Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Φόροι παντού, ΤAXIS κλειστό για δηλώσεις και ανασφάλιστα οχήματα


fori

Πως μπορείς να χαρακτηρίσεις μια κατάσταση, όταν επιβάλλονται μέτρα 5,5 δισ. ευρώ “αλλιώς δεν θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις” και αυξάνονται οι φόροι παντού, σε ΙΧ, αλκοόλ, τσιγάρα, καύσιμα, κινητά και τραπεζικές συναλλαγές ενώ την ίδια ώρα το TAXIS, το καθ’ύλην όργανο του κράτους, που μαζεύει “ζεστό χρήμα” από τις υποχρεώσεις των πολιτών ανάλογα με τα εισοδήματά  τους, για τις υποχρεώσεις του κράτους, να είναι κλειστό και να έχει φτάσει ο Απρίλιος και να μην ξέρουμε ακόμη πότε και πως.

Ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης, που συνταντήθηκε χθες, με εκπροσώπους λογιστών από την Περιφέρεια Κρήτης, τους είπε πως από αυτή την εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί η ηλεκτρονική εφαρμογή του συστήματος Taxisnet για την υποβολή των δηλώσεων και οι φορολογούμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους τρεις μήνες για να αποστείλουν τις δηλώσεις τους.

Στο χρονοδιάγραμμα της αποπληρωμής των φόρων, όμως, εξακολουθεί να υπάρχει μια σημαντική νομοθετική εκκρεμότητα που θα αναγράφουν τα χρεωστικά εκκαθαριστικά.

Συγκεκριμένα έχει συμφωνηθεί μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και των δανειστών να δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης των φόρων που θα αναγράφονται στα εκκαθαριστικά έως τις 31/12/2016 δηλαδή σε 6-8 μηνιαίες μηνιαίες δόσεις.

Η σχετική ρύθμιση δεν έχει ακόμη κατατεθεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη για όσο χρονικό διάστημα δεν έχει ψηφιστεί η διάταξη η οποία θα προβλέπει αυτή την εναλλακτική δυνατότητα αποπληρωμής η εφαρμογή του Taxisnet για την υποβολή δηλώσεων μπορεί να λειτουργεί κανονικά και να δέχεται δηλώσεις χωρίς να εξάγει οριστικά αποτελέσματα εκκαθάρισης με αριθμό δόσεων…

Μέχρι τότε, θα έχουμε αύξηση έμμεσων φόρων σε καύσιμα, τσιγάρα, αλκοόλ, κινητά τηλέφωνα, τραπεζικές συναλλαγές και ΙΧ, για να κλείσει και τα τελευταία 1,8 δισ ευρώ που θα μειώσουν το δημοσιονομικό κενό μέχρι και το 2018.

στη νέα αυτή δέσμη μέτρων θα περιλαμβάνονται βασικές και εναλλακτικές προτάσεις, ώστε ο διάλογος μέχρι και την οριστικοποίηση του τρίτου κύματος (μετά το ασφαλιστικό και το φορολογικό που είναι πιο προχωρημένα) να είναι ο ελάχιστος δυνατός.

Στις πιο βέβαιες από τις προτάσεις είναι το πακέτο της επιβάρυνσης που θα επιβληθεί στα αυτοκίνητα και αναλύεται ως εξής:

Στην αλλαγή του τρόπου προσδιορισμού, στα τέλη κυκλοφορίας όπου εξετάζεται η αλλαγή των σημερινών επιβαρύνσεων με βάση τα κυβικά για να αντικατασταθεί με ένα πάγιο τέλος (80 ή 100 ευρώ) για όλους τους κατόχους ΙΧ, έτσι ώστε να αποθαρρυνθεί η κατάθεση πινακίδων.

Την αύξηση του ΕΦΚ στην Βενζίνη, στο Πετρέλαιο κίνησης και το υγραέριο ώστε η φορολογία να μεταφερθεί από την κατοχή στην χρήση του οχήματος.

Με βάση ένα σενάριο εξετάζεται ακόμη και η εξίσωση του ΕΦΚ της βενζίνης, με αυτό του πετρελαίου κίνησης παρά το ότι υπάρχουν αντιρρήσεις ακόμη και μέσα στο οικονομικό επιτελείο δεδομένου ότι το μέτρο αφενός θα μειώσει την κατανάλωση και αφετέρου θα δώσει σαφές κίνητρο για φοροδιαφυγή.

Στην τελική τιμή των ΙΧ εξετάζεται η σύνδεση του τέλους ταξινόμησης με την εργοστασιακή τιμή και όχι με τα κυβικά όπως ισχύει σήμερα. Το μέτρο θεωρείται ότι θα κλείσει την νόμιμη «φοροαποφυγή» που προκαλούσε η εισαγωγή πολυτελών αυτοκινήτων υψηλής τιμής με χαμηλού κυβισμού κινητήρες.

Μια ακόμη μέτρια αύξηση για τα καπνικά προϊόντα και τα αλκοολούχα ποτά.

Την επιβολή του τέλους 0,05% σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές με στόχο την είσπραξη πρόσθετων εσόδων 500 εκατ. ευρώ, η οποία όμως συναντά την έντονη αντίδραση των δανειστών.

Την επιβολή ενός ειδικού τέλους για την συνδρομητική τηλεόραση και την παροχή υπηρεσιών ιντερνέτ που προσφέρονται είτε αυτούσια είτε ως πακέτο υπηρεσιών από τις εταιρίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.

Την αναπροσαρμογή του τέλους κινητής τηλεφωνίας που έχει επιβληθεί από το 2006 και κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού του χρήστη.

Στις προτάσεις θα περιλαμβάνονται και τα χρονοδιαγράμματα για την μείωση των αμυντικών δαπανών με αρχή 370 εκατ. ευρώ για φέτος, ενώ θα υπάρχει και ένα σχέδιο δράσης για την εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ από κοινωνικά επιδόματα μέχρι και το τέλος του 2018.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 + 5 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Φόροι παντού, ΤAXIS κλειστό για δηλώσεις και ανασφάλιστα οχήματα! https://www.insurancedaily.gr/fori-pantou-taxis-klisto-gia-dilosis-ke-anasfalista-aftokinita/