Η Κατερίνα Χαραλαμπίδου*, CEO / Partner της wedo.insure και Ασφαλιστικός Πράκτορας μας ενημερώνει μέσα από τη νέα στήλη του Insurancedaily “Μιλώντας Ασφαλιστικά” για την ασφάλιση κατοικιών και τι είναι καλό να γνωρίζουμε.
Η ασφάλιση της κατοικίας μας είναι ένα θέμα που απασχολεί όλους μας όλο και περισσότερο καθώς επιθυμούμε να είναι προστατευμένη από πιθανούς εξωγενείς κινδύνους όπως η πυρκαγιά, τα καιρικά φαινόμενα και άλλα. Ειδικά τώρα που προβλέπεται 20% έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες, ας δούμε πληροφορίες που καλό είναι να γνωρίζουμε είτε έχουμε ήδη ασφαλιστεί είτε όχι ακόμα.
- Αξία ασφάλισης κτιρίου.
Όταν ασφαλίζουμε το κτίριο ή αλλιώς την οικοδομή της κατοικίας μας, τότε πρέπει να ασφαλίζουμε το κατασκευαστικό κόστος. Αυτό σημαίνει ότι το ασφαλισμένο κεφάλαιο που θα δηλώσουμε στο συμβόλαιό μας πρέπει να είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να ξαναφτιάξουμε την οικία μας με τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά, αν υποστεί μία ζημιά.
Μία συνήθης κατασκευή οικοδομής σήμερα κυμαίνεται περίπου στα 1500€ / τμ. και αυτό γιατί έχει ακριβύνει πολύ το κόστος κατασκευής τα τελευταία χρόνια.
Ακόμα και αν έχουμε ενεργά συμβόλαια λοιπόν πρέπει να σκεφτούμε άμεσα την αναπροσαρμογή κεφαλαίων καθώς αν έχουμε μικρότερα από αυτά που χρειαζόμαστε, υπάρχει υπασφάλιση και στην ουσία είμαστε συν-ασφαλιστές στο συμβόλαιό μας. Με απλά λόγια αν προκύψει ζημιά θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε αναλογικά και εμείς μέρος της, μαζί με την ασφαλιστική μας εταιρία.
- Εργασίες ανακαίνισης.
Σε περίπτωση που ενώ έχουμε ενεργό πολυασφαλιστήριο συμβόλαιο για την οικία μας αποφασίσουμε να κάνουμε μία ανακαίνιση, ακόμα και αν πρόκειται για πολύ μικρό όγκο εργασιών, πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι καλύψεις του ασφαλιστηρίου μας αναστέλλονται!
Για όσο διάστημα μπαινοβγαίνουν εργάτες μέσα στο ασφαλισμένο μας σπίτι, δεν υπάρχει κάλυψη από το συμβόλαιο ονομαστικών κινδύνων της κατοικίας μας, και αυτό συμβαίνει γιατί αυξάνεται η πιθανότητα να εκδηλωθεί ζημιά από καλυπτόμενο κίνδυνο λόγω των εργασιών.
Υπάρχουν όμως δύο λύσεις για να προστατευτούμε και γι’ αυτό το διάστημα. Η πρώτη είναι να ενημερώσουμε την ασφαλιστική μας για τις εργασίες που θέλουμε να κάνουμε, πριν τις ξεκινήσουμε, και να πάρουμε γραπτή τοποθέτηση περί του αν θα μας καλύψει για το διάστημα αυτό ή όχι. Αν οι εργασίες είναι μικρές μπορεί και να μας καλύψει με κάποια μικρή επιβάρυνση, ως επασφάλιστρο.
Αν αρνηθεί την κάλυψη για το διάστημα των εργασιών μας όμως, μπορούμε να απευθυνθούμε στην κάλυψη κατά παντός κινδύνου εργασιών ανακαίνισης (CAR). Μπορούμε δηλαδή να ασφαλίσουμε ότι ζημιά προκύψει με ένα νέο ασφαλιστήριο που θα αφορά μόνο στο διάστημα των εργασιών, που μάλιστα συμπεριλαμβάνει και την αστική μας ευθύνη προς τρίτους αλλά και ζημιές στο ίδιο το έργο της ανακαίνισης.
- Εξωτερικά της οικίας μας αντικείμενα.
Αν έχουμε πέργολες, έπιπλα, τέντες καθώς και περίφραξη στο σπίτι μας, τότε πρέπει να τα έχουμε δηλώσει στο ασφαλιστήριό μας, αν θέλουμε να καλύπτονται. Η κάλυψη που λαμβάνουν συνήθως τα εξωτερικά αντικείμενα είναι μόνο η πυρκαγιά.
Αν όμως έχουμε ηλιακό θερμοσίφωνα και τέντες, που επίσης πρέπει να είναι δηλωμένα στην ασφαλισμένη αξία του συμβολαίου μας, μπορεί να δοθεί έξτρα της πυρκαγιάς και η κάλυψη των φυσικών φαινομένων.
- Κάλυψη Θύελλας.
Για να ενεργοποιηθεί το συμβόλαιο κατοικίας μας και να πληρώσει την ζημιά, εφόσον φυσικά έχουμε την κάλυψη από θύελλα, πρέπει η ένταση του αέρα να είναι μεγαλύτερη των 8 μποφόρ και να το βεβαιώνει η ΕΜΥ.
Συνήθως στην ασφαλιστική αγορά βλέπουμε να υπάρχουν και απαλλαγές σε αυτή την κάλυψη, λογικό αν αναλογιστούμε το ύψος των καταστροφών παγκοσμίως από αυτό το φυσικό φαινόμενο.
