ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Facebook Instagram
Search
Close this search box.
Bars
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
Menu
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
eurolife-728x90-1gif
Home Ασφαλιστικές Υπηρεσίες Cyber Insurance Ειδήσεις & Νέα

Ο Νέος Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων κλειδί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Βίκυ Γερασίμου by Βίκυ Γερασίμου
16/08/2017 - Updated on 29/05/2020
in Cyber Insurance Ειδήσεις & Νέα, Ασφαλιστικές Ειδήσεις, Ειδήσεις, Συνεντεύξεις
A A
Ο Νέος Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων κλειδί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό
Share on Facebook

Παναγιώτης Κατερτζής, Indformation Security Officer, Eurolife ERB

Η εναρμόνιση με το νέο Κανονισμό, η λήψη μέτρων ασφαλείας και η σωστή ασφαλιστική κάλυψη και διαχείριση του κινδύνου σε συνδυασμό με την υιοθέτηση νέων εργαλείων, είναι καθοριστικά για την προστασία των εταιρειών και των πελατών εν όψει και του νέου πλαισίου για τα προσωπικά δεδομένα. Για το Νέο Κανονισμό μιλά στο ΑΜ ο κ. Π. Καταρτζής.

Διαβάστε Επίσης

Διάκριση της Eurolife FFH για την πλατφόρμα Eurolife Enter

Διάκριση της Eurolife FFH για την πλατφόρμα Eurolife Enter

Mar 3, 2026
Εκπαίδευση 20 συνεργατών της Eurolife FFH στη Β. Ελλάδα σε συνεργασία με το ΠΑ.ΠΕΙ

Εκπαίδευση 20 συνεργατών της Eurolife FFH στη Β. Ελλάδα σε συνεργασία με το ΠΑ.ΠΕΙ

Feb 12, 2026

Σε ποιο βαθμό έχετε προετοιμαστεί για την εναρμόνισή σας με το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR);

Ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός 2016/679 εξασφαλίζει για πρώτη φορά την εφαρμογή κοινών κανόνων σε ολόκληρη την Ευρώπη αναφορικά με την προστασία των δεδομένων. Πρωταρχική του επιδίωξη αποτελεί η καθιέρωση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των πελατών και των εταιρειών που χειρίζονται προσωπικά τους δεδομένα και για το σκοπό αυτό εισάγει μια σειρά νέων υποχρεώσεων για τις εταιρείες. Στον Όμιλο Eurolife ERB έχουμε ενσωματώσει τις απαιτήσεις του Νέου Κανονισμού στο στρατηγικό μας σχεδιασμό για την ασφάλεια της πληροφορίας και έχουμε σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο ενεργειών προσαρμογής μας σε αυτόν. Στην παρούσα φάση έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίησή του η οποία θα ολοκληρωθεί πριν την εφαρμογή του νέου Κανονισμού τον Μάιο του 2018. Οι κύριοι άξονες του σχεδιασμού αυτού αφορούν στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης του προσωπικού αναφορικά με την προστασία των δεδομένων, στην εναρμόνιση του Πλαισίου λειτουργίας του Ομίλου μας στις νέες απαιτήσεις και φυσικά στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Με τη στοχευμένη εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού και την υιοθέτηση μιας σειράς Πολιτικών, θα επιτύχουμε την ενσωμάτωση των νέων κανόνων προστασίας προσωπικών δεδομένων στο στάδιο του σχεδιασμού των επιχειρησιακών διαδικασιών. Παράλληλα με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών επιδιώκουμε αφενός απλοποίηση στην εφαρμογή του Κανονισμού και αφετέρου επίτευξη συνεργιών και σε ζητήματα που άπτονται στην προστασία των πληροφοριακών συστημάτων.

