Μία από τις πιο πολυσύνθετες υποθέσεις τροχαίου ατυχήματος με ασφαλιστικές και δικαστικές προεκτάσεις κρίθηκε με την υπ’ αριθ. 244/2025 απόφαση του Εφετείου Αθηνών.
Το 12ο Μονομελές Τμήμα του Εφετείου Αθηνών επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση 1812/2022 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και απέρριψε την έφεση των εναγομένων, επιδικάζοντας εις ολόκληρον το ποσό των 190.755,68 ευρώ υπέρ ασφαλιστικής εταιρείας που είχε καταβάλει αποζημίωση σε τρίτο πρόσωπο για σοβαρό τραυματισμό από τροχαίο, το οποίο προκλήθηκε από οδηγό χωρίς άδεια ικανότητας οδήγησης.
Το δικαστήριο επιβεβαίωσε το δικαίωμα αναγωγής του ασφαλιστή, στηριζόμενο τόσο σε συμβατικούς όρους της ασφαλιστικής σύμβασης όσο και στις νομοθετικές διατάξεις περί εξαιρέσεων από την ασφαλιστική κάλυψη όταν ο οδηγός στερείται νόμιμης άδειας. Η απόφαση είναι αναλυτική, λεπτομερής και τεκμηριωμένη, με αναφορές σε πολυάριθμες διατάξεις και νομολογιακές πηγές.
Το χρονικό της υπόθεσης – Από το 1999 μέχρι σήμερα
Το δυστύχημα έλαβε χώρα στις 8 Μαρτίου 1999 στη Ρόδο. Ο ανήλικος (17 ετών) οδηγός ενός Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, χωρίς άδεια οδήγησης, έχοντας παραλάβει το όχημα από τη μητέρα του, επίσης εναγόμενη και ιδιοκτήτρια του οχήματος, έχασε τον έλεγχο του οχήματος και προσέκρουσε σε κολώνα. Αποτέλεσμα: ο σοβαρός τραυματισμός 15χρονης επιβάτιδας, η οποία υπέστη μόνιμη παράλυση στο αριστερό της χέρι, με διαγνωσθείσα πλήρη απονεύρωση του βραχιονίου πλέγματος.
Η παθούσα υποβλήθηκε σε πολλαπλές νοσηλείες, μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ για εξειδικευμένη χειρουργική επέμβαση με κόστος 71.750 δολαρίων, ενώ ακολούθησε εξώδικος συμβιβασμός με την ασφαλιστική εταιρεία, η οποία κατέβαλε στους γονείς της το συνολικό ποσό των 65.000.000 δραχμών.
Το 2021, η ασφαλιστική εταιρεία άσκησε αγωγή αναγωγής, απαιτώντας την επιστροφή του ποσού από τον οδηγό και την ιδιοκτήτρια. Το 2022, το Πρωτοδικείο δέχθηκε την αγωγή. Το 2023, οι εναγόμενοι κατέθεσαν έφεση. Το 2025, αυτή απορρίφθηκε.
Διαβάστε στη www.dimokratiki.gr τη συνέχεια