Στην εποχή του IoT, της υβριδικής εργασίας, της συνεχούς ψηφιοποίησης των λειτουργιών των εταιρειών και της Τεχνητής νοημοσύνης η ζωή μας βάλλεται περισσότερο από ποτέ άλλοτε από διαδικτυακούς κινδύνους. Το κυβερνοέγκλημα αυξάνεται σε όλο τον κόσμο, αλλάζει συνεχώς μορφές, προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα όπως η ΑΙ και στοχεύει σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και φυσικά πρόσωπα χωρίς διακρίσεις. Σύμφωνα με την Cybersecurity Ventures το 2024 οι ψηφιακές επιθέσεις κόστισαν 9.5 τρις δολάρια.
(Περιοδικό “am”, Μάιος 2025)
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ασφαλιστική αγορά καλύψεις cyberinsurance έχει περίπου12% των επιχειρήσεων. Πολλοί οργανισμοί δεν γνωρίζουν ακόμη πλήρως τους κινδύνους που σχετίζονται με τις απειλές στον κυβερνοχώρο και τα οφέλη της ασφάλισης. Η ζήτηση για ασφάλιση στον κυβερνοχώρο αυξάνεται, ιδίως μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου και των εταιρειών τεχνολογίας, ενώ ο GDPR (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) έχει επηρεάσει την υιοθέτηση της ασφάλισης στον κυβερνοχώρο, καθώς οι εταιρείες αντιμετωπίζουν υψηλά πρόστιμα για παραβιάσεις δεδομένων. Ταυτόχρονα έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και το προσωπικό cyber insurance που αφορά στην προστασία ιδιωτών.
Το Cyber Insurance καλύπτει τις υπηρεσίες σε δύο επίπεδα, πρώτον αυτό της πρόληψης και δεύτερον στο πεδίο της αποκατάστασης δεδομένων μετά από κυβερνοεπίθεση, της κάλυψης νομικών εξόδων σε περίπτωση παραβίασης προσωπικών δεδομένων, της αποζημίωσης για απώλεια εσόδων λόγω διακοπής λειτουργίας και τη διαχείριση κρίσεων και αποτροπή επιθέσεων.
Στην Ελλάδα, οι διαδικτυακοί κίνδυνοι αυξάνονται συνεχώς, καθώς οι επιχειρήσεις και οι πολίτες εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις ψηφιακές τεχνολογίες. Οι κυβερνοεπιθέσεις, η κλοπή δεδομένων, το ransomware και οι απάτες phishing αποτελούν τις κυριότερες απειλές για τους οργανισμούς.
Τις εξελίξεις σε αυτό το πεδίο αναλύουν:
- Άννα Χατζηχαλεπλή, Product Development Senior Expert στην Εθνική Ασφαλιστική
- Ιωάννης Αληγιζάκης, Chief Security Offi cer στην Generali Hellas
- Άννυ Τρύφων, Αντιπρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Designia Insurance Brokers
- Νίκος Γεωργόπουλος, Digital Risk Insurance Broker , Cyber Risk Strategist, Educator, Award-Winning Innovator | DPO Executive | Co-Founder of DPO Academy |Translating Digital Risks into Business Protection
- Έφη Κοκορέλη, Project & Product Manager στην Karavias Corporate & Specialty Broker
- Νικόλαος Κανδύλης, Technical Manager Property, Casualty & Special Risks στην Απόλλων (Περιοδικό “am” Μάιος 2025)
- Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος, Department Manager στην Special Risk Solutions (SRS) Group of Companies
- Δήμητρα Πετρουλά, Senior Broker, Cyber Risks στην Howden Hellas
Οι διαδικτυακοί κίνδυνοι και η προστασία των επιχειρήσεων

Άννα Χατζηχαλεπλή, Product Development Senior Expert στην Εθνική Ασφαλιστική
Η αγορά του Cyber Insurance στην Ελλάδα βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης, με την ασφάλιση κατά των κινδύνων του κυβερνοχώρου να προσφέρεται σήμερα από περιορισμένο αριθμό ασφαλιστικών εταιρειών. Αν και το ενδιαφέρον για την κάλυψη των ψηφιακών απειλών αυξάνεται συνεχώς, το ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν ήδη ασφαλιστεί για σχετικούς κινδύνους παραμένει χαμηλό, αγγίζοντας μόλις το 12% σύμφωνα με στοιχεία του 2024.
Ανάπτυξη του τομέα της ατομικής ασφάλισης για cyber κινδύνους

