίου με το οποίο τροφοδοτεί πολλά Ευρωπαϊκά Κράτη, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Δεν ξεχνάνε ότι στη Ρωσία, δεν λειτουργεί καμία άλλη Δημοκρατική Εξουσία. Ισχύει η απόλυτη Εξουσία του Πούτιν!

Δεν υπάρχει ουσιαστική Βουλή ή ΜΜΕ, ή Δικαστήρια που να διαθέτουν κάποιου είδους Εξουσία η οποία θα μπορούσε να ισορροπήσει την Απόλυτη Εξουσία του ενός Ανδρός και της Ομάδας του!
Φυσικό είναι σε αυτού του είδους τα απολυταρχικά καθεστώτα η «Αξιοκρατία» να πέφτει σε δεύτερη μοίρα και να μην μπορεί να «Αξιοποιείται» για το καλό του τόπου.

Ισχύει, πάνω από όλα η «Κομματική Αφοσίωση» η οποία δεν μπορεί να αναπληρώσει την «Αυθεντική Αξιοκρατία»! Τα χάλια της χώρας μας, για τα οποία ευθύνεται 100% το Απόλυτα Συγκεντρωτικό και Δικτατορικό «Σύστημα Εξουσίας» των 300 Ελλήνων Βουλευτών, (οι Αποκλειστικοί Υπεύθυνοι και Ασυγχώρητοι), καθρεπτίζεται καθημερινά από τα Σκάνδαλα που ξεκινούν και διαιωνίζονται από την αντίστοιχη Απόλυτη «Κομματικοποίηση» της Λειτουργίας του Κράτους!

Τίποτα δεν λειτουργεί «Αυθεντικά Αξιοκρατικά»!

Για αυτό και μόνον το λόγο, ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα, δεν θα μπορέσουν ποτέ να ανταγωνιστούν τις ΗΠΑ. Το ταλέντο στις ΗΠΑ, είτε είναι μαύρο, είτε κόκκινο ή ερυθρό, Χριστιανικό, Μουσουλμανικό, Βουδιστικό ή Εβραϊκό, α ν α δ υ κ ν ύ ε τ α ι! Δεν θάβεται !

Για τον ίδιο λόγο, μια μεγάλη (Δικτατορική) Δύναμη (Ρωσία, Κίνα) μπορεί να είναι και πολύ πιο επικίνδυνη από μια (Δημοκρατική) όπως είναι η Αμερικάνικη. Πολλοί Οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η Ινδία, που δεν έχει τόσο Δικτατορικές Κυβερνήσεις, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να αναδειχτεί ως υπερδύναμη και να ανταγωνιστεί την Κίνα.
Οι Αμερικανοί, είναι λίγο πιο προσεκτικοί και θα εξαντλήσουν όλα τα υπόλοιπα μέσα που διαθέτουν, πριν προσφύγουν σε βίαιες και καταστροφικές Ενέργειες, προκειμένου να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Οι Ομάδες Εξουσίας, αποφασίζουν από κοινού, πριν κάνουν το παραμικρό.
Τα παραδείγματα είναι πολλά. Η περίπτωση της Κούβας είναι ένα παράδειγμα. Αν ήταν η Ρωσία στη θέση της, θα είχε καταβροχθίσει τη Κούβα και θα την είχε κάνει δικό της προτεκτοράτο, σε λιγότερο από μια μέρα, πριν πενήντα χρόνια!

