Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Εκθέσεις Φερεγγυότητας: Η πρώτη εντύπωση


Στα τέλη Μαΐου δημοσιεύτηκαν οι Εκθέσεις Φερεγγυότητας από 35 Ασφαλιστικές εταιρείες βάσει Κοινοτικής Οδηγίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και του καινούργιου Νόμου που έχει τεθεί σε ισχύ από τον Φεβρουάριο του 2015.  

του Νίκου Μωράκη

Για πρώτη φορά στοιχεία Ασφαλιστικών εταιρειών βλέπουν το φως της δημοσιότητας όχι μόνο για το ελληνικό κοινό αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, δημιουργώντας τις βάσεις πάνω στις οποίες θα στηριχθεί η εναρμόνιση του νέου Νόμου σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό δημιουργεί παράλληλα μια ενιαία γραμμή που πρέπει να ακολουθούν όλες οι εταιρείες σε θέματα φερεγγυότητας. Τι σημαίνει αυτή η Έκθεση για τις ελληνικές εταιρείες; Πρώτο και καλύτερο ότι πλέον η εποπτική αρχή μπορεί να ελέγχει τη βιωσιμότητα των εταιρειών και να προλαμβάνει τα «κανόνια» που δυστυχώς είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν. Δεύτερον ότι οι εταιρείες ακολουθούν τις ίδιες οδηγίες όσον αφορά τη δραστηριότητά τους, τις ευθύνες του Δ.Σ., τους ρόλους και τα καθήκοντα των διευθύνσεων μέσα στις εταιρείες αλλά και τις στρατηγικές διαχείρισης των κινδύνων που αναλαμβάνουν.

Ο εσωτερικός έλεγχος, οι αναλογιστές, η διαχείριση κινδύνων αλλά και η κανονιστική συμμόρφωση θα είναι υπό στενή παρακολούθηση μέσω της έκθεσης, όπως επίσης και τα κριτήρια με τα οποία η κάθε εταιρεία επιλέγει τους εξωτερικούς της συνεργάτες.

Πώς η ΔΕΙΑ θα ελέγχει τις εταιρείες; Βασικό κριτήριο οι δείκτες που δημιουργήθηκαν ως δικλείδες ασφαλείας. Δείκτες που δείχνουν τα απαιτούμενα κεφάλαια που πρέπει να έχει η εταιρεία προκειμένου να θεωρείται βιώσιμη και λειτουργική. Ο πρώτος δείκτης, και το πρώτο καμπανάκι αν θέλετε, για τις ασφαλιστικές εταιρείες είναι ο δείκτης «Κεφαλαιακή Απαίτηση Φερεγγυότητας» (SCR) με απαιτούμενο επίπεδο κεφαλαίων στο 99,5% ενώ ο δεύτερος δείκτης και final warning για τη συμμόρφωση της εταιρείας είναι ο δείκτης της «Ελάχιστης Κεφαλαιακής Απαίτησης» (MCR) με απαιτούμενο επίπεδο κεφαλαίων 85%.

Αναλυτικότερα για το πώς δουλεύουν αυτοί οι δύο δείκτες αλλά και τις λοιπές απαιτήσεις της έκθεσης για τη Φερεγγυότητα και τη Χρηματοοικονομική κατάσταση των Ασφαλιστικών εταιρειών θα διαβάσετε στο ΑΜ Ιουλίου-Αυγούστου!


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 + 7 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Εκθέσεις Φερεγγυότητας: Η πρώτη εντύπωση! https://www.insurancedaily.gr/ekthesis-ferengyotitas-proti-entyposi/