Ασφάλιση Έργων Τέχνης Ειδήσεις & Νέα

5 πράγματα που κάθε συλλέκτης πρέπει να ξέρει για την ασφάλιση έργων τέχνης


Για πολλούς από εμάς, το να συγκεντρώσουμε μια συλλογή έργων από τους καλλιτέχνες που αγαπάμε είναι περισσότερο όνειρο ζωής παρά πραγματικότητα (αν και μέσω διαφόρων start ups όπως η Art Money είναι πλέον εφικτό να έχετε πρόσβαση σε άτοκα δάνεια για να αγοράσετε έργα τέχνης). Αν και δεν αποτελεί μία από τις “φανταχτερές” πτυχές της τέχνης η ασφάλιση έργων τέχνης είναι απαραίτητη για κάθε ιδιοκτήτη έργου που θέλει να μπορεί να το επισκευάσει σε περίπτωση που υποστεί ζημιά ή να αποζημιωθεί σε περίπτωση που καταστραφεί. Ποια είναι όμως τα στοιχεία που πρέπει να ξέρετε πριν ασφαλίσετε ένα έργο; Σύμφωνα με τον Robert Pittinger, αντιπρόεδρο της AXA Art Americas Corporation σε πέντε σημεία πρέπει να εστιάσουν οι συλλέκτες την προσοχή τους:

Μάθετε τη διαδικασία

O συλλέκτης poy ασφαλίζει ένα έργο πρέπει να γνωρίζει τη διαδικασία. Ο μεσίτης που θα αναλάβει την κάλυψη θα συνεργαστεί με την ασφαλιστική εταιρεία για να δημιουργήσει το ασφαλιστήριο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας. Η ασφαλιστική με τον διαμεσολαβητή αλληλοσυμπληρώνουν ο ένας τον άλλο και όπως αναφέρει ο Pittingerσυχνά «συλλέκτες συγχέουν το μεσίτη με την ασφαλιστική εταιρεία.”. Ένας εξειδικευμένο μεσίτης είναι ένας συνεργάτης που αναζητά το καλύτερο συμβόλαιο για τον συλλέκτη . “Ως ασφαλιστική εταιρεία, η AXA συνεργάζεται με μια επίλεκτη ομάδα των λεπτών μεσίτες τέχνης”.

Κρατήστε τα απαραίτητα έγγραφα

Το πρώτο βήμα για να ασφαλίσετε ένα έργο τέχνης είναι να καθορίσετε τι θα ασφαλίσετε και για τι ποσό. Για το σκοπό αυτό, η τεκμηρίωση μέσω εγγράφων είναι το κλειδί. “Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία είναι ότι ο συλλέκτης πρέπει να έχει όλα τα έγγραφα για τη συλλογή του πριν πάει στο μεσίτη, επειδή ο μεσίτης πρέπει να έχει εικόνα για να εκτιμήσει τη συλλογή,” λέει ο Pittinger. Οπότε πρέπει να προσκομιστούν μια λίστα με όλα τα έργα, τις περιγραφές τους, τα τιμολόγια των τιμών πώλησης, τις ημερομηνίες αγοράς, και τις μεταγενέστερες τιμές αξιολόγησης.

Αξιολογήστε τις ανάγκες και τις επιλογές σας

Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι σημαντικές για το μεσίτη για να καθορίσει ποια ασφάλιση είναι καλύτερη για σας. Αν και οι περισσότεροι συλλέκτες έχουν ασφάλιση υπάρχουν και κάποιοι που νομίζουν ότι καλύπτονται πλήρως από την ασφάλιση κατοικίας. Και μπορεί όντως να καλύπτονται. Όμως, όπως επισημαίνει ο Pittinger, “Ένα πολυ ασφαλιστήριο σπιτιού έχει συμπληρωματικές καλύψεις και δεν επεισέρχεται σε λεπτομέρειες. “Η ασφάλιση κατοικίας που καλύπτει έργα τέχνης μπορεί να έχει κενά. Για αυτό και ο Pittinger συνιστά να υπάρχει εξειδικευμένη ασφάλιση. Ακόμη και έργα με χαμηλό κόστος ή αναδυόμενες συλλογές μπορούν να ασφαλιστούν: Για συλλογές που αξιολογούνται στα $ 2.500, η AXA προσφέρει μια 12μηνο συμβόλαιο με ελάχιστο ασφάλιστρο τα $ 75. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς πόσο κοστίζει γιατί το ασφαλιστικό τέχνης εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες. “Η Ασφάλιση Τέχνης έχει γενικά πολύ λογικές τιμές σε σύγκριση με άλλα είδη ασφάλισης,” λέει ο Pittinger. “Το εύρος τιμών κυμαίνεται ανάλογα με το είδος των εργασιών, το μέγεθος της συλλογής, της ασφάλειας, τον τόπο που διατηρείται, αν είναι σε μια μικρή αποθήκη τέχνης ή στο σπίτι τους ή σε ένα μουσείο-όλοι αυτοί οι παράγοντες παίζουν ρόλο στην τιμολόγηση.”

Μείνετε ενημερωμένοι και να είστε προσεκτικοί

Σε γενικές γραμμές, σε περίπτωση ζημιάς, ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο πληρώνει με δύο τρόπους: Είτε το ασφαλιστήριο θα πληρώσει ένα ποσό, πουκαθορίζεται από τον ασφαλιστή και το συλλέκτη εκ των προτέρων, ή το συμβόλαιο θα σας αποζημιώσει με βάση το τρέχουσα αγοραία αξία έργου. Ο Pittinger λέει ότι οι συλλέκτες επιλέγουν την προκαθορισμένη δομή πληρωμών για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων είναι και το ότι θα είναι σίγουροι και δεν θα χρειαστεί να τεκμηριώσουν την αξία των έργων τους.
Πηγή: www.artsy.ne, του Isaac Kaplan


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eighteen − 10 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
5 πράγματα που κάθε συλλέκτης πρέπει να ξέρει για την ασφάλιση έργων τέχνης! https://www.insurancedaily.gr/5-pragmata-pou-kathe-syllektis-prepi-na-xeri-gia-tin-asfalisi-ergon-technis/