Τους τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες μπορούν να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους στις επιθέσεις μέσω διαδικτύου αναλύει η Άννυ Τρύφων, Αντιπρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Designia Insurance Brokers.
Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση της αγοράς CyberInsurance στην Ελλάδα; Ποιες είναι οι βασικές τάσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά;
Η αγορά κυβερνοασφάλισης στην Ελλάδα εξελίσσεται, επηρεαζόμενη από τις αυξανόμενες ψηφιακές απειλές, τις νέες κανονιστικές ρυθμίσεις της ΕΕ και την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με τους επιχειρησιακούς κινδύνους. Ωστόσο, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στην ανάπτυξη, την τιμολόγηση και την ωριμότητά της. Το 2024, η Ελλάδα υπήρξε στόχος μιας σημαντικής κλιμάκωσης στις κυβερνοαπειλές, με μια αξιοσημείωτη αύξηση τόσο στη συχνότητα, όσο και στην πολυπλοκότητα των επιθέσεων. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα αναγνωρίστηκε ως η πιο εκτεθειμένη χώρα σε κακόβουλο λογισμικό το 2024, με περισσότερες από 15 εκατομμύρια απειλές στο διαδίκτυο να ανιχνεύονται, επισημαίνοντας την ανάγκη για ενισχυμένη ευαισθητοποίηση και μέτρα προστασίας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας (πηγή: Kaspersky labs).
Πώς επηρεάζουν οι κυβερνοεπιθέσεις την οικονομία και τη φήμη των επιχειρήσεων;
Οι κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία και τη φήμη των επιχειρήσεων. Οι οικονομικές απώλειες περιλαμβάνουν το κόστος αποκατάστασης, την απώλεια εσόδων λόγω διακοπής λειτουργίας, και τις νομικές δαπάνες. Επιπλέον, η φήμη μιας επιχείρησης μπορεί να πληγεί ανεπανόρθωτα, οδηγώντας σε απώλεια πελατών και εμπιστοσύνης. Οι επιχειρήσεις που πέφτουν θύματα κυβερνοεπιθέσεων συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ανάκτηση της φήμης τους και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πελατών τους. Η ασφάλιση έναντι των κυβερνοκινδύνων μπορεί να συνδράμει καθοριστικά στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Πώς επηρεάζει η νομοθεσία (NIS2, DORA, AIact) την κυβερνοασφάλιση στην Ελλάδα;
Οι κανονισμοί της ΕΕ, όπως οι NIS2, DORA και AI act, επηρεάζουν σημαντικά το τοπίο της κυβερνοασφάλισης στην Ελλάδα, καθώς οι ασφαλιστές και οι ασφαλιζόμενοι φορείς υποχρεούνται πλέον να λειτουργούν εντός αυστηρότερων πλαισίων συμμόρφωσης. Αν και η ασφάλιση κατά του κυβερνοκινδύνου είναι ακόμη σε σχετικά πρώιμο στάδιο στην Ελλάδα, οι κανονισμοί της ΕΕ αναμένεται να επιταχύνουν την υιοθέτησή της, ιδίως μεταξύ ΜΜΕ, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τεχνολογικών εταιρειών. Επίσης, αναμένεται ότι οι ελληνικές ρυθμιστικές αρχές (π.χ. Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Τράπεζα της Ελλάδος) θα επιβάλουν πιο αυστηρή συμμόρφωση στους κανονισμούς της ΕΕ, αυξάνοντας έμμεσα την έκθεση σε ρίσκα για τις μη συμμορφούμενες εταιρείες. Όλο αυτό το περιβάλλον αναμένεται μεσοπρόθεσμα να οδηγήσει σε ανάπτυξη της αγοράς κυβερνοασφάλισης στην Ελλάδα.
Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις για να προστατευθούν καλύτερα;
Για να προστατευθούν καλύτερα από κυβερνοεπιθέσεις, οι επιχειρήσεις χρειάζεται να χτίσουν την ανθεκτικότητά τους. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:
- – Αξιολόγηση Κυβερνοασφάλειας: λεπτομερής αξιολόγηση των κινδύνων κυβερνοασφάλειας και εντοπισμός τρωτών σημείων.
- – Κατάρτιση Οδικού Χάρτη: ανάπτυξη ενός οδικού χάρτη για την κυβερνοασφάλεια που περιλαμβάνει στρατηγικές και μέτρα προστασίας.
- – Εκπαίδευση Προσωπικού: για την αναγνώριση και την αποτροπή κυβερνοαπειλών.
- – Ενίσχυση Υποδομών: επένδυση σε τεχνολογίες και συστήματα που ενισχύουν την ασφάλεια των δεδομένων και των δικτύων της επιχείρησης.
- – Συνεχής Παρακολούθηση: εφαρμογή συστημάτων συνεχούς παρακολούθησης για την ανίχνευση και την απόκριση σε κυβερνοεπιθέσεις.
– Ασφάλιση Κυβερνοκινδύνων: για αποζημίωση των εξόδων αποκατάστασης, της απώλειας κερδών της επιχείρησης και απαιτήσεων τρίτων, καθώς και για τη διαχείριση του περιστατικού.
Με δεδομένη την πολυπλοκότητα των κυβερνοκινδύνων και προκειμένου να χτιστεί αποτελεσματικά η ανθεκτικότητα της επιχείρησης, η επιλογή του κατάλληλου συμβούλου – Risk advisor μεσίτη ασφαλίσεων είναι καθοριστική.