Ο νέος Κανονισμός συνεπάγεται και αλλαγή των τεχνολογικών μέσων προστασίας δεδομένων;

Ο κανονισμός δεν προϋποθέτει την αλλαγή των τεχνολογικών μέσων προστασίας των δεδομένων αλλά οπωσδήποτε η εφαρμογή του διευκολύνεται σημαντικά με τη χρήση νέων καινοτόμων λύσεων. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να αυτοματοποιήσουν τις διαδικασίες αναφορικά με την υλοποίηση των απαιτήσεων, να μειώσουν τη συνολική απαιτούμενη προσπάθεια και να οδηγήσουν σε αρτιότερα αποτελέσματα. Ήδη από το 2015 κορυφαίες εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας προστασίας δεδομένων προσαρμόζουν τα προϊόντα τους ή αναπτύσσουν νέα ώστε να καλύψουν το μεγαλύτερο δυνατό μέρος των απαιτήσεων του νέου Κανονισμού. Η δημιουργία μιας νέας κατηγορίας τεχνολογίας για την προστασία δεδομένων με το όνομα Data Centric Audit & Protection (DCAP), προσαρμοσμένη στο συγκεκριμένο ευρωπαϊκό Κανο- νισμό –η οποία μπορεί να απλοποιήσει την εφαρμογή του περισσότερο από ότι οι παραδοσιακές– είναι πλέον γεγονός.

Είναι η ασφάλιση Cyber Privacy Insurance απαραίτητη για τη διαχείριση του κινδύνου;

Η ασφάλιση Cyber Privacy υιοθετείται διεθνώς από όλο και περισσότερους οργανισμούς ως μέρος της συνολικής στρατηγικής διαχείρισης κινδύνων. Η ανάπτυξη του Cyber Crime παγκοσμίως και η ευκολία με την οποία πλέον διενεργούνται cyber attacks αντικατέστησε το ερώτημα «εάν θα υπάρξει παραβίαση των δεδομένων;» από το «πότε θα γίνει η παραβίαση των δεδομένων;». Το μεγάλο κόστος επανάκαμψης μετά από ένα περιστατικό παραβίασης σε συνδυασμό με τα υψηλά πρόστιμα που προβλέπει ο νέος Κανονισμός, καθιστούν όχι απλά σημαντική αλλά αναγκαία και κρίσιμη την ύπαρξη ασφάλισης Cyber Privacy. Ωστόσο, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι από μόνη της η εν λόγω ασφάλιση δεν αποτελεί πανάκεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών των cyber attacks. Επ’ ουδενί αυτού του τύπου τα ασφαλιστήρια συμβόλαια δεν υποκαθιστούν την εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων προστασίας που οφείλει να εφαρμόζει κάθε εταιρεία για τα δεδομένα της. Αντίθετα, τα συμπληρώνουν και παράλληλα λειτουργούν ως μοχλός βελτίωσής τους, μέσα από τη διαδικασία αξιολόγησης του συγκεκριμένου κινδύνου στην οποία υποχρεωτικά υποβάλλεται κάθε υποψήφια προς ασφάλιση εταιρεία πριν τον καθορισμό των όρων της Cyber Privacy ασφαλιστικής σύμβασης.

Τι είδους δεδομένα συλλέγουν και επεξεργάζονται οι ασφαλιστικές;

Οι ασφαλιστικές εταιρείες στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων συλλέγουν και επεξεργάζονται μεγάλο όγκο στοιχείων που χαρακτηρίζονται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό ως δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ονοματεπώνυμο, αριθμός δελτίου ταυτότητας, ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας κ.λπ. Ιδιαίτερης προσοχής χρήζουν δεδομένα που συλλέγονται στα πλαίσια σύναψης ασφαλειών ζωής όπως ιατρικό ιστορικό, δηλώσεις ασθένειας κ.λπ. τα οποία χαρακτηρίζονται από τον Κανονισμό ως «γενετικά δεδομένα», «βιομετρικά δεδομένα» και «δεδομένα που αφορούν στην υγεία» και απαιτούν αυξημένους ελέγχους ως προς την επεξεργασία και την αποθήκευσή τους. Εκτός από τις παραπάνω «παραδοσιακές» κατηγορίες, η χρήση τεχνολογικών υπηρεσιών όπως IoT και online sales δημιουργεί μια ακόμα ομάδα δεδομένων που συλλέγονται και επεξεργάζονται και από τις ασφαλιστικές. Έννοιες όπως διευθύνσεις IP, δεδομένα θέσης, ψηφιακή υπογραφή, ψηφιακή ταυτότητα κ.λπ. εμπίπτουν στην κατηγορία «δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα» και θα πρέπει να προστατεύονται εξίσου.

