Αστική Ευθύνη

Video: Υπόθεση αστικής ευθύνης προϊόντος το κομμένο παπούτσι Nike παίκτη μπάσκετ


“Η υπόθεση του παπουτσιού της Nike που κόπηκε όσο παίκτης του μπάσκετ συμμετείχε σε αγώνα ήταν κάτι παραπάνω από επική ντροπή” αναφέρει το bloomberg, “καθώς μπορεί να αποτελέσει υπόθεση αστικής ευθύνης προϊόντος”.

Το νέο αστέρι του Duke University ο Zion Williamson σε αγώνα που διεξήχθη στις 20 Φεβρουαρίου τραυμάτισε το γόνατο του όταν το παπούτσι του διαλύθηκε. Σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο Edelsteins Faegenburg & Brown στη Νέα Υόρκη μπορεί η δημοφιλής εταιρεία αθλητικών ειδών να φέρει ευθύνη για το περιστατικό.

“Θα μπορούσε να είναι μία κλασική περίπτωση αστικής ευθύνης προιόντος εάν ο κ. Williamson υποφέρει από οποιοδήποτε τραυματισμό. Το συγκεκριμένο προϊόν είχε σχεδιαστεί για να παρέχει υποστήριξη σε αθλητές και είναι σαφές ότι απέτυχε το σκοπό του” επισημαίνει η εταιρεία Edelsteins. Ο τραυματισμός συνέβη αφού ο Williamson στήριξε το πόδι του για να αλλάξει κατεύθυνση. Το αριστερό του παπούτσι, το PG 2.5 PE της Nike, διαλύθηκε, με αποτέλεσμα να πέσει άτσαλα.

Ο αντίκτυπος για το μεγαλύτερο εμπορικό σήμα στον κόσμο των αθλητικών ειδών ήταν άμεσος. Στα μέσα κοινωνική δικτύωσης αποτέλεσε η είδηση διαδόθηκε έχοντας μεγάλη απήχηση ενώ η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε στο 1,8 τοις εκατό στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την Πέμπτη. “Είμαστε προφανώς ανήσυχοι και θέλουμε να ευχηθούμε στην Zion να ανακάμψει γρήγορα”, δήλωσε η Nike μέσω e-mail. “Αν και πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, προσπαθούμε να εντοπίσουμε το θέμα”.

Κυριαρχία στο μπάσκετ

Το ερώτημα τώρα είναι αν το περιστατικό θα βλάψει την εξέχουσα θέση της Nike στο άθλημα. Αυτό είναι απίθανο, σύμφωνα με τον αναλυτή της Bloomberg Intelligence, Chen Grazutis. Αν συνδυάσετε τη Nike και την μάρκα της Jordan, η εταιρεία έχει πάνω από το 90% της αγοράς μπάσκετ. Η Nike κατέγραψε 4,35 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις χονδρικής κατά το οικονομικό έτος 2018, περίπου 14% των συνολικών πωλήσεών της. “Μπορούν να υπάρξει κακή δημοσιότητα τις επόμενες μέρες, αλλά δεν νομίζω ότι θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα παπούτσια”, δήλωσε ο Grazutis. “Από νομικής απόψεως, ωστόσο, θα μπορούσε να υπάρξει υπόθεση. Αν και αξιωματούχοι του Πανεπιστημίου Duke ανέφεραν ότι ο ΐλλιαμσον υπέφερε μόνο ένα ήπιο διάστρεμμα στο γόνατο, αυτό δεν απαλάσσει απαραιτήτως τη Nike” τονίζει ο Edelstein. “Εκτός εάν υπάρχει απόδειξη ότι το παπούτσι έχει καταστραφεί μετά την κατασκευή του στο εργοστάσιο, ο Williamson έχει μια καλή υπόθεση”, προσθέτει. Η κατάσταση δεν είναι «διαφορετική από έναν εργάτη που αναρριχεί σε μια σκάλα που κατέρρευσε ξαφνικά», είπε ο Edelstein.

Αποκλειστικά δικαιώματα

Εταιρείες όπως η Nike και η Adidas πληρώνουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για το αποκλειστικό δικαίωμα να εξοπλίζουν υψηλού επιπέδου αθηλητικά προγράμματα πανεπιστημίων όπως το Duke, πράγμα που σημαίνει ότι οι αθλητές τους υποχρεούνται να φορούν στολές και παπούτσια από τον χορηγό της ομάδας. Αν και η σύμβαση του Duke με τη Nike δεν είναι δημόσια, το σχολείο Durham είναι ένας από τους σημαντικότερους εταίρους της Nike. Για σύγκριση, το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι, άλλη κορυφαία σχολή μπάσκετ, επέκτεινε τη συμφωνία της Nike πριν από λίγα χρόνια για οκτώ χρόνια και 30,6 εκατομμύρια δολάρια.

Η εν λόγω εξέλιξη μπορεί επίσης να βλάψει το ενδεχόμενο η Nike να υπογράφει με τον Williamson μόλις αποφασίσει να προχωρήσει. Την περασμένη χρονιά, ο Deandre Ayton, υπέγραψε συμφωνία με την Puma SE, η οποία αναφέρθηκε ότι είναι η μεγαλύτερη διαπραγμάτευση από την επταετή επένδυση του Kevin Durant, ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων, με τη Nike το 2007.

Ο Williamson είναι μια από τις πιο εξεζητημένες προοπτικές του κολλεγίου εδώ και χρόνια. Το Ο αθλητής υπέστη ήπιο διάστρεμμα στο γόνατο, σύμφωνα με τον προπονητή του Duke, Mike Krzyzewski και δεν επέστρεψε στο παιχνίδι, το Νο. 8 UNC αντικατέστησε τον Williamson.

Ο χρόνος δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερος για τη Nike. Το παιχνίδι που μεταδόθηκε σε εθνικό επίπεδο στο ESPN, ήταν ένα από τα πιο αναμενόμενα παιχνίδια μπάσκετ κολλεγίων του έτους.Τα φθηνότερα εισιτήρια μεταπώλησης οδήγησαν σε tipoff ήταν πάνω από 2.500 δολάρια, πλησιάζοντας τα επίπεδα Super Bowl.

Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, παρουσιάστηκε σε βίντεο που φαίνεται να λέει με μια ανυποψίαστη ματιά: “Το παπούτσι του έσπασε!”.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Nike αντιμετώπισε προβλήματα με τα προϊόντα μπάσκετ. Μετά την ανάληψη ως ο επίσημος προμηθευτής του ΝΒΑ το 2017, τα αστέρια όπως ο LeBron James είχαν μπλουζάκια με σκίσιμο στη μέση.

Πηγή: InsuranceJournal


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 − twelve =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Video: Υπόθεση αστικής ευθύνης προϊόντος το κομμένο παπούτσι Nike παίκτη μπάσκετ! https://www.insurancedaily.gr/video-ypothesi-astikis-efthynis-priontos-kommeno-papoutsi-nike-pekti-basket/