της Κατερίνας Γιαννακοπούλου, Προέδρου στο ΑΛΜΑ (περιοδικό “am”, Μάιος 2025)
Το ΑΛΜΑ… προσφέρει υπηρεσίες σε 250 άτομα με αυτισμό ή/και νοητική αναπηρία, στηρίζει πάνω από 300 οικογένειες ετησίως και απασχολεί 100 εργαζόμενους.
Η πορεία του… ξεκινά το 1996, όταν μια ομάδα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων, από τον χώρο της ειδικής αγωγής, θέλησε να συμβάλλει στην αποδοχή της διαφορετικότητας σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Με σθένος και αγάπη, εδώ και 30 χρόνια, σχεδιάζουμε και πραγματοποιούμε πλήθος προγραμμάτων για παιδιά, εφήβους και ενήλικες με αυτισμό ή/και νοητική αναπηρία, με στόχο την ψυχοκοινωνική εξέλιξη και την πλήρη ένταξή τους σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, στηρίζοντας παράλληλα τις οικογένειές τους. Ξεκινάμε από την πρώιμη παρέμβαση και ακολουθούμε την πορεία του παιδιού σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του, εκπαίδευση, υποστηριζόμενη εργασία, υποστηριζόμενη διαβίωση σαν μια παράλληλη οικογένεια. Επιπρόσθετα, εμψυχώνουμε το άτομο με αναπηρία και την οικογένειά του να ανακαλύψει την δύναμη της μοναδικότητας και τις ευκαιρίες που δημιουργεί.
Καταλυτικό ρόλο στη ζωή μου έπαιξε… το τροχαίο δυστύχημα, εν έτει 2006, στο οποίο η αδερφή του Θοδωρή, ενός παιδιού με αυτισμό, χάνει τη ζωή του και ο Θοδωρής μένει μόνος. Η οικογένεια του ήρθε και μου είπε με απόγνωση «Τι θα γίνει τώρα ο Θοδωρής; Τι θα κάνουμε εμείς;». Από τότε, δεν μπόρεσα ποτέ να βάλω φρένο, δε μπόρεσα ποτέ να πω τέλος στο όραμα για έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς. Ακόμη και στο σκοτάδι, οφείλουμε στη ζωή να κάνουμε το ΑΛΜΑ και να βγούμε στο φως!
Κάθε ΑΛΜΑ είναι μοναδικό… γιατί μοναδική είναι η προσέγγιση και η σχέση που χτίζουμε με κάθε άτομο και κάθε οικογένεια. Η δουλειά μας γίνεται πραγματικά ενδιαφέρουσα γιατί κάθε μέρα μαθαίνουμε κι εμείς οι ίδιοι από το παιδί ή τον έφηβο με αυτισμό. Και πιστέψτε μας είναι σπουδαία αυτά που έχει να μας πει!
Για το ΑΛΜΑ και εμένα προσωπικά, ο ιδιωτικός τομέας…είναι έγνοια και φροντίδα! Θέλουμε να είναι δίπλα μας, να συμπορευτεί με τις ανάγκες των ευάλωτων συνανθρώπων μας. Ζητάμε να επενδύει στους ανθρώπους που ζουν και σκέφτονται διαφορετικά καθώς η πρόκληση είναι η συμπερίληψη ως αρχή κι όχι ως πρόσθετη ενέργεια. Πιστεύουμε ότι το εμπόδιο δεν είναι η αναπηρία αλλά η άρνηση, η μη αποδοχή της αναπηρίας. Όλοι μαζί μπορούμε να χτίσουμε μια κοινωνία συμπεριληπτική, μια κοινωνία ισότιμη!
Καθολική εκπαίδευση, υποστήριξη του ατόμου και της οικογένειας και ενημέρωση της κοινωνίας είναι το ΑΛΜΑ στην ΑΝΑΠΗΡΙΑ και τον ΑΥΤΙΣΜΟ!