Πώς το GDPR θα επηρεάσει τη λειτουργία τους και ποιος θα είναι ο ρόλος του Data Protection Officer στις ασφαλιστικές εταιρείες;

Η συμμόρφωση στα προβλεπόμενα στον Κανονισμό χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια σε κάθε οργανισμό καθώς απαιτεί end-to-end προγράμματα υλοποίησης, τα οποία θα πρέπει να εφαρμόζονται κάθετα. Για το λόγο αυτόν οι επιχειρηματικές διαδικασίες οφείλουν να προσαρμοστούν έτσι ώστε να ενσωματώνουν τις απαιτήσεις για την ασφάλεια της πληροφορίας σε όλο τους το εύρος. Από τη φάση της σχεδίασής τους μέχρι και την τελική τους υλοποίηση. Στις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών συμπεριλαμβάνεται και η θέσπιση ενός νέου ρόλου, του υπεύθυνου προστασίας δεδομένων. Αρμοδιότητα του DPO είναι, μεταξύ άλλων, να υποστηρίζει και να ενημερώνει όλα τα στελέχη του οργανισμού για θέματα που αφορούν στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό και στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. O DPO καθίσταται κομβικό σημείο επικοινωνίας μεταξύ της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και του οργανισμού. Οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του νέου Κανονισμού και των υποχρεώσεων που τον συνοδεύουν, πιθανόν να φαντάζουν ασφυκτικές, παρόλα αυτά οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να τις δουν σαν ευκαιρία. Ευκαιρία να τις «χρησιμοποιήσουν» στρατηγικά και ολιστικά καθώς αποτελούν το κλειδί στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Η ψηφιακή οικονομία βασίζεται, κατά κύριο λόγο, στη συλλογή και ανταλλαγή δεδομένων στα οποία συμπεριλαμβάνονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, πολλά από αυτά κατατάσσονται στα ευαίσθητα. Η ανταλλαγή δεδομένων απαιτεί την εμπιστοσύνη των πελατών την οποία επιχειρεί να εδραιώσει ο νέος Κανονισμός.

Ασφαλιστικό Marketing – Τεύχος Μαρτίου 2017

Tags: Cyber insuranceERB Eurolife ΑσφαλιστικήEurolife FFH
icsbanner-insurance-daily-111png

Related Posts

ΕΑΕΕ-ΙΣΑ: Στο “τραπέζι” οι ενιαίες πρακτικές αποζημίωσης γιατρών
Ασφάλιση Υγείας Ειδήσεις & Νέα

ΕΑΕΕ-ΙΣΑ: Στο “τραπέζι” οι ενιαίες πρακτικές αποζημίωσης γιατρών

by Insurancedaily editorial team
Mar 20, 2026
14 στελέχη μιλούν για την επόμενη 5ετία στην ασφαλιστική αγορά
asfalistikomarketing

14 στελέχη μιλούν για την επόμενη 5ετία στην ασφαλιστική αγορά

by Insurancedaily editorial team
Mar 20, 2026
Αυξάνονται οι κίνδυνοι από τις διαδικτυακές επιθέσεις
Cyber Insurance Ειδήσεις & Νέα

