Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Γ. Τσόγκας: Ο Ρεθυμνιώτης ουδέποτε εκπαιδεύτηκε για το αγαθό της Ασφάλισης


ATE Asfalistiki_Rethymno

O κ. Γρηγόρης Τσόγκας στο γραφείο που διατηρεί για λογαριασμό της ΑΤΕ Ασφαλιστικής στο νομό Ρεθύμνου

Συνεχίζοντας τη σκιαγράφηση της Ασφαλιστικής Αγοράς στο νομό Ρεθύμνου – στο πλαίσιο του Ρεπορτάζ “Επαρχία Αγάπη μου” – επικοινωνήσαμε με τον Διευθυντή γραφείου της ΑΤΕ στην πόλη, κ. Γρηγόρη Τσόγκα, και του ζητήσαμε να μας απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήσεις σχετικά με τη δραστηριότητά του στο Νομό αλλά και για την εικόνα της αγοράς σήμερα.

Συνέντευξη στον κ. Γρηγόρη Τσόγκα, Διευθυντή Γραφείου ΑΤΕ Ασφαλιστική

Αγαπητέ κ. Τσόγκα. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας με τον αριθμό των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών που δραστηριοποιούνται στο Νομό σας. Πόσοι είναι εγγεγραμμένοι στο επιμελητήριο και κατά τη γνώμη σας πόσοι ασκούν το επάγγελμα με μαύρους κωδικούς;

Είναι κοινό μυστικό στην ασφαλιστική αγορά ότι υπάρχει, δυστυχώς ακόμη, μεγάλος αριθμός “επαγγελματιών”, που ασκούν τη δραστηριότητα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή χωρίς άδεια άσκησης του επαγγέλματος, δηλαδή άτομα που λειτουργούν μη νόμιμα.

Τα άτομα αυτά είτε υπήρξαν στο παρελθόν Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές και οι οποίοι σταμάτησαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα για κάποιο λόγο αλλά συνέχισαν να ασφαλίζουν κόσμο είτε πρόκειται για άτομα νεοεισερχόμενα στο επάγγελμα, τα οποία για οικονομικούς λόγους δεν πραγματοποιούν την επίσημη έναρξη του επαγγέλματός τους, ως ορίζει ρητά ο νόμος και δρουν καθημερινά ως Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές.

Η ύπαρξη αυτών των ομάδων δεν συνάδει με την ποιότητα του θεσμού της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης. Δεν είναι μόνο ότι δεν πληρούν τα τυπικά προσόντα και προφανώς ούτε και τα ουσιαστικά, δημιουργώντας έτσι αφενός συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τους επαγγελματίες του χώρου και αφετέρου αποτελούν κίνδυνο, διότι όντας μη σωστά ενημερωμένοι δεν μπορούν να αξιολογήσουν τις πραγματικές ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες που έχει ο κάθε πελάτης, έτσι ώστε να προτείνουν το κατάλληλο συμβόλαιο το οποίο θα του παρέχει την απαιτούμενη σιγουριά και εξασφάλιση.

Τέτοιοι “Μαύροι Κωδικοί” δυστυχώς υπάρχουν ήδη αρκετοί και στο Νομό μας και ο αριθμός αυτός θεωρώ ότι θα αυξηθεί κατακόρυφα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα οδηγήσει αφενός σε μείωση του αριθμού των απασχολουμένων στον κλάδο και αφετέρου στην αύξηση αυτών των μαύρων κωδικών.

Είναι αναγκαία η βελτίωση των εποπτικών διαδικασιών, η οποία με τη συνεργασία των τοπικών Ασφαλιστικών Συλλόγων, όπως του ΣΥ.ΡΕ.Α (Σύνδεσμος Ρεθύμνιων Ασφαλιστών) που έχουμε ιδρύσει στο Ρέθυμνο αλλά και με τα τοπικά επιμελητήρια, να βάλουν τέλος σε αυτές τις επικίνδυνες και παράνομες τακτικές.

Ασφαλιστική Συνείδηση στο Νομό… Υπάρχει;

Γενικά η ασφαλιστική συνείδηση στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Δυστυχώς έτσι και στο Ρέθυμνο. Ο Ρεθυμνιώτης, όπως και γενικά ο Έλληνας καταναλωτής, ουδέποτε εκπαιδεύτηκε ή έστω ενημερώθηκε ουσιαστικά για το αγαθό της Ασφάλισης. Αυτό είναι ένα θέμα που το κράτος θα πρέπει να το δει άμεσα γιατί λόγω της υπάρχουσας χρηματοοικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, όπου αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της έναντι των πολιτών στα θέματα υγείας και συντάξεων, η Ιδιωτική Ασφάλιση μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και να προσφέρει λύσεις στα ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό, λειτουργώντας συμπληρωματικά προς την κοινωνική ασφάλιση. Για να το πετύχει όμως αυτό θα πρέπει να κάνει μια οργανωμένη και συστηματική προβολή του θεσμού, η οποία να προβάλει την αξία της ασφάλισης ως αγαθό. Σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς: εταιρείες, διαμεσολαβητές, ο κλαδικός τύπος και να προβάλλουμε τα οφέλη που προκύπτουν από την ιδιωτική ασφάλιση, τόσο ως προς την προστασία των νοικοκυριών όσο και της εθνικής οικονομίας γενικότερα. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτή την προσπάθεια αποτελεί η επαγγελματική δραστηριότητα όλων μας, με αξιοπιστία και σεβασμό στον πελάτη μας.

