ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Η Πρόκληση του Σύγχρονου Μάνατζμεντ: «Μπορείς να Πειθαρχείς τους ανθρώπους σου χωρίς να τους θυμώνεις;»

management

Στην Οικογένεια

Ας υποθέσουμε, για παράδειγμα, ότι εκνευρίζομαι και αντιδρώ υπερβολικά σε ό,τι κάνουν τα παιδιά μου. Ας υποθέσουμε ότι κάθε φορά που αρχίζουν να κάνουν κάτι που, κατά τη γνώμη μου, είναι ανάρμοστο ή ενοχλητικό, αμέσως νιώθω το στομάχι μου να σφίγγεται, τα νεύρα μου να τεντώνονται και αισθάνομαι την άμεση ανάγκη να εκφράσω την οργή μου, χωρίς να μπορώ να την ελέγξω. Όλα αυτά γιατί τα παιδιά μου δεν με ακούνε, αμφισβητούν την κυριαρχία μου στο σπίτι. Τότε θολώνω και η Λογική μου υποτάσσεται Ασυνείδητα και απότομα στα Συναισθήματά μου. Φεύγει, γλιστράει από το παράθυρο και απομακρύνεται για ώρες ή μέρες. Τα Συναισθήματα της Οργής έχουν κυριαρχήσει απόλυτα τη Συμπεριφορά μου. Το μόνο που χρειάζομαι εκείνη τη στιγμή είναι να λυτρωθώ, να ξεσπάσω, να φωνάξω. Να δώσω τη μάχη μου. Το ενδιαφέρον μου δεν ισχύει για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μου ούτε την κατανόησή τους ούτε την ανάπτυξή τους τη συγκεκριμένη στιγμή της οργής.

Ο μοναδικός σκοπός μου εκείνη τη στιγμή είναι να επιβάλω την τάξη και να τους υπενθυμίσω ποιός είναι ποιος μέσα στο σπίτι. Να κερδίσω τη μάχη.

Τα όπλα μου είναι ο ρόλος του Γονέα, το σωματικό μου μέγεθος, η επαγγελματική μου θέση κύρους (αν τη διαθέτω), η ένταση της φωνής μου.

Φωνάζω, εκφοβίζω, απειλώ, τιμωρώ.

Νικάω και στέκομαι νικητής, με καμάρι, γιατί η σιωπή της υποταγής έχει κυριαρχήσει στο σπίτι μου.

Το τι αισθάνονται τα παιδιά μου ή και η γυναίκα μου εκείνη τη στιγμή δε με απασχολεί. Απολαμβάνω τη λύτρωση του ξεσπάσματος, απολαμβάνω την υπεροχή μου.

Επί της ουσίας, έχω τραυματίσει βαθιά τα Συναισθήματα των παιδιών μου.

Η για πολλοστή φορά δική τους οργή και η αγανάκτηση, που προστίθενται στις άπειρες φορές που τις έπνιξαν για την επίθεση και τη μείωση που δέχονται, χωρίς να μπορούν και αυτά να ξεσπάσουν, να λυτρωθούν.

Οι Σχέσεις μας έχουν θρυμματιστεί… για πολλά χρόνια…

Για κάθε επεισόδιο επιβολής στα παιδιά μου χάνω από την Αγάπη τους και το Σεβασμό τους αρκετούς από τους πόντους που διαθέτω!

Κερδίζω την επιβολή των επιλογών μου, αλλά χάνω από την Αγάπη των Παιδιών μου.

Τα Απομακρύνω από δίπλα μου. Τα διώχνω μακριά μου. Το ίδιο ισχύει στις Σχέσεις μου με τη γυναίκα μου.

Ο Απόλυτα… Απόλυτος και Άκαμπτος Άνθρωπος καταλήγει σχεδόν πάντα μόνος του πριν ακόμα γεράσει. Απομονώνεται από τους Ανθρώπους και, φυσικά, χάνει τους Ανθρώπους του. Μπορεί να συνυπάρχουν και/ή να συνεργάζονται. Τα Συναισθήματά τους απέναντί μου έχουν «Κρυώσει», για να μην πούμε ότι έχουν «Παγώσει»!

