ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Facebook Instagram
Search
Close this search box.
Bars
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
Menu
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
eurolife-728x90-1gif
Home Ασφαλιστικές Υπηρεσίες Αστική Ευθύνη

Allianz: Aδυναμία πληρωμών, γεωπολιτικές εντάσεις και «AI washing» οι βασικοί κίνδυνοι για τα διευθυντικά στελέχη

Insurancedaily editorial team by Insurancedaily editorial team
10/12/2024 - Updated on 29/12/2025
in Αστική Ευθύνη, Ασφαλιστικές Ειδήσεις
A A
Allianz: Aδυναμία πληρωμών, γεωπολιτικές εντάσεις και «AI washing» οι βασικοί κίνδυνοι για τα διευθυντικά στελέχη
Share on Facebook

Τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη (Directors & Officers “D&Os”) ενεργούν σε ένα εξαιρετικά περίπλοκο περιβάλλον καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, ενώ αναμένεται περαιτέρω αστάθεια κατά τη διάρκεια του 2025. Τα στελέχη αντιμετωπίζουν πολλαπλές εκθέσεις σε έναν ολοένα και πιο διασυνδεδεμένο επιχειρηματικό κόσμο, αντιμέτωπα με κινδύνους που απορρέουν από την αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, τις γεωπολιτικές αναταραχές, την κλιματική αλλαγή, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την οικονομική αβεβαιότητα, τις μεταστροφές της κοινής γνώμης και το εξελισσόμενο νομικό πλαίσιο. Αυτές είναι οι τελευταίες βασικές τάσεις κινδύνου στον τομέα της ασφάλισης Διευθυντών και Στελεχών, όπως προσδιορίζονται από την ετήσια έκθεση της Allianz Commercial Directors and Officers Insurance Insights (Στοιχεία Ασφάλισης Διευθυντών και Στελεχών).

«Η αγορά ασφάλισης D&Os παρέμεινε ανταγωνιστική για τους αγοραστές κατά το τελευταίο έτος, αλλά η πιθανότητα ζημίας εξακολουθεί να είναι υψηλή», αναφέρει η Vanessa Maxwell, Chief Underwriting Officer, Allianz Commercial. «Η παγκόσμια αύξηση της αδυναμίας πληρωμών των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερης ανησυχίας, με τις εταιρίες και τους ηγέτες να είναι εκτεθειμένοι σε πιθανές αξιώσεις από δανειστές που επιδιώκουν την ανάκτηση κεφαλαίων ή από μετόχους που ισχυρίζονται παραβίαση της υποχρέωσης πίστεως. Ταυτόχρονα, το τοπίο των δικαστικών διαφορών και της επιβολής είναι ολοένα και πιο αυστηρό και βλέπουμε ρυθμιστικούς φορείς ανά τον κόσμο να ενισχύουν τον έλεγχο της εταιρικής δεοντολογίας, καθιστώντας τους D&O πιο ευάλωτους σε έρευνες, ποινές και αγωγές».

Διαβάστε Επίσης

Κυβερνοεπιθέσεις και AI απειλούν τις επιχειρήσεις

Κυβερνοεπιθέσεις και AI απειλούν τις επιχειρήσεις

Jan 19, 2026
Το Grok του Musk αντιμετωπίζει παγκόσμιο έλεγχο για deepfakes

Το Grok του Musk αντιμετωπίζει παγκόσμιο έλεγχο για deepfakes

Jan 13, 2026

Η αδυναμία πληρωμών ως αναδυόμενος κίνδυνος D&Os
Η αδυναμία πληρωμών των επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2024 αναμένεται να αυξηθεί κατά +11% και οι χώρες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το μισό του παγκόσμιου ΑΕΠ θα πληγούν από διψήφια αύξηση της αφερεγγυότητας αυτής το 2024, σύμφωνα με την Allianz Trade. Η ιδιαίτερα σημαντική αδυναμία εκπλήρωσης υποχρεώσεων των επιχειρήσεων αυξήθηκε ήδη κατά +26% σε ετήσια βάση για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2024 (344 περιπτώσεις). Η Δυτική Ευρώπη ηγείται στην παγκόσμια καταμέτρηση με 195 περιπτώσεις, γεγονός που αντικατοπτρίζει την τρέχουσα οικονομική αστάθεια της περιοχής, ακολουθούμενη από την Ασία-Ειρηνικό (67 περιπτώσεις) και τη Βόρεια Αμερική (66 περιπτώσεις). Αυτή η αύξηση της αφερεγγυότητας οδηγεί συνήθως σε αύξηση των απαιτήσεων ασφάλισης Διευθυντών και Στελεχών, οπότε η τάση αυτή υπενθυμίζει στους επιχειρηματικούς ηγέτες την ανάγκη ανταπόκρισης και προσαρμογής στο δυσμενές περιβάλλον.