H βραβευμένη καινοτομία του microlearning στην κυβερνοασφάλεια

by Insurancedaily editorial team
Mar 20, 2026
Επεκτείνεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας σε νέους κλάδους
Οικονομία - Πολιτική

Επεκτείνεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας σε νέους κλάδους

by Insurancedaily editorial team
Mar 20, 2026
Στον πωλητή η ευθύνη πώλησης τσιγάρων & αλκοόλ σε ανηλίκους
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Στον πωλητή η ευθύνη πώλησης τσιγάρων & αλκοόλ σε ανηλίκους

by Insurancedaily editorial team
Mar 20, 2026
ΕΟΠΥΥ
Υγεία

ΕΟΠΥΥ: Προσοχή σε sms με δήθεν επιστροφή χρημάτων

by Insurancedaily editorial team
Mar 19, 2026
Insurance Europe: Οριζόντιο, αναλογικό και βασισμένο στον κίνδυνο πλαίσιο για την AI
Διεθνείς Ειδήσεις

Οι ασφαλιστικές ζητούν από την ΕΕ να απλουστεύσει το πλαίσιο στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

by Insurancedaily editorial team
Mar 19, 2026
Allianz: Ανανεωμένο website με σύγχρονη ψηφιακή εμπειρία
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Allianz: Ανανεωμένο website με σύγχρονη ψηφιακή εμπειρία

by Insurancedaily editorial team
Mar 19, 2026
Έρχεται γενναίο… μπόνους για το Επικουρικό Κεφάλαιο
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Έρχεται γενναίο… μπόνους για το Επικουρικό Κεφάλαιο

by Insurancedaily editorial team
Mar 19, 2026

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I agree to the Terms & Conditions and Privacy Policy.

general-new-300x250-1gif
300x250-banner4-all-safegif
300x250-cyprialife-greece-1gif

TOP#5 Insurancedaily

  • 14 στελέχη μιλούν για την επόμενη 5ετία στην ασφαλιστική αγορά

    14 στελέχη μιλούν για την επόμενη 5ετία στην ασφαλιστική αγορά

    78 shares
    Share 31 Tweet 20
  • Γιατί είναι ελκυστικό το επάγγελμα του ασφαλιστή

    56 shares
    Share 22 Tweet 14
  • Οι Ηλίας & Μάριος Γαλάνης στη Vice Versa

    40 shares
    Share 16 Tweet 10
  • Πότε έρχονται οι επόμενες διασταυρώσεις για ανασφάλιστα οχήματα

    32 shares
    Share 13 Tweet 8
Εγγραφή στο Newsletter

+12,000 εγγεγραμμένοι χρήστες ενημερώνονται καθημερινά για θέματα Ιδιωτικής Ασφάλισης από το Newsletter του insurancedaily.gr

Facebook Instagram Youtube
  • Όροι χρήσης
  • Προστασία προσωπικών δεδομένων
  • Cookies
  • Πληροφορίες
  • Επικοινωνήστε μαζί μας
  • Όροι χρήσης
  • Προστασία προσωπικών δεδομένων
  • Cookies
  • Πληροφορίες
  • Επικοινωνήστε μαζί μας
© MORAX MEDIA Α.Ε.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του insurancedaily.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. © 2023

Insurancedaily.gr | Ταυτότητα

  • Διαχειριστής / Διευθυντής: Mωράκης Μιχαήλ
  • Διευθύντρια Σύνταξης: Βίκυ Γερασίμου
  • Ιδιοκτησία: Morax Media Α.Ε.
  • Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μωράκης Νικόλαος
  • Διαχειριστής / Δικαιούχος Domain: Μωράκης Μιχαήλ
  • Έδρα - Γραφεία: Ιφιγένειας 6, Καλλιθέα, ΤΚ 17672
  • Email: [email protected], Tηλ: +30 210 9594121

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ

© 2020 Insurancedaily.gr - by Morax Media s.a..

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία πλοήγησης και προσωποποιημένο περιεχόμενο.
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