Μέσα από τα ερείπια μιας Θρυμματισμένης Σχέσης ξεκινάνε ένα σωρό «αρνητικές» Συμπεριφορές. Δε συνεργάζονται, δε συμφωνούν κ.ά. Απέξω είναι υποτακτικά, αλλά από μέσα τους εξεγερμένα, καταπιέζουν τα αισθήματά τους, τα οποία θα επιστρέψουν αργότερα στην επιφάνεια με πολύ πιο άσχημο τρόπο, πιο έντονα, πιο επιθετικά, πιο επαναστατικά, πιο εξεγερμένα!

Στην Εργασία

Το ίδιο ισχύει στις Σχέσεις των Ανθρώπων στο χώρο της Εργασίας τους. Ο Απόλυτα… Απόλυτος και Άκαμπτος Μάνατζερ ή Επιχειρηματίας μπορεί να διευθύνει πολύ καλά μια επιχείρηση ή ένα τμήμα (αν έχει Κρίση και αν οι 6 από τις 10 Επιλογές του είναι Σωστές), ωστόσο χάνει τους Ανθρώπους του. Αυτό σημαίνει ότι με την πρώτη ευκαιρία θα τον τιμωρήσουν, και μερικές φορές ακόμα θυσιάζοντας και τη θέση τους. Σε στιγμές Κρίσης ούτε καν που σκέφτονται να τον στηρίξουν. Αντίθετα, του δίνουν και μία στο κεφάλι, να τον βουλιάξουν μία ώρα πριν την ώρα του. Φυσικά, δε θα αφήσουν καμία ευκαιρία να μην πλήξουν την Επιχείρηση και τον ίδιο ή τα Κέρδη του. Θα αποκρύψουν μια πολύτιμη πληροφορία ή θα προσέξουν μια ζημιά και δε θα την αναφέρουν, πιθανόν να διαρρεύσουν πληροφορίες στον Ανταγωνισμό ή στους ανώτερούς του, αν υπάρχουν, και πολλά άλλα. Όταν ο άλλος αισθάνεται την καταπίεσή σου, «σ’ τη φυλάει»!

Το κρίσιμο ερώτημα είναι:

Υπάρχει τρόπος να «Πειθαρχείς τους Ανθρώπους χωρίς να τους Καταπιέζεις, να τους Μειώνεις ή να τους Προσβάλλεις»;

Βεβαίως και υπάρχει και η συγκεκριμένη άποψη παραμένει τα τελευταία 20 χρόνια το πιο δημοφιλές στοιχείο όλων των Γκουρού του Μάνατζμεντ και της Ηγεσίας.

Ο Peter Drucker το δήλωσε πριν από πολλά χρόνια. Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Επιχείρηση δεν είναι η Πληροφορική ή η Νανοτεχνολογία.

Είναι η Δυνατότητα του Ανθρώπου να Εργάζεται Αυτοδιοικούμενος!

Τότε μόνο μπορεί να δώσει τον καλύτερο εαυτό του και τότε η Επιχείρηση δύσκολα μπορεί να αισθανθεί την απειλή του Ανταγωνισμού!

Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα τα οποία επικαλούνται οι Γκουρού του Μάνατζμεντ, ωστόσο οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι δεν είναι και τόσο εύκολη αυτή η άποψη, γιατί δεν ίσχυε ποτέ στο παρελθόν.

Το Μάνατζμεντ, για να παράγει έργο, πρέπει να είναι αυστηρό, να υπάρχει Πειθαρχία και οι Άνθρωποι να φοβούνται να μη χάσουν τη δουλειά τους.

Το Σύγχρονο Μάνατζμεντ λέει:

Σωστά όλα αυτά, όμως μπορούν να γίνουν με Ανθρώπινο Πρόσωπο!

Το «Καρότο» και το «Μαστίγιο» πρέπει να είναι «Ισορροπημένα» και να εξετάζονται διαρκώς για να διατηρούν την «Ισορροπία» τους.

Όποια πλευρά γέρνει περισσότερο από την άλλη κοστίζει!


9 Comments

9 Σχολια

 1. Βαγγέλης Σ.

  Dec 1, 2008 at 4:03 PM

  Είναι 16:00μμ. Κρίμα που δεν είχα διαβάσει το άρθρο σου νωρίς το πρωί και έκανα ένα σωρό λάθη σήμερα.

  Βαγγέλης Σ.

