Μελέτες

Η ανάκαμψη της Αγοράς μας αναβλήθηκε για το 2015


RecoveryΗ πορεία της αγοράς κατά το 2014, κυρίως την περίοδο από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο, είχε δημιουργήσει βάσιμες ελπίδες ότι η αλλαγή του προσήμου, από αρνητικό σε θετικό, θα γινόταν μέσα στην χρονιά. Τα αποτελέσματα του Νοεμβρίου και τα τελικά του δωδεκαμήνου διέψευσαν τις ελπίδες αυτές και η Παραγωγή Ασφαλίστρων του 2014 έκλεισε με -0,6%. Οριακό μεν, αρνητικό δε.

Στην έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) συμμετείχαν 59 ασφαλιστικές επιχειρήσεις- μέλη της ΕΑΕΕ οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 94,4% περίπου της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων (με βάση στοιχεία 2013).
Από τη σύγκριση των δηλώσεων παραγωγής ασφαλίστρων των ανωτέρω εταιριών για το 2014 με τις αντίστοιχες του 2013 προκύπτει ότι η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων παρουσίασε μικρή μείωση 0,6%, ανερχόμενη τελικά στα € 3,8 δισ.

Οι Ασφαλίσεις Ζωής ανέρχονται σε € 1,83 δισ., σημειώνοντας αύξηση 11,4% η οποία οφείλεται κυρίως στα προϊόντα Ζωής συνδεδεμένα με επενδύσεις (unit linked).

Οι Ασφαλίσεις Ζημιών ανέρχονται σε € 1,97 δισ., με μείωση -9,6%, που οφείλεται κυρίως στον Κλάδο Ασφάλισης Αυτοκινήτων. Ειδικότερα, η Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης Οχημάτων κατέγραψε μείωση -13,1%.

Ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της ΕΑΕΕ σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης ανέφερε: «Η οριακή μείωση (0,6%) που κατέγραψε η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων σε σχέση με το 2013, δείχνει ότι ανακόπτεται η πτωτική πορεία των τελευταίων χρόνων που ήταν αποτέλεσμα της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, και αποτελεί θετική ένδειξη για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Θετικές είναι οι ενδείξεις για τις Ασφαλίσεις Ζωής η οποίες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014 κινήθηκαν αυξητικά».

Παρόλα αυτά δεν πρέπει να λησμονείται ότι η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα ασφάλισης σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, κάτι που είναι οικονομικά αλλά και κοινωνικά επικίνδυνο.

Δείτε τη μελέτη της ΕΑΕΕ εδώ.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 + 14 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Η ανάκαμψη της Αγοράς μας αναβλήθηκε για το 2015! https://www.insurancedaily.gr/%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%ce%ac%ce%ba%ce%b1%ce%bc%cf%88%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b2%ce%bb%ce%ae%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-2015/