Μέσα από την εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων, την μετάβαση σε ένα πλαίσιο για τη σύσταση νοσοκομειακών μονάδων που δεν θα είναι τόσο περιοριστικό και τις συνέργιες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα συγκρατηθούν οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα, που προέρχονται από τους παρόχους υγείας.
Αυτό ανέφεραν ο Πάνος Δημητρίου, CEO της Generali και ο Βασίλης Χρηστίδης, CEO της Allianz μιλώντας σε πάνελ στο Insurance & Reinsurance Meeting , όπου επισήμαναν ότι οι αυξήσεις δεν προέρχονται από την ασφαλιστική αγορά, αλλά αντανακλώνται στις υπηρεσίες που παρέχει μέσω των συμβολαίων και πως σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη έχουν διαδραματίσει και οι βραχυπρόθεσμες επενδύσεις.

Ειδικότερα ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι “οι ασφαλιστικές εταιρείες προσπαθώντας να συγκρατήσουν τα κόστη μπήκαν στη λογική να υπάρχει ανώτατο ποσοστό αύξησης 7% που συμπεριλαμβάνει και την ηλικιακή αύξηση, καθώς και τον νοσοκομειακό πληθωρισμό. Ενώ οι ασφαλιστικές κινήθηκαν όμως προς αυτή την κατεύθυνση, με στόχο να μην υπάρχουν αυξήσεις, τα νοσοκομεία δεν έκαναν κάποια αντίστοιχη μείωση. Πρέπει να είναι σαφές ότι το κόστος της υγείας δεν εξαρτάται από τις ασφαλιστικές που αγοράζουν από τα νοσοκομεία υπηρεσίες”. Όπως εξήγησε ο κ. Δημητρίου η εν λόγω πολιτική δεν μπορεί να επαναληφθεί καθώς “αν συνεχιστεί, , αν δηλαδή τα ισόβια συμβόλαια συνεχίζουν να έχουν απόκλιση από αυτό που θα έπρεπε να είναι οι αυξήσεις, για να συνεχίσουμε να είμαστε στο επίπεδο φερεγγυότητας που είμαστε σαν αγορά, θα χρειαστούν 5 δις ευρώ σε αποθεματοποίηση που θα πρέπει να γίνει άμεσα όχο σε βάθος χρόνου”.

Στην παρέμβασή του ο κ. Χρηστίδης ανέφερε ότι υπάρχουν διέξοδοι στο πρόβλημα. “Όσον αφορά τα παλιά χαρτοφυλάκια εξήγησε ότι ισχύουν σε ένα πλαίσιο με εντελώς διαφορετικά δεδομένα, καθώς έχει αυξηθεί το προσδόκιμο επιβίωσης, υπάρχει προηγμένη ιατρική τεχνολογία και έχουν αλλάξει και οι οικονομικές υποχρεώσεις των ασφαλιστικών μέσα από τους κανονισμούς ποι ισχύουν”. Σε σχέση με τις λύσεις εστίασε στην εφαρμογή των DRGs για να υπάρχει μία δομή στις χρέωσεις και πακέτα με διαφανεια, να ανοίξει η αγορά για να μπουν νέοι παίκτες και όχι να γίνονται μόνο αγοραπωλησίες των υπαρχόντων νοσοκομείων, θα πρέπει να γίνει σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού για να αυξηθεί το capacity. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν ευθύνονται οι ασφαλιστικές και πρέπει να συνεργαστούμε με το κράτος για ένα μοντέλο βιώσιμο, καθώς όλη αυτή η κατάσταση βάλλει την αντίληψη του καταναλωτή για την ιδιωτική ασφάλιση”.