Harvard Business Review

Η ευτυχία στη δουλειά βρίσκεται στις ανθρώπινες σχέσεις


Ποιο είναι το μυστικό για μια εκπληκτική καριέρα;

του Rob Cross, HBR

Πολλοί εστιάζουν στο να θέσουν στόχους και να τους ικανοποιήσουν. Ωστόσο, η έρευνα σε ευρύ φάσμα οργανώσεων και βιομηχανιών δείχνει ότι συχνά οι άνθρωποι δεν μπορούν να κατανοήσουν τι οδηγεί στην επαγγελματική ικανοποίηση. Επίσης τείνουν να υπερεκτιμούν τη σημασία του «τι» ενώ θα έπρεπε να επικεντρώνονται στο «ποιος».

Σε έρευνα 160 ατόμων από διάφορες βιομηχανίες και επαγγελματικές θέσεις, οι συνάδελφοί μου και εγώ βρήκαμε ξανά και ξανά ότι η επαγγελματική πορεία εξαρτάται τόσο από τις ανθρώπινες σχέσεις, τόσο εντός όσο και εκτός εργασίας. Για αυτό και άνθρωποι με εξαιρετικά απαιτητικές δουλειές αισθάνονται εξίσου ικανοποιημένοι με ανθρώπους που έχουν διασκεδαστικές και δημιουργικές δουλειές όταν είναι ικανοποιημένοι από τις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους.

“Το ζήτημα δεν είναι η προσωπική σχέση με τους συναδέλφους αλλά το κατά πόσο οι συνάδελφοι ευθυγραμμίζονται με το σκοπό σου και πώς αλληλεπιδρούν με σένα”

Στο πλαίσιο της ερευνητικής μας πρωτοβουλίας Connected Commons, διερευνώντας τη σχέση μεταξύ προσωπικών σχέσεων και επαγγελματικής επιτυχίας, οι συνάδελφοί μου και εγώ μιλήσαμε με εκατοντάδες ανθρώπους για το πώς μεταμόρφωσαν τη σταδιοδρομία τους και τη ζωή τους μέσω σχέσεων. Μία από τις ιστορίες που έμειναν μαζί μου ήρθε από τη Gail, ανώτερο στέλεχος μιας τεχνολογικής εταιρείας. Η Gail έφτασε σε σημείο καμπής όταν νοσηλεύτηκε για έξι εβδομάδες, εν μέρει λόγω του άγχους της από την εργασία της. Ένας φίλος της υπενθύμισε: «Ότι η ζωή είναι πιο σημαντική από τη δουλειά».

“Το πρώτο βήμα είναι να διευκρινίσετε τους στόχους, τις αξίες και τις δυνατότητές σας”

Συνειδητοποίησε ότι η λύση ήταν να επαναπροσδιορίσει τις επαγγελματικές και προσωπικές σχέσεις της και το χρόνο της. Τώρα, κάθε Δευτέρα, η Gail ξοδεύει μια ώρα με το προσωπικό της για να αναθεωρήσει το ημερολόγιό της για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες. Αξιολογεί τακτικά εάν δαπανά το χρόνο της στους ανθρώπους και τις δραστηριότητες που έχουν μεγαλύτερη σημασία. Με την εκούσια διαχείριση του χρόνου της και την προαγωγή των βασικών σχέσεων, η Gail αισθάνεται πιο ικανοποιημένη και ισορροπημένη στη ζωή και στην καριέρα της. Από τότε έχει πάρει προαγωγή τρεις φορές.

Η ιστορία της Gail μπορεί να φαίνεται ακραία, αλλά δεν χρειάζεται να περιμένετε τα πράγματα να φτάσουν στα άκρα. Το πρώτο βήμα είναι να διευκρινίσετε τους στόχους, τις αξίες και τις δυνατότητές σας.  Όπως δήλωσε ο Marcy, ανώτερο στέλεχος μιας ασφαλιστικής εταιρείας, κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεών μας, «αν παίζεις συνεχώς άμυνα σημαίνει ότι είσαι πάντα αντιδραστικός και φοβάσαι. Ο μόνος τρόπος για να βγεις από αυτό είναι να έχεις διαυγή εικόνα για το ποιος είσαι και τι θέλεις να κάνεις. Δημιούργησε μία πορεία και ένα δίκτυο ανθρώπων που θα σου επιτρέψει να φτάσεις εκεί». Σκέψου τι είναι αυτό που θα σε βοηθήσει να φτάσεις στο στόχο σου. Είναι η συνεργασία με ανθρώπους που μοιράζονται τις ίδιες αξίες ή που μπορούν να σε διδάξουν νέα πράγματα; Θριαμβεύεις όταν συνεργάζεσαι με ανθρώπους αισιόδοξους, αναλυτικούς και φιλόδοξους; Το ζήτημα δεν είναι η προσωπική σχέση με τους συναδέλφους αλλά το κατά πόσο οι συνάδελφοι ευθυγραμμίζονται με το σκοπό σου και πώς αλληλεπιδρούν με σένα.

Εν συνεχεία σκέψου πώς θα ξοδέψεις το χρόνο σου. Είναι σημαντικό να επενδύσεις σε σημαντικές σχέσεις εκτός της εργασίας. Η έρευνά μας έχει δείξει επανειλημμένα ότι οι άνθρωποι που ευδοκιμούν είναι αγκυροβολημένοι σε τουλάχιστον μία ή δύο κοινότητες εκτός εργασίας.

Αναδημοσίευση από το Ασφαλιστικό Marketing Νοεμβρίου 2019


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 + 11 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Η ευτυχία στη δουλειά βρίσκεται στις ανθρώπινες σχέσεις! https://www.insurancedaily.gr/i-eytychia-sti-doyleia-vrisketai-stis-a/