Πρόκειται για ένα στυλ Διοίκησης που υπάγεται στο Κεφάλαιο «Ηγεσία». Είναι το «Απόλυτο και Κάθετο Στυλ Ηγεσίας».
Ο Αρχηγός, δεν σηκώνει «Μύγα στο Σπαθί» του. Αντιδρά αμέσως σε κάθε πρόκληση και χρησιμοποιεί την Εξουσία που διαθέτει για να επιβάλλει τις απόψεις του και για να κάνει αυτό που θέλει.
Η φιλοσοφία που χαρακτηρίζει την «Σύγχρονη Ισορροπημένη Ηγεσία» δεν διαφωνεί ότι ο Αρχηγός πρέπει να κάνει αυτό που κρίνει ότι είναι το σωστό, διαφορετικά χάνει τον Έλεγχο και παύει να είναι Αρχηγός, ωστόσο, η κατάχρηση της Εξουσίας του για το παραμικρό, χάνει λίγο από την επιρροή της και φθείρεται πιο γρήγορα.
Πρώτα από όλα, ο απόλυτος Ηγέτης, είναι πολύ πιο προβλέψιμος, και επομένως, πιο εύκολος σε κάθε Στρατηγική αντιμετώπισή του από τους αντιπάλους του.
Δεύτερο, προβάλλει κάποια δόση αυξημένης Ανασφάλειας, μη επιτρέποντας σε κανέναν και στην παραμικρή πρόκληση, να αμφισβητήσει την Ηγεσία του και την Κυριαρχία του.
Ο λιγότερο Ανασφαλής Αρχηγός, (ο Συμβουλευτικός ή ο Συμμετοχικός) δεν τον πειράζει έστω και προσωρινά κάποιος τρίτος, να κερδίσει λίγο έδαφος στην επίλυση των διαφορών τους, εφόσον ελέγχει την κατάσταση και στοχεύει σε κάποιο τελικό Στόχο.
Είναι πιο προσεκτικός στη χρήση της Εξουσίας του. Τη φυλάει για τα ουσιαστικά θέματα που τον αφορούν. Δεν τη «σπαταλάει» με το παραμικρό, όπως συνήθιζαν να κάνουν όλοι σχεδόν οι Ηγέτες της Ιστορίας, είτε πρόκειται για Πολιτικούς, Θρησκευτικούς, Επιχειρηματικούς ή Στρατιωτικούς Ηγέτες.

Ο «Σύγχρονος Ισορροπημένος Ηγέτης» (Συμβουλευτικός ή Συμμετοχικός) κάνει μερικές προσπάθειες να λύση τις διαφορές του, χωρίς να κάνει αμέσως χρήση της Εξουσίας του. Αυτός έχει αποδειχθεί ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος Άσκησης Εξουσίας.
Δεν χρησιμοποιεί την Εξουσία του, με το παραμικρό και επιβάλλεται προσπαθώντας να κάνει χρήση όλων των Σχετικών Παραγόντων, Δεδομένων, της Λογικής και των Δυνατοτήτων των άλλων που εμπλέκονται στις διαφορές, προκειμένου να αποκαλύψει τη «χρυσή τομή» που λίγο πολύ ικανοποιεί όλες τις πλευρές!
Με αυτόν τον τρόπο, δίνει στον άλλον να συνειδητοποιήσει, ότι δεν έχει άλλες Επιλογές. Συχνά-πυκνά, κατορθώνει να εκπληρώνει το Στόχο του, χωρίς να κάνει χρήση της Εξουσίας του!
Για να μιλήσουμε τη γλώσσα της καθημερινότητας, ο Σύγχρονος Ηγέτης δεν «Απαιτεί» από τους Ανθρώπους του να κάνουν αυτό που θέλει, προσπαθεί πάντα να τους το «Πουλήσει»!
Δεν Λέει, Πουλάει!
Αυτός ο τρόπος Άσκησης της Εξουσίας, επιτρέπει επίσης στον Ηγέτη να Δεχτεί Κατεύθυνση και Συμβουλές, όταν το απαιτούν οι περιστάσεις, χωρίς να μειώνεται η «Εξουσία» του και η «Κυριαρχία» του.
Προστατεύεται επίσης και από τις αυτόματες «Υπεραντιδράσεις του», οι οποίες συνήθως κοστίζουν ανεπανόρθωτες ζημίες!
Πόσοι και πόσοι «Ηγέτες» δεν κατέρρευσαν και κατάστρεψαν ολόκληρους Λαούς, γιατί δεν άκουσαν τους Συμβούλους τους ή τους Επιτελείς τους?
Δεν ήθελαν να θεωρηθούν ότι κάνουν εσφαλμένες Επιλογές.

