Ασφάλιση Αυτοκινήτου Ειδήσεις & Νέα

Οι πέντε κορυφαίες ασφαλιστικές απάτες στο αυτοκίνητο


fraud-theftΔιευρύνουν το πεδίο ερευνών και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα, προκειμένου να εντοπίσουν και να μελετήσουν περιπτώσεις ενδεχόμενης απάτης στον κλάδο αυτοκινήτου. Οι ασφαλιστικές απάτες που εντοπίζονται είναι αυξημένες σε σχέση με το παρελθόν για πολλούς λόγους αλλά και γιατί πλέον οι εταιρείες δίνουν έμφαση στον εντοπισμό τους μέσα από την ανάλυση δεδομένων και τη βοήθεια εξωτερικών συνεργατών. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΑΕΕ για την περίοδο 2013-2014 οι εξακριβωμένες περιπτώσεις ασφαλιστικής απάτης αυξήθηκαν κατά 17,9% ενώ κατά 34,5% αυξήθηκαν και οι έρευνες των εταιρειών.  Κύριες μορφές που συναντάται η ασφαλιστική απάτη– με βάση τη συχνότητα, τον οικονομικό αντίκτυπο και τη συχνότητα-  είναι:

  1. η αλλοίωση των συνθηκών ενός συμβάντος που δηλώνεται
  2. η υπερκοστολόγηση
  3. η δημιουργία ψευδούς ασφαλιστικού γεγονότος (όπως μία κλοπή που δεν έγινε)
  4. η δήλωση ψευδών στοιχείων ασφάλισης (πχ. απόκρυψη νέου οδηγού)
  5. τα Πλαστά ασφαλιστήρια συμβόλαια

Επισημαίνεται ότι το 70% των εξακριβωμένων περιπτώσεων απάτης καταγράφηκε από τις Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις που διέθεταν οργανωτικά ειδικό τμήμα διερεύνησης της ασφαλιστικής απάτης στον κλάδο Αυτοκινήτων. Παρέμεινε επομένως υψηλός ο δείκτης της αναλογίας των εξακριβωμένων περιπτώσεων απάτης επί των αντίστοιχων ερευνών (26% και 23% τις δύο εξεταζόμενες χρονιές).

Αύξηση της οικονομικής διάστασης της απάτης

Με βάση την αποτίμηση των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων – Μελών που έλαβαν μέρος στην έρευνα, το οικονομικό όφελος από την εξακρίβωση των απατηλών απαιτήσεων αποζημίωσης αυξήθηκε κατά 20,7% κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου (από 3,8 εκατ. € το 2013 σε 4, 6 εκατ. € το 2014). Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά 2,4% το οικονομικό όφελος ανά εξακριβωμένη περίπτωση απάτης (μέσος όρος): από 2.237 € το 2013 σε 2.290 € το 2014.

Σχετικά μικρή η οικονομική αναλογία της απάτης προς τις αποζημιώσεις

Η σύγκριση της οικονομικής διάστασης της αποκαλυφθείσας απάτης (όπως προσδιορίσθηκε) σε σχέση με τις καταγεγραμμένες καταβολές αποζημιώσεων του κλάδου Αυτοκινήτων, μας δίνει σχετικά μικρή αναλογία (παρότι αυξημένη το 2014):

– Για το σύνολο των επιχειρήσεων που συμμετείχαν (μέση αναλογία): 2013: 0,9% 2014: 1,2%

– Όμως είναι μεγάλη η μεταβλητότητα της αναλογίας μεταξύ των επιχειρήσεων: 2013: από 0,1% έως 3,5% και 2014: από 0,1% έως 2,9%.

Για τη διερεύνηση περιπτώσεων ύποπτων για ασφαλιστική απάτη οι Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις:

– Είτε διαθέτουν οργανωτικά ειδικό τμήμα διερεύνησης, είτε το τμήμα αποζημιώσεων είναι επιφορτισμένο με το καθήκον αυτό.

– Ανεξαρτήτως της ανωτέρω οργανωτικής επιλογής αναφέρθηκε η ύπαρξη ομάδας ή ατόμου, εξειδικευμένων τόσο για την διερεύνηση όσο και για την παρακολούθηση της ασφαλιστικής απάτης.

– Σε κάθε περίπτωση, όλες οι Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις αναθέτουν τη διερεύνηση ύποπτων περιπτώσεων ασφαλιστικής απάτης σε εξωτερικούς συνεργάτες.

– Επίσης διευρύνθηκε το πλήθος των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων που κάνουν χρήση ειδικού λογισμικού για την ανίχνευση ή τη διερεύνηση περιπτώσεων απάτης.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + seven =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Οι πέντε κορυφαίες ασφαλιστικές απάτες στο αυτοκίνητο! https://www.insurancedaily.gr/pos-ginonte-i-asfalistikes-apates-stin-ellada/