Ιωάννης Αληγιζάκης, Chief Security Offi cer στην Generali Hellas
Το τοπίο των διαδικτυακών κινδύνων στην Ελλάδα και τις εξελίξεις στις ασφαλιστικές καλύψεις αναλύει στο am ο Ιωάννης Αληγιζάκης. Όπως εξηγεί η αύξηση του αριθμού των κυβερνοεπιθέσεων σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις της νέας κανονιστικής πραγματικότητας, θα οδηγήσουν την αγορά να εξελιχθεί.
Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση της αγοράς CyberInsurance στην Ελλάδα; Ποιες είναι οι βασικές τάσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά;
Η αγορά ασφάλισης κυβερνοκινδύνων (cyber insurance) στην Ελλάδα βρίσκεται σε φάση δυναμικής ανάπτυξης, αλλά και πρόωρης ακόμη ωρίμανσης. Στην Generali Hellas παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και επενδύουμε διαρκώς στην ενίσχυση των ασφαλιστικών μας λύσεων, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι η κυβερνοασφάλεια δεν είναι πλέον τεχνικό ζήτημα, αλλά κρίσιμος παράγοντας εταιρικής ανθεκτικότητας και φήμης.
Αυξανόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο

Δήμητρα Πετρουλά, Senior Broker, Cyber Risks στην Howden Hellas
Η ραγδαία ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τις προκλήσεις που αφορούν τη συμμόρφωση με κανονιστικά πλαίσια αλλά κυρίως την αυξανόμενη απειλή των κυβερνοεπιθέσεων καθιστά την ανάπτυξη της αγοράς ασφάλισης στον τομέα του κυβερνοχώρου (Cyber Insurance) στην Ελλάδα αναγκαία και στρατηγικά απαραίτητη για την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού τοπίου. H ασφάλιση Cyber συνεχίζει να εδραιώνεται και να ενισχύει την φήμη της με δυναμικό τρόπο ως ένα εργαλείο διαχείρισης και αντιμετώπισης κινδύνου με αποτέλεσμα την αυξανόμενη ζήτηση από όλους τους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Τα βήματα για τη βελτίωση της κυβερνοασφάλειας

Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος, Department Manager στην Special Risk Solutions (SRS) Group of Companies
Σήμερα, οι κυβερνοεπιθέσεις βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες των επιχειρήσεων, γεγονός που έχει οδηγήσει σε αυξημένο ενδιαφέρον για την ασφάλιση έναντι τέτοιων κινδύνων. Οι προσδοκίες για τα επόμενα χρόνια είναι ιδιαίτερα θετικές, καθώς αναμένεται σημαντική αύξηση στον αριθμό των cyber ασφαλιστηρίων που θα εκδοθούν.
Η συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα επιθέσεων, αλλά και η εμφάνιση συστημικών κινδύνων – όπως το παγκόσμιο blackout που προκλήθηκε τον Ιούλιο του 2024 από σφάλμα ενημέρωσης λογισμικού της CrowdStrike – έχουν ενισχύσει την ανάγκη για λύσεις που δεν περιορίζονται μόνο στην ασφαλιστική αποζημίωση.
“Στροφή” στις υπηρεσίες πρόληψης κυβερνοεπιθέσεων

Νίκος Γεωργόπουλος, Digital Risk Insurance Broker , Cyber Risk Strategist, Educator, Award-Winning Innovator | DPO Executive | Co-Founder of DPO Academy |Translating Digital Risks into Business Protection
Η ασφάλιση διαδικτυακών κινδύνων ήταν παραδοσιακά ένα μέτρο οικονομικής προστασίας το οποίο βοηθούσε τους οργανισμούς να ανακάμψουν μετά από ένα περιστατικό παραβίασης ασφάλειας. Ωστόσο, καθώς οι απειλές στον κυβερνοχώρο γίνονται όλο και πιο εξελιγμένες, οι επιχειρήσεις στρέφονται προς την Proactive Cyber Insurance δηλαδή ασφάλιση διαδικτυακών κινδύνων , η οποία προσφέρει υπηρεσίες πρόληψης κυβερνοεπιθέσεων πριν αυτές συμβούν. Η στροφή αυτή αλλάζει τους κανόνες της αγοράς ασφάλισης στον κυβερνοχώρο, καθιστώντας την κυβερνοασφάλεια και την ασφάλιση κινδύνων διαδικτύου βασικές επενδύσεις κάθε εταιρίας για την διαχείριση των εταιρικών κινδύνων. Η Cromar με ηγετική παρουσία της ασφάλιση κινδύνων διαδικτύου προσφέρει ότι πιο νέο υπάρχει στην διεθνή αγορά της ασφάλισης διαδικτυακών κινδύνων με τις στρατηγικές συνεργασίες που διατηρεί σε αυτό τον τομέα.
Περιορισμένη η διείσδυση του Cyber Insurance στην Ελλάδα

