Ως καταλύτης συνεχούς και έντονου μετασχηματισμού στον ασφαλιστικό κλάδο αναδεικνύεται η τεχνολογία blockchain, προσφέροντας αυξημένη διαφάνεια, ασφάλεια και αποδοτικότητα στις διαδικασίες. Σε τι συνίσταται ακριβώς; Πρόκειται για ένα κατανεμημένο και αμετάβλητο σύστημα, όπου όλες οι συναλλαγές καταγράφονται με ασφάλεια και δεν μπορούν να τροποποιηθούν, με τις ασφαλιστικές να μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την τεχνολογία για να καταγράφουν, να αποθηκεύουν και να επικυρώνουν πληροφορίες χωρίς την ανάγκη για μεσάζοντες.
του Χρήστου Γαβαλά (αφιέρωμα στο kathimerini.gr για την ασφάλιση επιχειρήσεων)
Θα μπορούσε κάποιος να το περιγράψει και ως μια συνδεδεμένη αλυσίδα διακριτών μπλοκ, με κάθε ένα εξ αυτών να περιέχει πληροφορίες συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων συναλλαγών, μια χρονική σήμανση και έναν identifier που αναγνωρίζει τις μεταβολές. Αυτή η αλυσίδα μοιάζει με μια λίστα συναλλαγών που συνήθως αποθηκεύονται σε ένα έντυπο ή ψηφιακό βιβλίο, μόνο που κάθε μπλοκ περιέχει ένα αντίγραφο όλων των προηγούμενων συναλλαγών, όπως φυσικά και τις νεότερες πληροφορίες. Επιπλέον, αντί να ελέγχεται από ένα άτομο όπως ένα κλασικό σύστημα, το blockchain είναι αποκεντρωμένο και ελέγχεται από πολλούς υπολογιστές που ονομάζονται κόμβοι. Κάθε κόμβος περιέχει ένα αντίγραφο όλων των συνδεδεμένων μπλοκ πληροφοριών κάτι που δημιουργεί διαφάνεια ενώ το καθιστά αδύνατο να τροποποιηθεί χωρίς τη συναίνεση πολλών μερών.
Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας διευκόλυνσης είναι τα λεγόμενα “έξυπνα συμβόλαια”, αυτο-εκτελούμενα δηλαδή κείμενα με τους όρους μιας ασφαλιστικής συμφωνίας (παραμετρική ασφάλιση) ενώ ένα άλλο αφορά στην δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης στοιχείων προηγούμενων αιτήσεων σε πραγματικό χρόνο ώστε μια νέα αίτηση (πχ για αποζημίωση ατυχήματος) να διευθετείται άμεσα χωρίς να μένουν ενεργές διπλές ή ψευδείς αιτήσεις. Αλλά και στην υγειονομική ασφάλιση, το blockchain είναι αυτό που επιτρέπει την άμεση πρόσβαση σε ιατρικά αρχεία, επιταχύνοντας τη διαδικασία αποζημίωσης και μειώνοντας τις περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ η Allianz, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ευρώπης, έχει εισάγει από το 2021 μια blockchain λύση για τον εξορθολογισμό των διεθνών απαιτήσεων αποζημίωσης ασφάλισης αυτοκινήτων, την οποία και λειτουργεί σε 24 ευρωπαϊκές θυγατρικές.
Διαβάστε εδώ τη συνέχεια