Σχέσεις με τους πελάτες σας. Είναι προσωπική η σχέση που έχετε μαζί τους; Έχουν επηρεαστεί από τα εναλλακτικά δίκτυα πωλήσεων; Οι direct Πωλήσεις και το bancassurance σας έχουν δημιουργήσει προβλήματα;

Όσον αφορά το θέμα των Direct πωλήσεων στο Νομό δεν μας απασχολεί ιδιαίτερα, λόγω κυρίως των διαπροσωπικών σχέσεων που διατηρούμε με τους πελάτες μας, οι οποίοι προτιμούν να δουν τον ασφαλιστή τους από κοντά προκειμένου να ενημερωθούν ή να λύσουν το πρόβλημα που τους απασχολεί και όχι να “συνεργάζονται” με έναν άγνωστο αντιπρόσωπο μιας εταιρείας στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ή μέσω κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Από την άλλη όμως το Bancassurance έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, τόσο σε εμάς, όσο και στους καταναλωτές – πελάτες μας. Η πολιτική των Τραπεζών προς τους πελάτες στεγαστικών δανείων με την οποία είτε θεμιτά είτε αθέμιτα ασκείται πίεση ώστε η ασφάλιση του ακινήτου να γίνεται στην εταιρεία συμφερόντων της με το επιχείρημα ότι άλλες εταιρείες δεν καλύπτουν τους όρους που υπάρχουν στο συμβόλαιο, δημιουργούν προβλήματα στον ελεύθερο ανταγωνισμό στα συγκεκριμένα προϊόντα. Επίσης, είναι αρκετές οι περιπτώσεις πίεσης προς αυτή την κατεύθυνση που να εξαρτάται η περαιτέρω εξυπηρέτησή του (μπλοκ επιταγών, διακανονισμός οφειλής κ.λπ.) από αυτή την απόφαση. Μη φτάνοντας αυτά, τις περισσότερες φορές αυτές οι πιέσεις και οι εκβιασμοί γίνονται από μη πιστοποιημένο προσωπικό. Η πρακτική αυτή είναι απαράδεκτη, καταδικαστέα και επικίνδυνη αφού κανένας σχεδόν Τραπεζικός Υπάλληλος δεν έχει γνώση της ασφαλιστικής αγοράς και δεν μπορεί να αξιολογήσει τις πραγματικές ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες μίας ανάγκης έτσι ώστε να προτείνει το κατάλληλο συμβόλαιο. Αυτές οι πρακτικές δεν προάγουν την ιδιωτική ασφάλιση ούτε ενισχύουν την ασφαλιστική συνείδηση. Ακριβώς το αντίθετο πετυχαίνουν, τις πλήττουν ανεπανόρθωτα.

ΕΠΥ. Υπάρχει δραστηριότητα ΕΠΥ στο Νομό σας; Λειτουργούν ανταγωνιστικά; Τι άποψη έχετε;

Tα τελευταία χρόνια οι ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας με καθεστώς Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ) πληθαίνουν κατέχοντας περίπου το 12% της δραστηριότητας της αγοράς, διοχετεύοντας τα προϊόντα τους, κυρίως Γενικών Ασφαλίσεων, σε έτοιμα δίκτυα διανομής. Στο Νομό μας η παρουσία αυτών δεν είναι αξιοσημείωτη αυτήν τη στιγμή αλλά οι οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα θεωρώ ότι θα τους δώσουν προσοδοφόρο έδαφος ανάπτυξης. Βασικό πλεονέκτημα των Εταιρειών Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών είναι τα χαμηλά ασφάλιστρα που προφέρουν σε σχέση με τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εταιρείες που λειτουργούν στην Ελλάδα, κυρίως στον κλάδο της ασφάλισης οχημάτων αφού λειτουργούν με άλλους κανόνες, διαφορετικό εποπτικό πλαίσιο και διαφορετική φορολογία, όπως παραδείγματος χάρη στη γείτονα χώρα στη Βουλγαρία με 9% φορολογία.