«Πολλές εταιρίες αντιμετώπισαν υψηλότερα έξοδα από τόκους, πληθωριστικές πιέσεις και μακροοικονομικές και μικροοικονομικές αντιξοότητες που είχαν επιπτώσεις στις επιχειρήσεις τους και είχαν ως αποτέλεσμα να αγωνίζονται να εξυπηρετήσουν τον δανεισμό τους», αναφέρει η Dan Holloway, Head of Global Management Liability Commercial της Allianz Commercial. «Ορισμένοι τομείς είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι, όπως τα ακίνητα, οι κατασκευές, η φιλοξενία, ο τουρισμός και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της «διακριτικής ευχέρειας καταναλωτών» ή των μη απαραίτητων αγορών».

Ταραχώδες γεωπολιτικό περιβάλλον και τοπίο αυστηρών δικαστικών διαμαχών
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, το γεωπολιτικό τοπίο παρουσιάζει προκλήσεις ευθύνης για τις επιχειρήσεις, καθώς εμπλέκονται σε παγκόσμια γεγονότα με δυνητικά σημαντικές συνέπειες για τις δραστηριότητές τους. Η αναταραχή μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της αλυσίδας εφοδιασμού, διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας και νομικό και ρυθμιστικό έλεγχο. Οι εταιρίες μπορεί να βρεθούν υπό έλεγχο για μη συμμόρφωση με διεθνείς κυρώσεις ή για μη επαρκή διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με πολιτικά ασταθείς περιοχές. Οι D&Os μπορεί να είναι υπεύθυνοι για λανθασμένη εκτίμηση των επιπτώσεων των γεωπολιτικών εξελίξεων στις δραστηριότητες της εταιρίας τους, οδηγώντας σε αγωγές μετόχων ή κανονιστικές κυρώσεις. Ταυτόχρονα, το τοπίο των δικαστικών διαφορών και της επιβολής είναι ολοένα και πιο αυστηρό, και η συλλογική έννομη προστασία κινητών αξιών να πολλαπλασιάζονται όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη (+10% σε ετήσια βάση) και στην Αυστραλία (+43%).

«Τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη πρέπει να επικαιροποιούν τις γνώσεις τους σχετικά με τις γεωπολιτικές και ρυθμιστικές αλλαγές πιο τακτικά από ποτέ», λέει ο Jarrod Schlesinger, Global Head of Financial Lines and Cyber της Allianz Commercial. «Η αξιολόγηση σε ετήσια βάση δεν είναι πλέον επαρκής στην ασταθή εποχή στην οποία δραστηριοποιούνται πλέον οι επιχειρήσεις. Αυτές οι τάσεις οδηγούν στην ανάγκη για ασφαλιστήρια ανώτερων διευθυντικών στελεχών που ανταποκρίνονται σε κινδύνους πολλαπλών δικαιοδοσιών και μπορούν να παρέχουν τοπική κάλυψη για δαπάνη νομικής προστασίας, διακανονισμούς και άλλες ευθύνες».

Είναι το «AI washing1» – το νέο «greenwashing2»;
Το μετασχηματιστικό δυναμικό της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) είναι τεράστιο, αλλά σημαίνει επίσης ότι οι εταιρίες πρέπει να προσαρμόζονται γρήγορα σε πιθανές εκθέσεις σχετικά με τη διάδοση, τη ρύθμιση, τον έλεγχο των μετόχων και τις δικαστικές διαφορές. Οι δικαστικές διαφορές που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη αυξάνονται και οι υπερβολικοί ισχυρισμοί σχετικά με τις τεχνολογικές ικανότητες των επιχειρήσεων – μια τάση γνωστή ως «AI washing» – θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ομαδικές αγωγές για κινητές αξίες και σε ενέργειες επιβολής της νομοθεσίας. Στις Η.Π.Α. έχουν ήδη κατατεθεί ομαδικές αγωγές, αλλά ο κίνδυνος επεκτείνεται και πέραν της Βόρειας Αμερικής, καθώς κάθε εταιρία που είναι εισηγμένη σε χρηματιστήριο των Η.Π.Α. υπόκειται στο δίκαιο των Η.Π.Α. για τις κινητές αξίες.

Χρηματοδότηση δικαστικών διαφορών από τρίτους μια αυξανόμενη έκθεση
Ο παγκόσμιος κλάδος χρηματοδότησης δικαστικών διαφορών προβλέπεται να αναπτυχθεί με γοργό ρυθμό κατά τα προσεχή έτη – κατά σχεδόν 10% CAGR έως το 2028 – με διεύρυνση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη, αλλά και με δυνητική αύξηση του αριθμού των ομαδικών αγωγών και το κόστος διακανονισμού και αποζημιώσεων, όπως τονίζεται επίσης στην έκθεση Five Liability Loss Trends To Watch (Πέντε Τάσεις Ζημίας από Ευθύνη που χρήζουν Παρακολούθησης) της Allianz Commercial. Και δεν περιορίζεται μόνο στις Η.Π.Α. – η χρηματοδότηση δικαστικών διαφορών από τρίτους έχει καθιερωθεί επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, τη Γερμανία και την Αυστραλία.

1 «ξέπλυμα της ΤΝ».