«Ο Σύγχρονος Ηγέτης δεν γνωρίζει μόνον Πώς να δίνει Κατεύθυνση, αλλά και Πώς να Παίρνει Κατεύθυνση»!
Γνωρίζει πότε το «Πείσμα του» είναι «Ωφέλιμο» και πότε μπορεί να αποβεί «Καταστροφικό»!

Οι Ρώσοι μια Ζωή Ασκούσαν την Εξουσία τους κάθετα, χωρίς την παραμικρή δεύτερη Σκέψη. Για αυτό τους φοβούνται οι Ευρωπαίοι περισσότερο από ότι φοβούνται τους Αμερικανούς.

Εσείς αν διαθέτετε Εξουσία, ποιο είδος Εξουσίας Ασκείται στο Περιβάλλον σας?
Είτε είστε Γονέας, CEO ή Διευθυντικό Στέλεχος, ή Διευθυντής Καταστήματος?
Πόσοι και πόσοι κορυφαίοι Ασφαλιστές χάθηκαν από το Επάγγελμα γιατί οι Διευθυντές των Καταστημάτων δεν ήταν «Ισορροπημένοι Ηγέτες»?
Πόσα και πόσα Κορυφαία και Ικανά Διοικητικά Στελέχη χάθηκαν από τον Κλάδο για τον ίδιο λόγο?
Πόσοι και πόσοι Γονείς έχασαν τον Έλεγχο των Δύσκολων παιδιών τους, γιατί πίστευαν ότι έπρεπε πάντα να επιβάλλουν τη γνώμη τους γιατί είναι «Γονείς και θέλουν το Καλό τους»!
Είναι αυτός ο λόγος ή είναι περισσότερο «Εγωιστικός»?
Δεν θέλουν να θεωρηθούν «Αδύνατοι»!
Νομίζουν και πολλοί Πιστεύουν, ότι πρέπει να «Λένε» και να υπαγορεύουν στα παιδιά τους τι να κάνουν. Δεν έμαθαν ποτέ να τους το «Πουλάνε»!

(Οι Απόψεις των Αναγνωστών μας είναι πάντα ευπρόσδεκτες)!


3 Comments

3 Σχολια

 1. Αν το προσλάβω ως χιομοριστικό, μια χαρά το βρίσκω.Αν πάλι προσπαθήσω να βρω τη σχέση του με ασφαλιστικά και πάλι πρόβλημα έχω. Αν τώρα το δω ως πολιτική ανάλυση, μάλλον ούτε ο χώρος να απαντήσω είναι αυτός, ούτε με ενδιαφέρει. Εγώ προτιμώ να βλέπω την αλήθεια μέσα από τα ντοκυμαντέρ ΛΗΘΕΙΑΣ του Μουρ .Μέσα από αναλύσεις που έχουν ιστορική συνέχεια και διάσταση. Ας κρατήσετε την ιστοσελίδα στο θέμα της, γιατί αυτό και καλά το κάνετε και χρήσιμο είναι

