Χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή. Διαβάζοντας για την εφευρετική καινοτομία των υδροπάνελ της εταιρείας Source Global, προκειμένου να παραχθεί πόσιμο νερό, ξαναζύγισα το πόσο άστοχα και καταχρηστικά (πλέον, «για ψύλλου πήδημα») αναφέρεται η αγορά σε «καινοτομίες», αδικώντας και φθείροντας την εξαιρετική ουσιαστικότητα της έννοιας για τη βιωσιμότητα και τη δυναμική της ανάπτυξης.
του Γιάννη Ρούντου*
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Breakthrough Energy Ventures του Μπιλ Γκέιτς, η BlackRock, η Duke Energy και η Lightsmith Group είναι μερικές από τις εταιρείες που έχουν επενδύσει στην ιδέα της startup εταιρείας. Τα υδροηλεκτρικά πάνελ, που μοιάζουν πολύ με ηλιακά πάνελ, έχουν κόστος μονάδας περίπου 2.000 δολάρια και αποτελούν εφεύρεση του CEO και ιδρυτή (2015) της, Κόντι Φρίσεν. Μπορούν να δημιουργούν πόσιμο νερό δεσμεύοντας τους υδρατμούς της ατμόσφαιρας και υγροποιώντας τους σε ενσωματωμένη δεξαμενή. Ξεκινώντας με τις πρώτες εγκαταστάσεις πάνελ στην Κένυα, σήμερα η εταιρεία έχει διασπείρει την εφαρμογή σε 52 χώρες, δίνοντας αποτελεσματική λύση στην έλλειψη πόσιμου νερού.
Οι προβλέψεις για επερχόμενη κρίση υδατικών πόρων με κύριο χαρακτηριστικό τη λειψυδρία, που θα είναι πιο σοβαρή από την υγειονομική κρίση με την πανδημία που ζούμε εδώ και δύο χρόνια, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Κρίση συνιστά η μείωση των υδατικών αποθεμάτων και η μη ικανοποίηση αναγκών για άρδευση (κυρίως), για αστικές και βιομηχανικές χρήσεις, ενώ για βιολογικές ανθρώπινες ανάγκες η κατανάλωση πόσιμου νερού -μολονότι μόλις στο 1% επί του συνόλου των υδατικών αναγκών- είναι βασικά καθοριστική για την επιβίωση. Φυσικά, η έλλειψη θα προκαλέσει ερημοποίηση και ένα τεράστιο κύμα κλιματικής μετανάστευσης.
.gif?rand=6776)

















