ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Facebook Instagram
Search
Close this search box.
Bars
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
Menu
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
728x90jpg
Home Ειδήσεις Ασφαλιστικές Ειδήσεις

IOBE: Το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να επανασχεδιαστεί συνολικά

Insurancedaily editorial team by Insurancedaily editorial team
11/10/2011 - Updated on 29/05/2020
in Ασφαλιστικές Ειδήσεις
A A
Share on Facebook

Πραγματοποιήθηκε σήμερα εκδήλωση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για την παρουσίαση της μελέτης με τίτλο: «Συντάξεις: Πέρα από τον Πρώτο Πυλώνα». Στην εκδήλωση μίλησαν ο Διοικητής του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζωής και Συντάξεων Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος και Διευθύνων Σύμβουλος της EFG Eurolife Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου και ο Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Πλάτων Τήνιος. Τα βασικά ευρήματα της μελέτης παρουσίασε ο καθηγητής Νίκος Καραβίτης, Υπεύθυνος Παρατηρητηρίου Δημόσιου Τομέα – Κράτους του ΙΟΒΕ ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας.

Βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από την εκδήλωση είναι η ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση στο θέμα της ασφάλισης, χωρίς προκαταλήψεις, αξιοποιώντας την πλούσια ευρωπαϊκή εμπειρία με παράλληλη εις βάθος μελέτη των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Όπως τονίζεται στη μελέτη του ΙΟΒΕ στο νέο περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από τη δημογραφική γήρανση και τους περιορισμούς που δημιουργεί η δημοσιονομική κρίση, το ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να επανασχεδιαστεί συνολικά, λαμβάνοντας υπόψη τη συμπληρωματικότητα και τις δυνατότητες που προσφέρουν ο δεύτερος και τρίτος πυλώνας. Η δημιουργία ενός νέου συνολικού πλαισίου πρέπει να αρχίσει άμεσα, ώστε να βρίσκεται σε λειτουργία για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα γιγαντώνονται στις επόμενες δεκαετίες.

Διαβάστε Επίσης

H Eurolife FFH Μεγάλος Χορηγός του 3ου Cycladic Kids Festival

H Eurolife FFH Μεγάλος Χορηγός του 3ου Cycladic Kids Festival

Oct 2, 2025
Eurolife FFH: 3ος κύκλος εκπαίδευσης για στελέχη ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στη Β. Ελλάδα

Eurolife FFH: 3ος κύκλος εκπαίδευσης για στελέχη ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στη Β. Ελλάδα

Sep 24, 2025

Σύμφωνα με την μελέτη, εδώ και δεκαετίες το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα αποτελεί μόνιμη πηγή προβλημάτων και αντιπαραθέσεων. Έχει χτιστεί αποσπασματικά και παρά την πρόσφατη αναμόρφωση του 2010 εξακολουθεί να κινείται με γνώμονα τα παλαιά πρότυπα της οικογένειας, της εργασίας και της αποταμίευσης των νοικοκυριών και ο κυρίαρχα δημόσιος χαρακτήρας του στηρίζει τον εγκλωβισμό του σε αυτά.

Όπως τονίζει το ΙΟΒΕ με τη σημερινή δομή του το ασφαλιστικό σύστημα αρνείται να αντιμετωπίσει θαρραλέα και αποτελεσματικά τα βασικά προβλήματα:

* του παρελθόντος, όπου η Ελλάδα ζει ένα «παράδοξο» αφού κατάφερε να αναπτύξει ένα σύστημα που ξοδεύει πολλά, αλλά συγχρόνως μεγάλο μέρος των συνταξιούχων και ηλικιωμένων βρίσκονται κάτω από τα όριο της φτώχειας,

* του μέλλοντος, τα οποία εντείνονται με εκθετικό ρυθμό υπό την πίεση της δημογραφικής γήρανσης, με τις μελλοντικές γενεές να έχουν χάσει το παιχνίδι από τα αποδυτήρια (αφού ο διαιτητής επιλέγεται από τις μυωπικές παρούσες γενεές) αλλά και

* του παρόντος, με τη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κρίση να οξύνει τα υπάρχοντα προβλήματα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

Το ασφαλιστικό σύστημα προχώρησε σε μια μερική προσαρμογή στον πρώτο πυλώνα, με γνώμονα τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί. Μέχρι το τέλος του 2011 αναμένεται η ολοκλήρωση της καταγραφής της κατάστασης και των προοπτικών των επικουρικών ταμείων και εκτιμάται ότι τα ευρήματα θα ενισχύσουν την τάση μείωσης του ποσοστού αναπλήρωσης του εισοδήματος των συνταξιούχων. Υπό το πρίσμα των παραπάνω εξελίξεων, τονίζεται στη μελέτη του ΙΟΒΕ, το ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να επανασχεδιαστεί συνολικά, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες που προσφέρουν ο δεύτερος και τρίτος πυλώνας.