 2. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

  Dec 1, 2008 at 4:36 PM

  Αυτο καλο θα ηταν να τα διαβαζουν οι λεγομενοι ηγετες που απαρτιζουν γραφεια παραγωγης και που νομιζουν οτι με την χρηση εξουσιας μπορουν να εκβιαζουν να καταστρεφουν ικανους ανθρωπους ή τουλαχιστον να προσπαθουν να τους καταστρεψουν. Ντροπη στο συστημα που τους γεννα και στους δειλους συναδελφους που ξερουν να λενε την γνωμη τους κρυφα αλλα στα φανερα δεν τολμουν να ορθωσουν το αναστημα τους, ευνουχισμενοι και ατολμοι.

 3. ελλην ανεξαρτητος διαμεσολαβητης

  Dec 1, 2008 at 8:47 PM

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ,ΟΜΩΣ ΚΑΝΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΗΣΥΧΗ.ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ,ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΕΣ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΕΣ. ΕΜΠΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ . Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ.

 4. LEON

  Dec 2, 2008 at 2:53 PM

  ανεξαρτητε συμφωνω αυτο εκαμα και εχω το κεφαλι μου ησυχο.δεν θα μας τρελανουν αυτοι.αλεξανδρα μου και καλα μην τους ακους .κοιταξε εσυ τη δουλεια σου και τουσ δικους σου ανθρωπους.γραφω και αλλου τι γινεται και τι χαρτοφυλακια κυνηγανε οι εταιριες και τα γκολντεν μποις τους απο τον “πρωτη” μεχρι αυτην του την κραζουν.ξερω ατομο που βραβευτηκε απο ολες σχεδον τις εταιριες ,πηγε ταξιδια και ολε τον εχουν στα δικαστηρια,οπως πιστευω πως ολοι ξερουμε απο εναν.εσενα και εμενα ομως δεν θα μας στειλουν πουθενα .αλλα καλυτερα θα παμε μονοι μασ….
  αλεξανδρα ψηλα το κεφαλι

 5. Giatros

  Dec 2, 2008 at 5:47 PM

  Ανεξάρτητε, χρησιμοποιώντας κεφαλαία στην ηλεκτρονική επικοινωνία… σημαίνει οτι, βροντοφωνάζεις στην Αλεξάνδρα.
  Εμείς ακούμε τους ειλικρινείς και τους χαμηλούς τόνους!!!

 6. dimitris-dimitrakis.

  Dec 2, 2008 at 6:41 PM

  ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ, ΣΤΟ MEGA, ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΝΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΑΣ, Ο ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΗΣ ΣΥΣΤΗΘΗΚΕ ΩΣ ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΤΗΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ. Η ΔΕ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΗ ΩΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ.ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ AGENCY ;ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ; ΑΝ ΝΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ;

 7. ΠΑΝΟΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΩΝ

  Dec 2, 2008 at 7:14 PM

  γιατρε καλον θα ητο η ακομη καλλιστον, να κρατας τας συμβουλας για τον εαυτον σου ,δεν νομιζω οτι η αλεξανδρα ,χρειαζεται δικηγορους να την εκπροσωπουν ,εαν θα ηθελε οα μπορουσε να θεσει οτιδηποτε μονη της. η ειλικρινεια που ανφερεις ειναι ασχετη τονων, εμ πας περιπτωσει για λογαριασμο σου κανε οτι θελεις ,εμεις δεν απευθυνθηκαμε σε σενα . τοπιασες ντοτορε;;

 8. LEON

  Dec 2, 2008 at 10:12 PM

  δημιτρακη…μαυρη ειναι…τι ψαχνεις

 9. O ΑΠΟΛΥΤΑ .....AΠΟΛΥΤΟΣ

  Dec 3, 2008 at 1:49 PM

  Συγχαρητήρια!!! Καταπληκτικό άρθρο.Διαβάζω ανελλιπώς καθημερινά το blog,χωρίς να απαντώ με σχόλια.Σήμερα ένιωσα την ανάγκη να σε ευχαριστήσω για την πολλή καλή προσπάθεια που γίνεται.Καλή συνέχεια.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twenty + 3 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Η Πρόκληση του Σύγχρονου Μάνατζμεντ: «Μπορείς να Πειθαρχείς τους ανθρώπους σου χωρίς να τους θυμώνεις;»! https://www.insurancedaily.gr/i-proklisi-tou-sygchronou-manatzment/