Κοινωνική Ασφάλιση

Διαδοχικές ανατροπές σε συντάξεις-εισφορές φέρνει το πολυνομοσχέδιο

Βουλή

Αλλεπάλληλες αρνητικές παρεμβάσεις στις αποδοχές των συνταξιούχων και των αυταπασχολούμενων φέρνει το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε το περασμένο Σαββάτο στη Βουλή. Το πολυνομοσχέδιο αυτό σε συνδυασμό με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, οι οποίες ακόμα ισχύουν, φέρνει τις ακόλουθες παρεμβάσεις από φέτος μέχρι το 2021:

  • Στο τέλος Δεκεμβρίου του 2017,οπότε δηλαδή θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου του 2017, θα υπάρξει μείωση 85% στο ΕΚΑΣ 200.000 χαμηλοσυνταξιούχων (βάσει νόμου Κατρούγκαλου).
  • Από αρχές Ιανουαρίου 2018, θα ισχύσει η νέα βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των αυταπασχολούμενων. Έτσι από τα μέσα του 2018 και έπειτα θα αρχίσει η καταβολή των εισφορών τους επί του 85% του ακαθάριστου εισοδήματος του 2017, όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο.
  • Στο τέλος Δεκεμβρίου 2018, οπότε καταβάλλονται οι συντάξεις του Ιανουαρίου του 2019, θα “παγώσουν” όλες οι κύριες συντάξεις (μιας και δεν θα δοθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο Κατρούγκαλου αυξήσεις), ενώ 900.000 εξ αυτών θα υποστούν άμεση μείωση έως 18% μέσω της μείωσης της “προσωπικής διαφοράς” τους. Παράλληλα, θα κοπούν έως 18% κοντά στις 200.000 επικουρικές συντάξεις, αλλά και τα οικογενειακά επιδόματα στις συντάξεις του δημοσίου και το επίδομα συζύγου στις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα. Εξάλλου θα καταργηθεί και η κάλυψη του 1/2 έως 1/4 της “προσωπικής διαφοράς” για όσες νέες συντάξεις εμφάνισαν “προσωπική διαφορά” πάνω από 20%.
  • Μετά τα μέσα του 2019, θα ξεκινήσει και η καταβολή των εισφορών των αυταπασχολούμενων με βάση το 100% του ακαθάριστου εισοδήματός τους, όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο.
  • Από τις αρχές του 2021 (όπως ήδη προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου) σταματάνε να ισχύουν οι εκπτώσεις 5% -50% για τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους με ακαθάριστο εισόδημα από 7.000 έως 58.000 ευρώ ετησίως.

Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × one =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Διαδοχικές ανατροπές σε συντάξεις-εισφορές φέρνει το πολυνομοσχέδιο! https://www.insurancedaily.gr/diadochikes-anatropes-se-syntaxis-isfores-ferni-polynomoschedio/