Η ραγδαία ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τις προκλήσεις που αφορούν τη συμμόρφωση με κανονιστικά πλαίσια αλλά κυρίως την αυξανόμενη απειλή των κυβερνοεπιθέσεων καθιστά την ανάπτυξη της αγοράς ασφάλισης στον τομέα του κυβερνοχώρου (Cyber Insurance) στην Ελλάδα αναγκαία και στρατηγικά απαραίτητη για την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού τοπίου. H ασφάλιση Cyber συνεχίζει να εδραιώνεται και να ενισχύει την φήμη της με δυναμικό τρόπο ως ένα εργαλείο διαχείρισης και αντιμετώπισης κινδύνου με αποτέλεσμα την αυξανόμενη ζήτηση από όλους τους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Δήμητρα Πετρουλά, Senior Broker, Cyber Risks στην Howden Hellas (Περιοδικό “am”, Μάιος 2025)
Σε αντίθεση με τις ευμετάβλητες συνθήκες στο πρόσφατο παρελθόν, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, η αγορά Cyber βιώνει συνθήκες όπου το αυξημένο τοπίο απειλών συνδυάζεται με τη σταθερότητα της ασφαλιστικής αγοράς, ανάπτυξης προϊόντων ή/και υπηρεσιών που ανταποκρίνονται στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες των οργανισμών.
Η (λανθασμένη) αντίληψη στο παρελθόν ότι οι κυβερνοεγκληματίες στοχεύουν κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις είχε ως αποτέλεσμα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποφεύγουν την επένδυση σε ασφάλιση cyber κινδύνων, ιδιαίτερα λόγω του υψηλού κόστους και των χρονοβόρων ερωτηματολογίων. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι μεσίτες έχουν προβεί σε σημαντικές ενέργειες για τη σταθεροποίηση των ασφαλίστρων, την αποσαφήνιση των καλύψεων και την εναρμόνιση των όρων και προϋποθέσεων. Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν ένα ισχυρό υπόβαθρο για τη μετάβαση της αγοράς σε μια νέα φάση ανάπτυξης.
Σύμφωνα με στοιχεία από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, το 2023 καταγράφηκαν 1.446 ενεργά συμβόλαια cyber insurance στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας αύξηση 36% σε σχέση με το 2022. Δηλώθηκαν 26 ζημίες (όλες από εμπορικούς πελάτες), με καταβληθείσες αποζημιώσεις ύψους 50.830 ευρώ και εκκρεμείς ζημίες ύψους 565.657 ευρώ. Το 74% των ασφαλιστηρίων κάλυπταν ποσά έως 500.000 ευρώ.
Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, όπως και πολλές άλλες διεθνώς, έρχονται αντιμέτωπες με τις αυξανόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο.
Το 2024, η Ελλάδα δέχτηκε πολλαπλές και ποικίλες κυβερνοεπιθέσεις, όπως ransomware και DDoS, που επηρέασαν δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, όπως το ΕΑΠ, ΕΕΤΑΑ, ΕΤΑΔ και η Fourlis Group. Οι επιθέσεις περιλάμβαναν κλοπή δεδομένων και λύτρα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να προστατευθούν οι κρίσιμες υποδομές και οι υπηρεσίες από μελλοντικές απειλές. Ένα cyber event (όπως κυβερνοεπίθεση, διαρροή δεδομένων ή ransomware) μπορεί να προκαλέσει σοβαρές οικονομικές και φήμης συνέπειες σε μια επιχείρηση. Απαιτούνται μεγάλα ποσά για αποκατάσταση συστημάτων και δεδομένων, ενώ η διακοπή των υπηρεσιών μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια εσόδων. Επιπρόσθετα, μπορεί να επιβληθούν πρόστιμα και νομικές ενέργειες. Οι επιθέσεις πλήττουν επίσης τη δημόσια εικόνα μίας επιχείρησης, ενώ η εμπιστοσύνη των συνεργατών και του κοινού μπορεί να χαθεί για μεγάλο διάστημα, ακόμη και αν αποκατασταθεί το πρόβλημα.
Για να προστατευτούν από κυβερνοκινδύνους, οι επιχειρήσεις πρέπει να υιοθετήσουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική κυβερνοασφάλειας που περιλαμβάνει τεχνικά, οργανωτικά και ασφαλιστικά μέτρα. Αυτή η στρατηγική είναι απαραίτητη για τη συμμόρφωση με κανονισμούς όπως ο GDPR, καθώς και με νεότερους κανονισμούς όπως οι NIS2 και DORA, οι οποίοι ενισχύουν την ανάγκη συμμόρφωσης και αναγκάζουν τις επιχειρήσεις να ερευνήσουν λύσεις προστασίας — μεταξύ αυτών και το Cyber Insurance.
Η ασφάλιση κυβερνοκινδύνων (Cyber Insurance) βρίσκεται σε ένα δυναμικό πεδίο, και πολλές τεχνολογικές εξελίξεις αναμένεται να την επηρεάσουν άμεσα τα επόμενα χρόνια. Οι ασφαλιστές θα πρέπει να παρακολουθούν συνεχώς τις εξελίξεις και να προσαρμόζουν τα προϊόντα τους για να καλύπτουν νέες απειλές, ενώ οι επιχειρήσεις θα χρειαστεί να επενδύσουν στην τεχνολογία για να μειώσουν τους κινδύνους και να συμμορφώνονται με τις συνεχώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις ασφάλειας.
Στο πλαίσιο αυτό, η Howden έχει αναπτύξει ένα νέο ασφαλιστικό προϊόν, μια καινοτόμο πρωτοβουλία που φέρνει την κυβερνοασφάλιση πιο κοντά σε όλους τους πελάτες και συνεργάτες παγκοσμίως, κάνοντάς την προσβάσιμη σε ευρύτερο κοινό. Χωρίς μακροσκελή ερωτηματολόγια ή περίπλοκες διαδικασίες αναδοχής, οι περισσότεροι πελάτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια δεσμευτική προσφορά απαντώντας σε τέσσερις βασικές ερωτήσεις.