ΥΓΕΙΑ

Μέτρα ενίσχυσης των Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία


Στελέχωση των ΤΕΠ με 520 μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς ΕΣΥ, θεσμοθέτηση εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική και 24ωρη εφημερία ακόμη 5 Κέντρων Υγείας στην Αττική, αποτελούν τις παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση της επείγουσας ιατρικής στη χώρα. Την ανακοίνωση αυτή, έκανε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής που πραγματοποιείται στην Αθήνα από 19-21 Οκτωβρίου.

Όπως τόνισε ο υπουργός στην ομιλία του, “τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των δημόσιων νοσοκομείων αποτελούν ένα πραγματικό «πεδίο μάχης» με την αρρώστια και την απειλή της ζωής, στο οποίο δοκιμάζονται καθημερινά η αξιοπρέπεια και το αίσθημα ασφάλειας των ασθενών, οι αντοχές των γιατρών και των νοσηλευτών και η αξιοπιστία της δημόσιας περίθαλψης. Αυτή η πολύ κρίσιμη «πρώτη γραμμή άμυνας» του ΕΣΥ έχει επιβαρυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω της αυξημένης προσέλευσης πολιτών, εξ’ αιτίας του σοβαρού ελλείμματος οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, αλλά και εξ’ αιτίας της καθολικής, ισότιμης και δωρεάν κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών από το ΕΣΥ. Η ενίσχυση και αναδιοργάνωση των ΤΕΠ αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας. Αυτή αποτυπώνεται:

  • Στην προκήρυξη 520 θέσεων μονίμων ειδικευμένων γιατρών του ΕΣΥ στοχευμένα για τα ΤΕΠ των νοσοκομείων όλης της χώρας, η επιλογή και ο διορισμός των οποίων είναι σε εξέλιξη και πρέπει να επιταχυνθεί με μέριμνα των Υγειονομικών Περιφερειών. Αυτή είναι η 1η συγκροτημένη παρέμβαση στον Τομέα των Επειγόντων από ιδρύσεως του ΕΣΥ, η οποία θα αλλάξει ριζικά το τοπίο, στο βαθμό που συνοδευτεί με ένα ενιαίο πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των ΤΕΠ σε όλη τη χώρα.
  • Στην θεσμοθέτηση της διετούς εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική, με βάση την πρόταση του ΚΕΣΥ. Αντιμετωπίζεται έτσι ένα σοβαρό έλλειμμα στις ιατρικές εξειδικεύσεις στην Ελλάδα και υπάρχει πλέον συμμόρφωση στη σχετική οδηγία της ΕΕ από το 2006. Ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Ιατρικής, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και η προετοιμασία των 2 πρώτων Κέντρων (ΠΑΓΝΗ, «Αττικόν») που θα παρέχουν την εξειδίκευση.
  • Στη σταδιακή ενίσχυση της 24ωρης εφημερίας ΚΥ Αστικού Τύπου. Ήδη εφημερεύουν καθημερινά 2 ΚΥ (ΚΥ-πρώην ΠΕΔΥ Αλεξάνδρας στην Αθήνα και ΚΥ Ευόσμου Θεσσαλονίκης) και ο σχεδιασμός του Υπουργείου προβλέπει τη δυνατότητα 24ωρης εφημερίας σε 4-5 ακόμα ΚΥ του Λεκανοπεδίου”.

Σύμφωνα με τον υπουργό, με τις παρεμβάσεις αυτές συνδυαστικά, μπορεί να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό «φίλτρο» για περιστατικά πρωτοβάθμιου χαρακτήρα που σήμερα συρρέουν στα νοσοκομεία και κυρίως, διασφαλίζεται η αυτόνομη στελέχωση των ΤΕΠ, η συνεχής παρουσία επαρκούς, εξειδικευμένου και καλά εκπαιδευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τα υψηλά standards οργάνωσης και ετοιμότητας τους, η διασύνδεση και συνέργεια με το ΕΚΑΒ, η διαρκής υποστήριξη από τις υπόλοιπες ειδικότητες, κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου.

Και καταλήγοντας, επισήμανε ότι για την μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα των ΤΕΠ χρειάζεται συγκροτημένος πολιτικός σχεδιασμός, διασφάλιση των αναγκαίων ανθρώπινων και υλικών πόρων και μέριμνα από τις Διοικήσεις των νοσοκομείων, ώστε να δικαιώσουν πλήρως το ρόλο τους ως «δίχτυ ασφαλείας» για την υγειονομική ασφάλεια των πολιτών και των επισκεπτών της χώρας.

Πηγή: Healrthmag.gr


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 − 6 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Μέτρα ενίσχυσης των Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία! https://www.insurancedaily.gr/metra-enischysis-ton-epigonton-peristatikon-sta-nosokomia/