Σήμερα το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα χαρακτηρίζεται από μια ολοκληρωτική κυριαρχία του πρώτου πυλώνα, με το δεύτερο πυλώνα να έχει ξεκινήσει σχετικά πρόσφατα και να έχει πολύ μικρή, σχεδόν αμελητέα, παρουσία, ενώ οι παραδοσιακές ιδιωτικές ασφαλίσεις, με μακρά παρουσία στο χώρο, παρουσιάζουν σαφώς υψηλότερη δραστηριότητα, ωστόσο παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Γενικές κατευθύνσεις

* Η ολοκλήρωση της εξέτασης του υποσυστήματος των επικουρικών ταμείων αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό του ασφαλιστικού συστήματος στο σύνολό του. Η συμπλήρωση της μεταρρύθμισης στο υποσύστημα των επικουρικών συντάξεων είναι επιτακτική και άμεση ανάγκη, ώστε να ολοκληρωθεί η εικόνα του πρώτου πυλώνα.

* Θα πρέπει επίσης να ξεκαθαρίσει ο χαρακτήρας της επικουρικής ασφάλισης. Ο πιο διαφανής και αποτελεσματικός τρόπος φαίνεται να είναι ο μετασχηματισμός της σε επαγγελματική ασφάλιση με ανοικτές επιλογές για το βαθμό υποχρεωτικότητας συμμετοχής.

* Ο τρίτος πυλώνας θα πρέπει να συνεχίσει να δρα στο πεδίο της προαιρετικής ατομικής ασφάλισης, με τον ιδιωτικό τομέα, όμως να έχει σαφή θεσμικό ρόλο και πλήρη ελευθερία συμμετοχής στα σχήματα του δεύτερου πυλώνα. Eφόσον ο δεύτερος πυλώνας μεγεθυνθεί και αποκτήσει ουσιαστικό ρόλο, αυτομάτως αποσαφηνίζεται και ο ρόλος του τρίτου πυλώνα, ο οποίος παρέχει συμπληρωματικό εισόδημα σε ατομικό επίπεδο σε όσους επιθυμούν και μπορούν να χρηματοδοτήσουν την επιπλέον μελλοντική κατανάλωσή τους.

* Η αναδιάρθρωση και ολοκλήρωση των τριών πυλώνων απαιτεί και αναθεώρηση της φορολογικής μεταχείρισης. Στην έκταση που η ενίσχυση του κινήτρου της αποταμίευσης υπερισχύει της δημοσιονομικής πίεσης και της ανάγκης για δικαιότερη διανομή του εισοδήματος, τότε προκρίνεται η προσέγγιση για ενίσχυση των φοροαπαλλαγών. Στην αντίθετη περίπτωση, είναι αρκετά πιθανό να περάσουμε σε μία πολύ πιο αυστηρή εκδοχή του παρόντος συστήματος.

Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) είναι ιδιωτικός, μη κερδοσκοπικός, κοινωφελής, ερευνητικός οργανισμός. Ιδρύθηκε το 1975 με δύο σκοπούς: αφενός να προωθεί την επιστημονική έρευνα για τα τρέχοντα και αναδυόμενα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και αφετέρου να παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση και να διατυπώνει προτάσεις, οι οποίες είναι χρήσιμες στη διαμόρφωση πολιτικής. Η δραστηριότητα του ΙΟΒΕ μέσα στην ελληνική κοινωνία χαρακτηρίζεται από μια μοναδικότητα, αφού είναι ο μόνος ανεξάρτητος, αδέσμευτος οργανισμός που ασχολείται με τα μείζονα ζητήματα της οικονομίας και έχει βασική επιδίωξη να παρεμβαίνει έγκαιρα, να επισημαίνει, δηλαδή, σήμερα τα κρίσιμα ζητήματα του μέλλοντος και να προτείνει λύσεις.

Tags: ERB Eurolife ΑσφαλιστικήEurolife FFHΕυρωπαϊκή Πίστη
np-katoikia-468x60px-new-1-1jpg

Related Posts

Εργαλείο των απατεώνων τα Deepfakes μετά από φυσικές καταστροφές
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Εργαλείο των απατεώνων τα Deepfakes μετά από φυσικές καταστροφές

by Insurancedaily Editorial Team
Oct 3, 2025
Dallbogg: Όλα τα υφιστάμενα ασφαλιστήρια συμβόλαια παραμένουν σε πλήρη ισχύ
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Εκ νέου μέτρα κατά της DALLBOGG: Τι πρέπει να ξέρουν οι καταναλωτές

by Insurancedaily editorial team
Oct 3, 2025
Ατλαντική Ένωση: Αύξηση παραγωγής ασφαλίστρων εξαμήνου 12,07%
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Ατλαντική Ένωση: Αύξηση παραγωγής ασφαλίστρων εξαμήνου 12,07%

by Insurancedaily editorial team
Oct 3, 2025
H Eurolife FFH Μεγάλος Χορηγός του 3ου Cycladic Kids Festival
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