- Κάλυψη πλημμύρας – καταιγίδας.
Αν μπει νερό στο σπίτι μας κατά την διάρκεια μίας καταιγίδας ή πλημμύρας, από ανοίγματα, παράθυρα που εμείς έχουμε αφήσει ανοιχτά ή ήταν ελλαττωματικά, τότε δεν αποζημιωνόμαστε. Προσοχή λοιπόν καθώς η δική μας αμέλεια ή αδιαφορία δεν είναι καλυπτόμενος κίνδυνος..
- Κάλυψη διάρρηξης σωληνώσεων.
Αν πάθουμε ζημιά από διάρρηξη σωληνώσεων στο σπίτι μας συνήθως είναι ζημιά υψηλού κόστους επισκευής. Θα πρέπει να γνωρίζουμε λοιπόν ότι τα ασφαλιστήρια περιουσίας κατοικιών συνήθως ασφαλίζουν σωληνώσεις μέχρι 25-30 έτη, αναλόγως την εταιρία. Προσοχή λοιπόν στον περιορισμό αυτό στο συμβόλαιό μας για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως.
Επίσης κάποια συμβόλαια καλύπτουν και τις ζημιές στις ίδιες τις σωληνώσεις και όχι μόνο τις ζημιές που προξένησε η διάρρηξή τους. Δείτε το δικό σας συμβόλαιο σε ποια κατηγορία ανήκει.
Προσοχή πολύ όταν λείπουμε για μεγάλα διαστήματα από το ασφαλισμένο μας σπίτι, καλό είναι να ενημερώνουμε την ασφαλιστική μας εταιρία, καθώς σε πολλά συμβόλαια αναφέρεται στους όρους ότι δεν δίνεται κάλυψη όταν το σπίτι μας παραμένει κενό (δλδ χωρίς καμία επίβλεψη) για διαστήματα μεγαλύτερα των 1-2 μηνών. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί μία ζημιά που θα διαπιστωθεί άμεσα είναι πολύ πιο οικονομική να αντιμετωπιστεί.
- Κάλυψη κλοπής περιεχομένου.
Για να ενεργοποιηθεί η κάλυψη της κλοπής περιεχομένου πρέπει απαραιτήτως να έχει προηγηθεί διάρρηξη, δηλαδή να υπάρχουν σημεία παραβίασης που να αποδεικνύουν βίαιη είσοδο στο σπίτι μας. Κατ’ εξαίρεση του παραπάνω βλέπουμε σε κάποια συμβόλαια, να δίνεται κάλυψη και για είσοδο στο σπίτι μας με αντικλείδι.
Σε κάθε περίπτωση απαιτείται να γίνει καταγγελία στην αστυνομία και να εφαρμοστούν οι απαλλαγές, αν υπάρχουν, κατά την αποζημίωση.
- Κάλυψη τρομοκρατικών ενεργειών.
Για να ενεργοποιηθεί αυτή η κάλυψη πρέπει απαραιτήτως να αναλάβει την ευθύνη στην αστυνομία κάποια τρομοκρατική οργάνωση.
- Ασφάλιση κοινόχρηστων χώρων.
Όταν ασφαλίζουμε την αξία της οικοδομής μας ή και το περιεχόμενο αυτής δεν πρέπει να ξεχνάμε να προσθέτουμε την αξία του κοινόχρηστου χώρου που μας αναλογεί, καθότι αν υποστεί ζημιά θα θέλουμε να μπορεί να αποζημιωθεί.
Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι να κάνουμε επέκταση στο δικό μας συμβόλαιο ασφάλισης της οικίας μας. Ο δεύτερος είναι να δημιουργήσει ο διαχειριστής της πολυκατοικίας ένα συμβόλαιο για τους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας και να προσθέσει και την αστική ευθύνη και μετά να επιμερίσει το κόστος στους ενοίκους.
- Προσοχή – τι δεν αποζημιώνεται.
- Βαριά αμέλειά μας ή δόλος
- Σφάλματα και ελαττώματα που προϋπήρχαν
- Μόλυνση και ρύπανση του περιβάλλοντος
- Πόλεμος και πυρηνική ενέργεια
- Κοσμήματα, ρολόγια, νομίσματα, χρήματα (εκτός αν έχουμε ειδική κάλυψη και εντός πακτωμένου χρηματοκιβωτίου)
- Μούχλα, σκόρος και υγρασία
«Μιλάμε ασφαλιστικά, επιλέγουμε σωστά!»
*Η Κατερίνα Χαραλαμπίδου γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα και είναι μόνιμος κάτοικος Αθηνών. Αποφοίτησε το 2003 από το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με Άριστα. Κατέχει άδεια ασφαλιστικού συμβούλου από το 1997, καθώς και πιστοποίηση (Δ) Επαγγελματικών Γνώσεων Επενδυτικών Προϊόντων βασιζόμενων σε Ασφάλιση. Με διευρυμένη πρόσβαση και άριστη συνεργασία με όλη την ασφαλιστική αγορά δημιούργησε την wedo.insure και μαζί με την άρτια εκπαιδευμένη ομάδα της διαχειρίζονται τις ανησυχίες των πελατών και προστατεύουν τα όνειρά τους. Άλλωστε στόχος της ιδίας είναι να βρίσκεται πάντα δίπλα τους σε κάθε τους βήμα, ως ένας πολύτιμος σύμμαχος και συνοδοιπόρος. Πιστεύει ότι το να νοιάζεσαι πραγματικά μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Δείτε εδώ πληροφορίες για τις σπουδές και την επαγγελματική της πορεία.