Αστική Ευθύνη

Πρόστιμο 3 εκ. ευρώ στη GSK για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης 18 χρόνια μετά

The headquarters of pharmaceutical company GlaxoSmithKline is pictured in west London on July 29, 2013. AFP PHOTO / BEN STANSALL (Photo credit should read BEN STANSALL/AFP/Getty Images)

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με απόφασή της, έκρινε ότι οι εταιρίες GLAXOSMITHKLINE AEBE και η μητρική της GLAXOSMITHKLINE PLC, καταχράστηκαν τη δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά των αντιημικρανικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση της οξείας κρίσης της ημικρανίας, στην οποία εντάσσεται το φάρμακο IMIGRAN, για το χρονικό διάστημα από το Νοέμβριο του 2000 έως και το 2004, με στόχο τον περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών, μέσω της ολοσχερούς (ομοφώνως) και στη συνέχεια μερικής άρνησης (κατά πλειοψηφία) ικανοποίησης παραγγελιών του ιδιοσκευάσματος IMIGRAN, παραγγελίες οι οποίες ήταν συνήθεις με βάση τα κριτήρια που προσδιορίστηκαν στην απόφαση του ΔΕΚ (νυν ΔΕΕ) στις συνεκδικασθείσες υποθέσεις C-468/06 έως C-478/06, κατά παράβαση των άρθρων 2 του ν. 703/77, όπως ίσχυε (νυν 2 του ν. 3959/2011), και 82 ΣυνθΕΚ.

Με την ίδια απόφασή της η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο συνολικού ύψους 1.168.343 €, (κατά πλειοψηφία) για την προαναφερόμενη παράβαση αναφορικά με το φάρμακο IMIGRAN και για το ανωτέρω χρονικό διάστημα και (ομοφώνως) για την παράβαση των ίδιων διατάξεων ως προς το φάρμακο LAMICTAL, την οποία διαπίστωσε με αποφάσεις του το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, για τα χρονικά διαστήματα Νοεμβρίου 2000 έως Φεβρουαρίου 2001 και από 20 Απριλίου 2001 έως 19 Μαρτίου 2002. Με την ίδια απόφασή της, ωστόσο, η Επιτροπή έκρινε ότι δεν συνιστούν εκδήλωση της ανωτέρω καταχρηστικής πρακτικής τα περιστατικά άρνησης ικανοποίησης των παραγγελιών ορισμένων φαρμακεμπορικών επιχειρήσεων για το ιδιοσκεύασμα IMIGRAN, στις περιπτώσεις που οι ποσότητες των εν λόγω παραγγελιών ήταν δυσανάλογες προς εκείνες που πωλούσαν οι ανωτέρω εταιρίες για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς και, συνεπώς, ασυνήθεις βάσει των προηγούμενων εμπορικών σχέσεων των μερών και των αναγκών της εθνικής αγοράς, σύμφωνα με τα κριθέντα στην ανωτέρω απόφαση του ΔΕΚ, και απέρριψε ως προς τις επιχειρήσεις αυτές τις σχετικές καταγγελίες.

Επιπροσθέτως, η Επιτροπή έκρινε ότι δεν προέκυψαν ικανά στοιχεία περί του ότι οι ανωτέρω εταιρίες κατέχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά στην οποία εντάσσεται το φάρμακο SEREVENT, ήτοι στην αγορά των φαρμάκων για παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος στην κατηγορία των εκλεκτικών διεγερτών μακράς διαρκείας, και, ως εκ τούτου, δεν καταλόγισε παράβαση των προαναφερόμενων άρθρων σχετικά με την πολιτική διάθεσης του εν λόγω φαρμάκου. Περαιτέρω, η Επιτροπή προσδιόρισε ομοφώνως ότι ο χρόνος κατά τον οποίο οι ανωτέρω εταιρίες δεν συμμορφώθηκαν με την απόφαση ασφαλιστικών μέτρων 193/ΙΙΙ/2001 της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπως δέχθηκε με αποφάσεις του το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, εκτείνεται από 08 Αυγούστου 2001 έως 26 Σεπτεμβρίου 2001 και από 23 Νοεμβρίου 2001 έως 01 Σεπτεμβρίου 2006 και προσδιόρισε κατά πλειοψηφία το συνολικό ύψος της χρηματικής ποινής σε βάρος των ανωτέρω εταιριών σε 2.919.378 €.

Πηγή: healthmag.gr


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seven − 5 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Πρόστιμο 3 εκ. ευρώ στη GSK για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης 18 χρόνια μετά! https://www.insurancedaily.gr/prostimo-3-ek-evro-sti-gsk-gia-katachrisi-despozousas-thesis-18-chronia-meta/