 2. Χρήστος Θεοδωρίδης

  Sep 3, 2008 at 11:18 AM

  Καθ’ όσον είμαι γεννημένος και μεγαλωμένος στις ΗΠΑ θα μου επιτρέψετε ένα σύντομο σχόλιο. Θεωρητικά η περιγραφή της δομής της εξουσίας στις ΗΠΑ είναι περίπου όπως περιγράφεται. Από την θεωρία, όμως, μέχρι την πράξη παρεμβάλλονται δυστυχώς διάφοροι παράγοντες για τους οποίους δεν είδα να γίνεται η παραμικρή αναφορά. Έτσι φοβάμαι ότι χάνει σε αντικειμενικότητα το άρθρο. Σε συντομία οι παράγοντες που παρεμβάλλονται και ηθελημένα διαστρεβλώνουν την θέληση του μέσου Αμερικανού πολίτη είναι τα οργανωμένα και πολύ καλά προωθούμενα συμφέροντα του κάθε είδους κεφαλαίου, νομίμου ή και παρανόμου, που με το Lobbying ασκούν εκβιαστική πίεση στα σώματα εξουσίας που προβλέπει το Σύνταγμα των ΗΠΑ. Έτσι πετυχαίνουν πολύ εύκολα, λόγω και της μειωμένης ηθικής αντιστάσεως των πολιτικών, δικαστών και εκτελεστικών την προώθηση των δικών τους συμφερόντων με την επικάλυψη, μάλιστα, της Δημοκρατικής νομιμότητας.

  Με εκτίμηση,
  Χρήστος Α. Θεοδωρίδης

 3. ΓΙΩΡΓΟΣ Μ.

  Sep 3, 2008 at 5:03 PM

  Προσέχτε να δείτε νοοτροπία του αμερικανόπληκτου συντάκτη του άρθρου.
  “Οι πρώτοι, κυρίως λόγω του «Συστήματος Εξουσίας» της χώρας τους.
  Ασκούν τη Δημόσια Διοίκηση Ώριμα και σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Συντάγματος και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος των ΗΠΑ.”
  Αφού κατάφερε και ξεπέρασε τον ογκόλιθο του ευρωπαικού πολιτισμού που δίδαξε πολιτισμό άρα και δημοκρατία 2000 έτη π.Χ. πέρασε τον Ατλαντικό και προσγειώθηκε πάνω στην ελαφόπετρα της αμερικάνικης δημοκρατίας, πέρασε και τα Ουράλια όρη και προσγειώθηκε στη δημοκρατία των γκουλάκ.
  Οπότε σου λέει, ανάμεσα στα δύο – άλλα δεν υπάρχουν – καλύτερα:
  Στη δημοκρατία των κατευθυνόμενων Μ.Μ.Ε.,
  στη δημοκρατία των ναρκωτικών,
  στη δημοκρατία της τηλεοπτικής αποχαυνωσης,
  στη δημοκρατία της κάθε λογής fast-food λογικής,
  στη δημοκρατία των 2 κομμάτων (άλλες απόψεις δεν υπάρχουν ή δεν μπορούν να υπάρξουν),
  στη δημοκρατία των αεροπλανοφόρων,
  στη δημοκρατία των Βιετνάμ, Κορέα, Γρανάδα, Ιράν, Ιράκ,Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Λατ. Αμερικής παλιότερα,
  στη δημοκρατία των πολεμικών & πετρελαικών βιομηχανιών,
  στη δημοκρατία των 30.000.000 πεινασμένων εξαθλιωμένων ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΣΥΣΥΤΙΟ,
  στη δημοκρατία ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΩΝ με θύτες παιδια και θύματα παιδια.
  Για αυτην τη δημοκρατία μας μιλάει ο κύριος κύριος ανιστόριτος συντάκτης.
  Λες και η δημοκρατία τα πίνει καθε βράδυ με την βαρβαρότητα στο φωτισμένο απο γκλαμουριά Λ.Α. .
  ΕΛΕΟΣ ΕΛΕΟΣ ΕΛΕΟΣ

  μάτζαρης γιώργος

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fourteen − 9 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
HΠΑ vs ΡΩΣΙΑ
Διαφορά Νοοτροπίας... & Ηγεσίας!! https://www.insurancedaily.gr/h%cf%80%ce%b1-vs-%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%ac-%ce%bd%ce%bf%ce%bf%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b7%ce%b3%ce%b5%cf%83%ce%af%ce%b1%cf%82/