Auto News

«Μην τα βάζεις με το τρένο!»


Στο πλαίσιο της 10ης Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την Ασφάλεια στις Ισόπεδες Διαβάσεις (ILCAD), που για το 2018 ορίστηκε η 7η Ιουνίου, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» συνεργάζονται για μία ακόμα χρονιά, υλοποιώντας για την Ελλάδα τη φετινή Εκστρατεία Ενημέρωσης για θέματα ασφαλούς διέλευσης των ισόπεδων σιδηροδρομικών διαβάσεων.

Οι ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις συνιστούν έναν ασφαλή τρόπο για τους οδηγούς, τους πεζούς και τους δικυκλιστές να διασχίσουν τη σιδηροδρομική γραμμή, εφόσον τηρούνται ορισμένοι βασικοί κανόνες. Όταν οι κανόνες ασφαλείας δεν τηρούνται, οι χρήστες θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και τους υπόλοιπους χρήστες του σιδηροδρόμου. Βάσει στατιστικών στοιχείων, τα περισσότερα από τα ατυχήματα που συμβαίνουν στις ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις προκαλούνται κυρίως από λανθασμένη ενέργεια ή κακή εκτίμηση των συνθηκών διέλευσης από οδηγούς και πεζούς.

Η Εκστρατεία της ILCAD εστιάζει κάθε χρόνο σε διαφορετική κοινωνική ομάδα, υπογραμμίζοντας παράλληλα τους κινδύνους που εγκυμονεί για όλους μας η λανθασμένη ή και η απερίσκεπτη διέλευση των σιδηροδρομικών διαβάσεων. Για το 2018, τα μηνύματα της καμπάνιας επικεντρώνονται στους «νεαρούς χρήστες των ισόπεδων διαβάσεων», οι οποίοι έχουν πιο επικίνδυνη συμπεριφορά και στους δρόμους και στις ισόπεδες διαβάσεις τρένου.

Ο ανθρώπινος παράγοντας αποτελεί την κύρια αιτία των τροχαίων συγκρούσεων. Η συντριπτική πλειοψηφία των συγκρούσεων στις ισόπεδες διαβάσεις προκαλούνται από οδηγούς που δεν τηρούν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, είτε εκούσια, είτε ακούσια. Τα οδηγικά λάθη ενδέχεται να προκύψουν από κόπωση, άγχος, χρήση φαρμακευτικής αγωγής ή άλλων ουσιών ή απλά από υπερβολική ταχύτητα – αλλά υπάρχει επίσης η πιθανότητα να προκληθούν από την ακατάλληλη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών.

Οι οδηγοί, ιδιαίτερα οι νέοι σε ηλικία, πραγματοποιούν και δέχονται κλήσεις, στέλνουν μηνύματα, ακούν μουσική, χρησιμοποιούν υπηρεσίες OnLine συνομιλίας ή και κοινωνικά δίκτυα και παρακολουθούν βίντεο, πολλές φορές μάλιστα σε περιοχές όπου πρέπει να έχουν αυξημένη προσοχή, ειδικά στις ισόπεδες διαβάσεις τρένων.

Κοιτάζοντας το τηλέφωνο ή ακούγοντας μουσική μειώνεται η ικανότητα του χρήστη να βλέπει και να ακούει τι συμβαίνει στο άμεσο περιβάλλον του. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες, τα περισσότερο “υπερσυνδεδεμένα” άτομα είναι νεαρά άτομα (15-35 ετών). Αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρούς τραυματισμούς ή ακόμη και σε θάνατο, και μπορούν επίσης να θέσουν σε κίνδυνο όχι μόνο τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου, αλλά και τους επιβάτες και το προσωπικό των σιδηροδρόμων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), «τα τροχαία δυστυχήματα είναι η μεγαλύτερη αιτία θανάτου για τους εφήβους παγκοσμίως.

Ακόμη και αν ο αριθμός των θανάτων σε ισόπεδες διαβάσεις είναι χαμηλός, σε σύγκριση με το σύνολο των θανάτων από τροχαία συμβάντα (1% στην Ε.Ε.), αυτά αντιπροσωπεύουν περίπου το 28% των θανάτων στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Αυτός είναι και ο λόγος που ο σιδηροδρομικός τομέας, μαζί με άλλους εταίρους, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το κρίσιμο αυτό ζήτημα εδώ και χρόνια.

Το μήνυμά μας «Μην τα βάζεις με το τρένο!» αφορά στην πρόληψη δυστυχημάτων το 2018 και απευθύνεται σε όλους. Για την καλύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος του ανθρώπινου παράγοντα, τίθενται υπό εξέταση κάποιες τεχνολογικές καινοτομίες ώστε να βοηθούν τους χρήστες και να βελτιώνουν την ασφάλειά τους στις ισόπεδες διαβάσεις τρένων: εντοπισμός των διαβάσεων στο GPS, διάλογος μεταξύ οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών, διάλογος μεταξύ οχημάτων, καλύτερη ενημέρωση των χρηστών.

Για την προώθηση της εκστρατείας ευαισθητοποίησης σχετικά με τον κίνδυνο της απόσπασης προσοχής μεταξύ των χρηστών ισόπεδων διαβάσεων τρένων, οι διοργανωτές της ILCAD 2018 δημιούργησαν εξαιρετικά εύστοχα μηνύματα και οπτικοακουστικό υλικό. Το επικοινωνιακό αυτό υλικό αναπτύχθηκε έχοντας υπόψη τους νέους κάτω των 35 ετών, αλλά είναι πάντα χρήσιμο ως υπενθύμιση και σε όλους τους άλλους χρήστες των ισόπεδων διαβάσεων των τρένων. Το μήνυμα της φετινής εκστρατείας για την πρόληψη ατυχημάτων είναι «Μην τα βάζεις με το τρένο!» και μας αφορά όλους.

Μερικά στατιστικά στοιχεία:

  • Πάνω από 40 χώρες είναι μέλη της Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για τις Ισόπεδες Διαβάσεις
  • Υπάρχουν περίπου 600.000 ισόπεδες διαβάσεις τρένων στον κόσμο (213.000 στις ΗΠΑ, περίπου 37.000 στον Καναδά και 114.580 στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ από το 2014).
  • Στην Ευρώπη, τα δυστυχήματα στις ισόπεδες διαβάσεις αντιπροσωπεύουν το 26% όλων των σημαντικών σιδηροδρομικών ατυχημάτων και αντιπροσωπεύουν το 1% των θανάτων από τροχαία συμβάντα, έναντι 28% των θανάτων από σιδηροδρομικά συμβάντα.
  • Το 2015 σημειώθηκαν 469 συγκρούσεις σε ισόπεδες διαβάσεις, με 296 θανάτους (συμπεριλαμβανομένων οκτώ θανάτων από σιδηροδρομικές μεταφορές) και 264 σοβαρούς τραυματισμούς (στοιχεία ERA Safety interim report 2017).

Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 6 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
«Μην τα βάζεις με το τρένο!»! https://www.insurancedaily.gr/min-ta-vazis-treno/