Νικόλαος Κανδύλης, Technical Manager Property, Casualty & Special Risks στην Απόλλων (Περιοδικό “am” Μάιος 2025)
Η ανάγκη ασφαλιστικής προστασίας γύρω από όλο το πλέγμα των λεγομένων ηλεκτρονικών και διαδικτυακών κινδύνων σήμερα είναι πλέον -περισσότερο από ποτέ- επιτακτική.
Τα περιστατικά Κυβερνοεπιθέσεων αποτελούν σύμφωνα με την ετήσια (2025) μελέτη “Allianz Risk Barometer”, το νούμερο 1 κίνδυνο παγκοσμίως για συνεχή τέταρτη χρονιά. Οι επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωπες με κινδύνους που απειλούν τα ηλεκτρονικά συστήματα των εταιριών αλλά και τις ευαίσθητες βάσεις δεδομένων που αυτές τηρούν, από κακόβουλες ενέργειες, που γίνονται, συνήθως, με σκοπό την απαίτηση λύτρων για να μη δημοσιοποιηθούν τα δεδομένα ή για να ξεκλειδώσουν τα συστήματα.
Η αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων έχει αφυπνίσει πολλές ελληνικές επιχειρήσεις

Έφη Κοκορέλη, Project & Product Manager στην Karavias Corporate & Specialty Broker
Η αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων έχουν αφυπνίσει πολλές ελληνικές επιχειρήσεις κάνοντας ενέργειες για να προστατευθούν. Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται, το ίδιο συμβαίνει και με τις ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις που παρέχει.
Είμαστε σε ένα σταυροδρόμι καθώς «κινούμαστε» σε μια κοινωνία ήδη συνυφασμένη με το Διαδίκτυο μέχρι την επόμενη εποχή αυτοματισμού, Big Data και Internet of Things (IoT). Η τεχνολογία φέρνει ολοένα και μεγαλύτερα οφέλη, αλλά φέρνει όλο και μεγαλύτερες απειλές όπως κυβερνοέγκλημα, βιομηχανική κατασκοπεία και κυβερνοεπιθέσεις.
5 βήματα για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας στις επιχειρήσεις

Άννυ Τρύφων, Αντιπρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Designia Insurance Brokers
Τους τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες μπορούν να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους στις επιθέσεις μέσω διαδικτύου αναλύει η Άννυ Τρύφων, Αντιπρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Designia Insurance Brokers.
Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση της αγοράς CyberInsurance στην Ελλάδα; Ποιες είναι οι βασικές τάσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά;
Η αγορά κυβερνοασφάλισης στην Ελλάδα εξελίσσεται, επηρεαζόμενη από τις αυξανόμενες ψηφιακές απειλές, τις νέες κανονιστικές ρυθμίσεις της ΕΕ και την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με τους επιχειρησιακούς κινδύνους. Ωστόσο, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στην ανάπτυξη, την τιμολόγηση και την ωριμότητά της. Το 2024, η Ελλάδα υπήρξε στόχος μιας σημαντικής κλιμάκωσης στις κυβερνοαπειλές, με μια αξιοσημείωτη αύξηση τόσο στη συχνότητα, όσο και στην πολυπλοκότητα των επιθέσεων. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα αναγνωρίστηκε ως η πιο εκτεθειμένη χώρα σε κακόβουλο λογισμικό το 2024, με περισσότερες από 15 εκατομμύρια απειλές στο διαδίκτυο να ανιχνεύονται, επισημαίνοντας την ανάγκη για ενισχυμένη ευαισθητοποίηση και μέτρα προστασίας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας (πηγή: Kaspersky labs).