Τα «κόκκινα» δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2009 για να «αγγίξουν» τα 1 τρισ. ευρώ στο τέλος του 2014, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σημείωμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Δεδομένης της έκτακτης ανάγκης για στήριξη της ακόμα αδύναμης ανάκαμψης της Ευρώπης, η ταχεία επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων για την προώθηση νέων χορηγήσεων αποτελεί ζήτημα εξέχουσας μακροοικονομικής σημασίας», αναφέρει, σύμφωνα με το Reuters, το έγγραφο του ΔΝΤ.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ιδιαίτερα υψηλά στο νότιο τμήμα της Ευρωζώνης, όπου τα εταιρικά χρέη έχουν φτάσει σε «έντονα» επίπεδα, καθώς και στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Στις χώρες της Ευρωζώνης, τα «κόκκινα» δάνεια έφτασαν στα 932 δισ. ευρώ, ή στο 9,2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, στο τέλος του 2014.
Λίγες μόνο χώρες κατέγραψαν μείωση των «κόκκινων» δανείων σε σύγκριση με τα υψηλότερα προ κρίσης επίπεδα, μεταξύ των οποίων ήταν η Γερμανία και η Εσθονία.
Στην Κύπρο καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τέλος του 2014, όπου έφτασε το 40%, ακολούθησε η Ελλάδα με 35%, ενώ μικρή πτώση εμφάνισαν τα ποσοστά σε Ιρλανδία και Ισπανία.
Στο έγγραφο προτείνεται καλύτερη εποπτεία για την παρότρυνση των τραπεζών να διαγράψουν ή να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των προβληματικών δανείων, μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του πτωχευτικού πλαισίου και βελτιώσεις στην αγορά για να επιτραπεί η ανάπτυξη των αγορών «προβληματικού χρέους».