2 «πράσινο ξέπλυμα». Παροχή παραπλανητικών ή ψευδών πληροφοριών για την οικολογική πολιτική εταιριών

Tags: AIAllianz
np-car-468x60px-new-1-1jpg

Related Posts

Διαλειτουργικό σύστημα θα “ελέγχει” τα ασφαλισμένα κτίρια και οχήματα για φυσικές καταστροφές
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Διαλειτουργικό σύστημα θα “ελέγχει” τα ασφαλισμένα κτίρια και οχήματα για φυσικές καταστροφές

by Βίκυ Γερασίμου
Jan 22, 2026
Ηλίας Τσολάκης
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Η ενότητα θεμέλιος λίθος για τη διαμεσολάβηση

by Insurancedaily editorial team
Jan 22, 2026
Χαμένοι – κερδισμένοι στα κανάλια διανομής
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Χαμένοι – κερδισμένοι στα κανάλια διανομής

by Insurancedaily editorial team
Jan 21, 2026
Εκδήλωση ενημέρωσης για την “Μείωση Προμηθειών” στο ΤΙΤΑΝΙΑ 26/1
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Εκδήλωση ενημέρωσης για την “Μείωση Προμηθειών” στο ΤΙΤΑΝΙΑ 26/1

by Βίκυ Γερασίμου
Jan 21, 2026
ENFIA asfalismenes katoikies insurancedaily
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Ασφαλισμένες κατοικίες: Οδηγίες για έως και 20% μείωση στον ΕΝΦΙΑ

by Insurancedaily editorial team
Jan 20, 2026 - Updated on Jan 21, 2026
Νέο ΔΣ στην ΠΟΑΔ με επανεκλογή του Η. Τσολάκη
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Νέο ΔΣ στην ΠΟΑΔ με επανεκλογή του Η. Τσολάκη

by Insurancedaily editorial team
Jan 20, 2026
Τ. Θεοδωρικάκος: Αυστηρός έλεγχος για μονομερή αλλαγή στον τρόπο αποζημίωσης ασφαλίσεων
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Συμφωνία για αυξήσεις ασφαλίστρων έως 7% στα ισόβια προγράμματα υγείας

by Insurancedaily editorial team
Jan 20, 2026
Περί υποχρεωτικότητας στην ασφάλιση επιχειρήσεων
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Να υπάρξει ένα σύστημα πρωτοκόλλων ανάμεσα σε ασφαλιστικές – ιδιωτικά νοσοκομεία

by Insurancedaily editorial team
Jan 20, 2026
Έως τις 14 Φλεβάρη η αίτηση για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Έως τις 14 Φλεβάρη η αίτηση για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

by Insurancedaily editorial team
Jan 19, 2026

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I agree to the Terms & Conditions and Privacy Policy.

300x250png
orizon-1964-row-banner-300x250jpg
medifirstlaunchcampaign300x250pxgif
banner-300x250-cyprialifegif

TOP#5 Insurancedaily

  • Καθήκοντα Γενικού Διευθυντή αναλαμβάνει ο κ. Σταύρος Καραγρηγορίου

    Καθήκοντα Γενικού Διευθυντή αναλαμβάνει ο κ. Σταύρος Καραγρηγορίου

    113 shares
    Share 45 Tweet 28
  • Υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στις ασφαλιστικές – Τι προβλέπει για τους μισθούς

    108 shares
    Share 43 Tweet 27
  • 5 ασφαλιστικές στη λίστα με τις 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες

    95 shares
    Share 38 Tweet 24
  • Η εξέλιξη της Mega Brokers: Νέες αγορές, νέοι στόχοι, νέα δυναμική

    88 shares
    Share 35 Tweet 22
Εγγραφή στο Newsletter

+12,000 εγγεγραμμένοι χρήστες ενημερώνονται καθημερινά για θέματα Ιδιωτικής Ασφάλισης από το Newsletter του insurancedaily.gr

Facebook Instagram Youtube
  • Όροι χρήσης
  • Προστασία προσωπικών δεδομένων
  • Cookies
  • Πληροφορίες
  • Επικοινωνήστε μαζί μας
  • Όροι χρήσης
  • Προστασία προσωπικών δεδομένων
  • Cookies
  • Πληροφορίες
  • Επικοινωνήστε μαζί μας
© MORAX MEDIA Α.Ε.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του insurancedaily.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. © 2023

Insurancedaily.gr | Ταυτότητα

  • Διαχειριστής / Διευθυντής: Mωράκης Μιχαήλ
  • Διευθύντρια Σύνταξης: Βίκυ Γερασίμου
  • Ιδιοκτησία: Morax Media Α.Ε.
  • Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μωράκης Νικόλαος
  • Διαχειριστής / Δικαιούχος Domain: Μωράκης Μιχαήλ
  • Έδρα - Γραφεία: Ιφιγένειας 6, Καλλιθέα, ΤΚ 17672
  • Email: [email protected], Tηλ: +30 210 9594121

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ

© 2020 Insurancedaily.gr - by Morax Media s.a..

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία πλοήγησης και προσωποποιημένο περιεχόμενο.
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