Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Ν. Ντούσας: Υπήρχε παραπληροφόρηση στην Αχαΐα για το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Συμβούλου


Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ της Ασφαλιστικής Αγοράς στο νομό Αχαΐας – στο πλαίσιο της στήλης «Επαρχία Αγάπη μου» – επικοινωνήσαμε με τον Υπεύθυνο Γραφείων της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Πάτρα κ. Νικόλαο Ντούσα, και του ζητήσαμε να μας απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήσεις σχετικά με τη δραστηριότητα των Ασφαλιστών στο Νομό αλλά και για την εικόνα της αγοράς σήμερα.

Συνέντευξη Νικόλαος Ντούσας

Ανήκετε στο agency. Οι πελάτες σας ή οι εν δυνάμει πελάτες σας γνωρίζουν το κύρος και την αξιοπιστία της Εταιρείας που αντιπροσωπεύετε;

Θεωρώ σχεδόν αυτονόητο ότι η ελληνική κοινωνία αναγνωρίζει την ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ σαν την πλέον αναγνωρίσιμη και αξιόπιστη Ασφαλιστική Εταιρεία, και αυτός είναι ο πλέον σημαντικός λόγος για την εμπιστοσύνη που έδειξαν εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες που την έχουν επιλέξει, αλλά και αυτοί που καθημερινά την διαλέγουν σαν την Εταιρεία που μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στις ασφαλιστικές ανάγκες τους.

Πόσα χρόνια διατηρεί η Εταιρεία σας γραφείο στο Νομό σας; Εσείς από πότε συνεργάζεστε μαζί της; 

Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ξεκίνησε το 1981 την ανάπτυξη του Εταιρικού δικτύου στην Αχαΐα, και το 1982 εγώ ήμουν ο πρώτος Ομαδάρχης της Εταιρείας, έχοντας στην ομάδα μου τότε συνεργάτες που αποτελούν σημαντικά στελέχη (Managers) ακόμα και σήμερα.

Μιλήστε μας για την πορεία σας στο χώρο. Ποια είναι η ιστορία σας;

Όπως σας είπα πιο πριν το 1981 ξεκίνησα σαν Ασφαλιστικός Σύμβουλος, ήδη τελειόφοιτος του Μαθηματικού τμήματος του Πανεπιστήμιου Πάτρας και πάνω στην προσπάθειά μου για αναζήτηση εργασίας, δέχθηκα να συμμετάσχω στην άγνωστη πρόκληση που ήταν οι πωλήσεις ασφαλίσεων ζωής. Η προσπάθειά μου ανταμείφθηκε με την ανάδειξή μου σε Ομαδάρχη ένα χρόνο μετά το 1982. Το 1990 προχώρησα με την έξοδό μου για ανάπτυξη στη Ναύπακτο, και την ίδια χρονιά έγινα Προϊστάμενος Γραφείου. Ακολούθησαν οι περιοχές του Μεσολογγίου το 1991 όπου δημιουργήθηκε γραφείο πωλήσεων, την ίδια χρονιά έγινε το μεγάλο άλμα στα Ιωάννινα όπου ξεκίνησα τη συνεργασία μου με τον Αείμνηστο εξαίρετο συνεργάτη μας τον Θωμά Οικονόμου που ήταν ανεξάρτητος Ομαδάρχης στην πόλη (και έφυγε ξαφνικά από κοντά μας το 2007 ως Προϊστάμενος γραφείου).

Το 1993 ξεκίνησα στο Ναύπλιο με πολύ μεγάλες δυσκολίες και αντιξοότητες, και χωρίς καμία στήριξη, το 1999 ξεκινήσαμε στο Άργος με τον Συνεργάτη μας κ. Ντένι Τραγούδα, το 2000 πήγαμε στο Αργοστόλι με τον Συνεργάτη μας κ. Ν. Πολιτόπουλο, το 2006 ξεκινήσαμε μια προσπάθεια στη Φιλιππιάδα και το 2011 έγινε ένα σημαντικό βήμα στην Αθήνα στο Περιστέρι. Αυτά όσον αφορά την ανάπτυξη σε άλλες περιοχές εκτός Πατρών από το ξεκίνημά μου έως και σήμερα. Όσον έχει να κάνει με την εξέλιξή μου στο Agency της Εταιρείας, το 1994 προχώρησα στην βαθμίδα του Επιθεωρητή Πωλήσεων, όπου παρέμεινα έως και το 2016, από όπου συνεχίζω με την εποπτεία και ανάπτυξη των γραφείων μου σε όλες τις περιοχές εκτός των Αθηνών όπου σε συμφωνία με την Εταιρεία ανατέθηκε το γραφείο σε αυτήν.

nikos_dousas_patranikos_dousas_patraΤο χαρτοφυλάκιό σας πώς χωρίζεται; Επενδύετε σε ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο ή οι ανάγκες των κατοίκων της Αχαΐας είναι αυτές που ορίζουν τις προτεραιότητές σας; 

Το χαρτοφυλάκιο των γραφείων μου με βάση τα επίσημα στοιχεία της Εταιρείας
χωρίζεται κατά ποσοστό 70% κλάδος ζωής, και 30% σε γενικούς κλάδους. Σίγουρα οι ανάγκες των πελατών καθορίζουν σε μεγάλο ποσοστό τις πωλήσεις των Συνεργατών μας, αλλά η κύρια προτεραιότητά μας είναι η προώθηση των ασφαλίσεων υγείας και σύνταξης, που ούτως ή άλλως αποτελούν πρώτιστη ανάγκη για όλους τους συνανθρώπους μας, ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που διανύει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Τα agency των ασφαλιστικών εταιρειών μονοπωλούν τον κλάδο Ζωής και Υγείας στην πόλη σας; Υπάρχει ανταγωνισμός από εναλλακτικά δίκτυα πωλήσεων; Εσείς τι μερίδιο της αγοράς καταλαμβάνετε;

