Με την εφαρμογή του νόμου 5162/2024 για την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων να είναι προ των πυλών οι επιχειρήσεις ζητούν 4μηνη παράταση και πλήρως αποσαφηνισμένο πλαίσιο λειτουργίας και υποχρεώσεων των ασφαλιστικών εταιριών, καθώς παρατηρούνται σύμφωνα με τις αναφορές απο επιχειρήσεις, πολλά προβλήματα και θεσμικό πλαίσιο με “κενά”.
Τους προβληματισμούς τους αυτούς αναφέρουν οι επιχειρηματίες μέσω επιστολής της ΕΣΕΕ (Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχιερηματικότητας ) που εκπροσωπεί 17 Ομοσπονδίες, 340 Εμπορικούς Συλλόγους και 5 Συνδέσμους Εμπορικών Αντιπροσώπων προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη.
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ στο νόμο καταγράφονται σοβαρές δυσλειτουργίες και ασάφειες που πρέπει να λυθούν. Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Σταύρος Καφούνης «εφόσον το νέο μέτρο της υποχρεωτικής ασφάλισης έναντι των φυσικών καταστροφών έχει καθολική εφαρμογή στις επιχειρήσεις που υπερβαίνουν το προβλεπόμενο όριο ετήσιου τζίρου θα πρέπει δίνει σε όλες ανεξαιρέτως την ίδια δυνατότητα συμμόρφωσης, αλλά και να έχει πλήρως αποσαφηνισμένο το πλαίσιο λειτουργίας και υποχρεώσεων και των ασφαλιστικών εταιριών. Πόσο μάλλον όταν έχουν θεσπιστεί υψηλά πρόστιμα και εξαίρεση από την κρατική αρωγή όσων επιχειρήσεων δεν συμμορφωθούν. Διαπιστώνονται όμως στην πράξη κενά και δυσλειτουργίες, κάποιες εκ των οποίων συνιστούν ανυπέρβλητα εμπόδια για χιλιάδες επιχειρήσεις. Η πρόταση της ΕΣΕΕ προς το Υπουργείο Ανάπτυξης για τουλάχιστον τετράμηνη παράταση της έναρξης ισχύος του νέου καθεστώτος δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν σωστά και ένα ικανό χρονικό διάστημα για διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκομένων Υπουργείων, των εκπροσώπων των επιχειρήσεων και της ασφαλιστικής αγοράς, ώστε να αναζητηθούν από κοινού δίκαιες και εφαρμόσιμες λύσεις»”.
Πολλές επιχειρήσεις συναντούν προβλήματα που εστιάζονται στην άρνηση των ασφαλιστικών εταιρειών να καλύψουν παλαιά ακίνητα, ιδίως προ του 1960, εάν δεν διαθέτουν σύγχρονη στατική μελέτη. “Πρόκειται για μια εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία, η οποία απαιτεί και τη συναίνεση του ιδιοκτήτη, καθώς στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων τα ακίνητα είναι μισθωμένα” αναφέρεται σχετικά στην έκθεση. Ένα άλλο ζήτημα αφορά τον αποκλεισμό ολόκληρων περιοχών ή επαγγελματικών κλάδων λόγω χαρακτηρισμού τους ως «υψηλού κινδύνου», με τις εταιρείες είτε να έχουν υψηλά ασφάλιστρα είτε να μην παρέχουν προγράμματα. Οι επιχειρήσεις επισημαίνουν ότι δεν είναι αρκετός ο χρόνος με δεδομένα όλα τα προβλήματα που υπάρχουν για να συμμορφωθούν σε όσα ορίζει ο νόμος ζητούν μέσω της ΕΣΕΕ:
- Παράταση της προθεσμίας υποχρεωτικής ασφάλισης τουλάχιστον έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2025, ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος προσαρμογής και επίλυσης των πρακτικών ζητημάτων.
- Θέσπιση μεταβατικής περιόδου για επιχειρήσεις που στεγάζονται σε παλαιά ή ιδιαίτερα ευάλωτα κτήρια
- Δημιουργία κρατικού πλαισίου ενίσχυσης ή επιδότησης για τη διενέργεια στατικών μελετών και την ενίσχυση υφιστάμενων κατασκευών.