Αν και η TAKATA, η εταιρεία που συνδέθηκε με τους ελαττωματικούς αερόσακους που προκάλεσαν θανάτους λόγω των θραυσμάτων μετάλλων που απελευθέρωναν στην καμπίνα του οχήματος, έχει κλείσει εδώ και οχτώ χρόνια, o θάνατος μίας οδηγού στη Γαλλία οδηγεί στο να ανακληθούν 800.000 οχήματα στην χώρα.
Η απόφαση αυτή έρχεται δύο εβδομάδες μετά τον θάνατο μιας γυναίκας στη βορειοανατολική πόλη Ρεμς η οποία τραυματίστηκε από ελαττωματικό αερόσακο και έχασε τη ζωή της.
Η ιαπωνική Takata Corp που υπέβαλε αίτηση πτώχευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία έχει συνδεθεί με περισσότερους από 16 θανάτους και δεκάδες τραυματισμούς έχοντας προκαλέσει τη μεγαλύτερη ανάκληση οχημάτων που έγινε ποτέ στην ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Στην περίπτωση της Γαλλίας αφορά οδηγό με Citroen C3 του 2014, που αφού χτυπήθηκε από φορτηγό πέθανε καθώς τραυματίστηκε θανάσιμα από ένα μεταλλικό κομμάτι που εκτινάχθηκε από τον αερόσακο σύμφωνα με την εισαγγελία της Ρεμς. Επικαλούμενος το περιστατικό, ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών Φιλίπ Ταμπαρό δήλωσε αργά την Τρίτη ότι όλα τα αυτοκίνητα με την τεχνολογία αυτή θα πρέπει να ανακληθούν, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Διέταξε επίσης όλους τους κατασκευαστές να ενημερώσουν τους οδηγούς στην Κορσική να σταματήσουν να οδηγούν οχήματα με αερόσακους Takata, ανεξάρτητα από το έτος παραγωγής τους, μέχρι να επισκευαστούν, και εξέδωσε την ίδια εντολή για όλα τα αυτοκίνητα με τέτοιο εξοπλισμό που έχουν παραχθεί έως το 2011 στην ηπειρωτική Γαλλία.
Η κυβέρνηση είχε προηγουμένως δηλώσει ότι οχήματα που κατασκευάστηκαν μεταξύ 1998 και 2019, από 30 μάρκες, θα μπορούσαν ενδεχομένως να ανακληθούν. Σύμφωνα με εκτίμηση του υπουργείου που βασίζεται σε στοιχεία κατασκευαστών αυτοκινήτων, η διευρυμένη ανάκληση θα ανεβάσει το σύνολο στα 2,5 εκατομμύρια. Μέσα σε αυτό το σύνολο, το υπουργείο έχει διπλασιάσει τον αριθμό των υποχρεωτικών ανακλήσεων – ή των λεγόμενων εντολών “stop drive” – σε 1,7 εκατομμύρια.
Η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Σόφι Πρίμας, δήλωσε την Τετάρτη ότι η διευρυμένη ανάκληση πραγματοποιείται για λόγους προφύλαξης. Η Takata, η οποία εξαγοράστηκε κυρίως από μια κινεζικής ιδιοκτησίας εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ, δήλωσε κατά την υποβολή της αίτησης πτώχευσης ότι είχε ανακαλέσει ή ανέμενε να ανακαλέσει περίπου 125 εκατομμύρια οχήματα παγκοσμίως έως το 2019. Εκπρόσωποι του νέου ιδιοκτήτη της Takata δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να σχολιάσουν.