Δεν διαθέτω επίσημα στοιχεία, αλλά με βάση την εμπειρία μου στο χώρο και με τις αναφορές των Συνεργατών μου τα τελευταία χρόνια, συν το γεγονός ότι στην Αχαΐα εκτός από τα δύο δικά μου γραφεία δραστηριοποιούνται και άλλα πέντε γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής, θεωρώ ότι το μερίδιο αγοράς στο Νομό για την Εθνική ξεπερνάει το 60%. Φυσικά και υπάρχει ανταγωνισμός από τα εναλλακτικά δίκτυα, αλλά έχουμε συνηθίσει να αγωνιζόμαστε κάτω από αντίξοες συνθήκες, και θα συνεχίσουμε έτσι διότι διαθέτουμε ένα πολύ μεγάλο όπλο που είναι η ικανότητά μας.

Ποια είναι η κατάσταση της αγοράς στην οποία δραστηριοποιήστε; Υπάρχουν ευκαιρίες ανάπτυξης;

Η αγορά όπως γνωρίζει ακόμα και ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας που ονομάζεται Ιδιωτική Ασφάλιση, και ιδιαίτερα εμείς οι διαμεσολαβούντες, πάντα έχει ευκαιρίες για ανάπτυξη και νέες πωλήσεις, αλλά το έργο μας έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολο με την υπερφορολόγηση της πολιτείας, αλλά και την άρνησή της να διευκολύνει την εκτέλεση της εργασίας μας στο χώρο όπου δραστηριοποιούμαστε. Αποτέλεσμα αυτού είναι να αντιμετωπίζουμε αυξημένες δυσκολίες που τις αντιπαρερχόμαστε κυρίως με τις δικές μας δυνάμεις.

Τέλος, μιλήστε μας για τη στρατολόγηση νέων ασφαλιστικών συμβούλων. Υπάρχει; Ο κόσμος ενδιαφέρεται; Στο τέλος της ημέρας ποιοι είναι εκείνοι/εκείνες που μπαίνουν στο επάγγελμα;

Κατά τη γνώμη μου είναι το πλέον κομβικό σημείο για την επιβίωση του Agency όχι μόνο της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ αλλά και όλων των Εταιρειών που διαθέτουν Εταιρικά δίκτυα.
Οι δυσκολίες ξεκινάνε μετά την απαιτούμενη πιστοποίηση που όλοι συμφωνούμε ότι είναι απαραίτητη, και αναβάθμισε την εικόνα και το προφίλ των Ασφ. Συμβούλων τα τελευταία χρόνια. Δυσκολίες που πολλές φορές καταλήγουν ανυπέρβλητες και αξεπέραστες.
Για να εισέλθει κάποιος ενεργά και επίσημα στο χώρο μας θα πρέπει εκτός του να είναι αποφασισμένος για το είδος της εργασίας που θα κληθεί να εξασκήσει, θα πρέπει να διαθέτει ο ίδιος ή η οικογένειά του μια κατάλληλη οικονομική επιφάνεια ώστε να αντέξει για αρκετό χρονικό διάστημα έως ότου να αρχίσει να λαμβάνει αμοιβές από τις πωλήσεις του.
Και αυτό είναι προφανές διότι με αυτά που ισχύουν σήμερα θα χρειαστεί ο υποψήφιος να επενδύσει χρήματα (που αν έχει και το επιθυμεί, καλώς) σαν να ανοίγει μια επιχείρηση δική του. Ακόμα ένα δύσκολο θέμα για τη στρατολόγηση νέων Συνεργατών ιδιαίτερα στην Αχαΐα είναι ότι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια συστηματική παραπληροφόρηση της κοινωνίας για το επάγγελμά μας στην προσπάθεια κάποιων Managers να προσελκύσουν Συνεργάτες, με παραπλανητικές αγγελίες και υποσχέσεις, και αυτό έχει σαν συνέπεια στην Αχαΐα να υπάρχει σοβαρή άρνηση να εισέλθουν νέοι άνθρωποι στο χώρο. Τα δικά μας τα γραφεία αναλύουν με ειλικρίνεια τις προϋποθέσεις και τις απαιτήσεις του επαγγέλματος πράγμα που αποτρέπει σοβαρά τους περισσότερους υποψήφιους, ιδιαίτερα όταν μαθαίνουν ότι δεν υπάρχει μισθός!
Παρά τις τεράστιες αντιξοότητες εμείς συνεχίζουμε με ενθουσιασμό και αταλάντευτοι στο σωστό δρόμο, γιατί πιστεύουμε στο επάγγελμα και στην προοπτική του όπως και στο ξεκίνημα της δικής μας καριέρας.

Η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο δεν θα σταματήσει ποτέ μέσα μας. Γι’ αυτό και είμαστε ακόμα Ασφαλιστές σε αυτή την τόσο σπουδαία και ιστορική Εταιρεία!


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 + five =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Ν. Ντούσας: Υπήρχε παραπληροφόρηση στην Αχαΐα για το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Συμβούλου! https://www.insurancedaily.gr/n-ntousas-ypirche-parapliroforisi-stin-achea-gia-to-epangelma-tou-asfalistikou-symvoulou/