Οι κίνδυνοι βέβαια που κρύβουν είναι μεγάλοι αφού μέχρι πρότινος δεν συμμετείχαν στο σύστημα του Φιλικού Διακανονισμού, δεν εποπτεύονται σε τοπικό επίπεδο, δεν είναι γνωστά τα οικονομικά τους στοιχεία και κατ’ επέκταση η οικονομική τους ευρωστία και το μέλλον τους και τέλος η νομική διαφορά που θα προέκυπτε σε περίπτωση ατυχήματος θα πρέπει να επιλυθεί στη χώρα εγκατάστασης της εταιρείας ΕΠΥ. Άρα οι υποψήφιοι πελάτες τους θα πρέπει να αναρωτηθούν αν αξίζει να “γλιτώσουν” λίγα ευρώ και να θέσουν σε κίνδυνο την περιουσία τους και ποιος θα τους αποζημιώσει σε περίπτωση πτώχευσης ή παύσης της λειτουργίας μιας εταιρίας ΕΠΥ, όπως έγινε πρόσφατα με την Enterprise.

Κλάδος Ζωής & Υγείας. Τι εικόνα έχετε; Το κρατικό νοσοκομείο σε τι κατάσταση βρίσκεται; Υπάρχει ιδιωτικό νοσηλευτήριο στο Νομό σας; Η ποιότητα των υπηρεσιών από τα διαγνωστικά κέντρα είναι ικανοποιητική;  

Το ΕΣΥ βρίσκεται υπό κατάρρευση. Η υποχρηματοδότηση και η μεγάλη υποστελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό υποβαθμίζει, απαξιώνει και μεθοδικά διαλύει τις δομές των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας.

Κλειστές ΜΕΘ, κλειστά χειρουργικά τραπέζια, λίστες αναμονής που φτάνουν έως και 6 μήνες, τεράστια έλλειψη προσωπικού, παλιός τεχνολογικός εξοπλισμός με συνεχή προβλήματα, απουσία γιατρών στις ειδικότητες της χειρουργικής και της παθολογίας, αλλά και η παραπομπή ασθενών στα Χανιά και στο Ηράκλειο λόγω υποστελέχωσης των Τμημάτων είναι τα ουσιώδη προβλήματα που πλήττουν το Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Όλα αυτά λειτουργούν εις βάρος της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας.

Δυστυχώς στο Νομό μας δεν υπάρχει ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα και αυτό επιδεινώνει την ήδη άρρωστη κατάσταση. Όσον αφορά τα διαγνωστικά κέντρα που λειτουργούν στο Νομό θεωρώ ότι καλύπτουν της ανάγκες των ασθενών αφού έχουν και πλήρη και εκσυγχρονισμένο ιατρικό εξοπλισμό.

Επενδυτικά προγράμματα συνταξιοδοτικά. Ενδιαφέρεται ο κόσμος;

Ο παράλογος συνδυασμός “αυξημένες εισφορές – μειωμένες συντάξεις” που επιβάλει το κράτος στους ασφαλισμένους του έχει φέρει τους ασφαλισμένους σε αδιέξοδο.

Οι συνεχόμενες μειώσεις των συντάξεων, των επικουρικών, του ΕΚΑΣ, οι περικοπές των εφάπαξ, η διατήρηση του ποσοστού ανεργίας σε υψηλά επίπεδα, η υποαπασχόληση κ.λπ. σε αντίθεση με την αύξηση των εισφορών στα κρατικά ταμεία έχουν δημιουργήσει μια αίσθηση ανασφάλειας και προβληματισμού.

Είναι αναγκαίο πλέον ο κόσμος να δει μόνος του το τι μπορεί να κάνει για να διατηρήσει το βιοτικό του επίπεδο κατά τη συνταξιοδότησή του. Αυτό το κενό που δημιουργείται, ο ασφαλισμένος γνωρίζει ότι μπορεί να το αναπληρώσει μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης και μάλιστα με αισθητά χαμηλότερο κόστος. Ως εκ τούτου, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται αύξηση στη ζήτηση των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η ζήτηση ενός συνταξιοδοτικού προγράμματος προϋποθέτει μακροχρόνια σχέση του πελάτη με την εταιρεία που θα επιλέξει. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία θα πρέπει να διαθέτει υψηλή αξιοπιστία και φερεγγυότητα, στοιχεία που, όπως θα είστε σε θέση να γνωρίζετε, η ΑΤΕ Ασφαλιστική διαχρονικά διαθέτει, λόγω της μακρόχρονης παρουσίας της στην ασφαλιστική αγορά και ειδικότερα της υψηλής αναγνωρισιμότητας σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, ειδικά εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων.

Συνεχίζουμε τις συνεντεύξεις των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών που δραστηριοποιούνται στο Νομό την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016 με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ασφαλιστών στο Ρέθυμνο κ. Κωνσταντίνο Ροδινό.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 + four =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Γ. Τσόγκας: Ο Ρεθυμνιώτης ουδέποτε εκπαιδεύτηκε για το αγαθό της Ασφάλισης! https://www.insurancedaily.gr/g-tsogas-o-rethymniotis-oudepote-ekpaideutike-gia-to-agatho-ths-asfalisis/