H Eurolife FFH Μεγάλος Χορηγός του 3ου Cycladic Kids Festival

by Βίκυ Γερασίμου
Oct 2, 2025
Podcast AUEB Gen Z: Ο Π. Δημητρίου μιλά για τους νέους και την ασφαλιστική αγορά
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Podcast AUEB Gen Z: Ο Π. Δημητρίου μιλά για τους νέους και την ασφαλιστική αγορά

by Insurancedaily editorial team
Oct 2, 2025
Η νέα ισορροπία: Ανθρώπινες δεξιότητες και AI στην ασφάλιση
Insurtech

Η νέα ισορροπία: Ανθρώπινες δεξιότητες και AI στην ασφάλιση

by Insurancedaily editorial team
Oct 2, 2025 - Updated on Oct 3, 2025
1 εκατ. οχήματα ανακαλεί η BMW για κινδύνους φωτιάς
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Ανακλήσεις οχημάτων BMW στο εξωτερικό λόγω κινδύνου φωτιάς

by Insurancedaily editorial team
Oct 2, 2025
Νέο site από την ΕΑΕΕ με responsive design
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Νέο site από την ΕΑΕΕ με responsive design

by Insurancedaily editorial team
Oct 2, 2025
ΟΑΣΕ: Δήλωση συμπαράστασης στους εργαζόμενους της Εθνικής Ασφαλιστικής
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

ΟΑΣΕ: Ανησυχία για τη συνεχιζόμενη τραγωδία στη Γάζα

by Insurancedaily editorial team
Oct 2, 2025 - Updated on Oct 3, 2025

Comments 1

  1. ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ says:
    14 years ago

    ΩΡΑΙΑ ΘΕΩΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ. ΟΜΩΣ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΑ. ΤΑ ΕΡΓΑ, ΕΥΤΥΧΩΣ, ΤΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο GAP. ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΘΑΝΕΙ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ GAP ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΛΛΑΒΕΙΣ ΤΕΤΟΙΑ ΡΙΖΟΣΠΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ!!!!

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I agree to the Terms & Conditions and Privacy Policy.

ydrogios-insurancehome-insurancegif
home-300x250gif
banner-250-300-2024png
technopan-koufomata-pvcpng

TOP#5 Insurancedaily

  • Εργαλείο των απατεώνων τα Deepfakes μετά από φυσικές καταστροφές

    Εργαλείο των απατεώνων τα Deepfakes μετά από φυσικές καταστροφές

    1 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Διενέργεια εξετάσεων για ασφαλιστές 6 και 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη

    1 shares
    Share 0 Tweet 0
  • 100 Χρόνια ΕΕΑ: 2ος Αγώνας Δρόμου & Παραδοσιακά Παιχνίδια την Κυριακή 5/10 στον Πεδίον του Άρεως

    1 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Η Καινοτομία στις θεραπείες και στην ιατρική τεχνολογία θα δώσει λύσεις σε άλυτα θεραπευτικά πεδία

    1 shares
    Share 0 Tweet 0
Εγγραφή στο Newsletter

+12,000 εγγεγραμμένοι χρήστες ενημερώνονται καθημερινά για θέματα Ιδιωτικής Ασφάλισης από το Newsletter του insurancedaily.gr

Facebook Instagram Youtube
  • Όροι χρήσης
  • Προστασία προσωπικών δεδομένων
  • Cookies
  • Πληροφορίες
  • Επικοινωνήστε μαζί μας
  • Όροι χρήσης
  • Προστασία προσωπικών δεδομένων
  • Cookies
  • Πληροφορίες
  • Επικοινωνήστε μαζί μας
© MORAX MEDIA Α.Ε.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του insurancedaily.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. © 2023

Insurancedaily.gr | Ταυτότητα

  • Διαχειριστής / Διευθυντής: Mωράκης Μιχαήλ
  • Διευθύντρια Σύνταξης: Βίκυ Γερασίμου
  • Ιδιοκτησία: Morax Media Α.Ε.
  • Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μωράκης Νικόλαος
  • Διαχειριστής / Δικαιούχος Domain: Μωράκης Μιχαήλ
  • Έδρα - Γραφεία: Ιφιγένειας 6, Καλλιθέα, ΤΚ 17672
  • Email: info@insurancedaily.gr, Tηλ: +30 210 9594121

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ

© 2020 Insurancedaily.gr - by Morax Media s.a..

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία πλοήγησης και προσωποποιημένο περιεχόμενο.
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