ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Facebook Instagram
Search
Close this search box.
Bars
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
Menu
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
banner728x90png
Home Ειδήσεις Ασφαλιστικές Ειδήσεις

PricewaterHouseCoopers:
Άνοδο στις Δημόσιες Εγγραφές στην Ευρώπη

Insurancedaily editorial team by Insurancedaily editorial team
15/01/2010
in Ασφαλιστικές Ειδήσεις
A A
Share on Facebook

Σαφή άνοδο των δραστηριοτήτων τους κατά το δ΄τρίμηνο του 2009 (Οκτώβριος έως Δεκέμβριος) κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές όσον αφορά τις δημόσιες εγγραφές, με την αξία και τον όγκο των δημόσιων εγγραφών να σημειώνουν σημαντική άνοδο σε σύγκριση με τους προηγούμενους εννέα μήνες, όταν τα χρηματιστήρια συνέχισαν να υποφέρουν από την απώλεια εμπιστοσύνης στις κεφαλαιαγορές και την ύφεση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παρ’ όλα αυτά, οι αποτιμήσεις των εταιρειών παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα, αφού στην αγορά  κυριαρχούν οι αγοραστές, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη «IPO Watch Europe» της PricewaterhouseCoopers, η οποία καταγράφει τον όγκο και την αξία των δημόσιων εγγραφών σε όλη την Ευρώπη.

Διαβάστε Επίσης

Mega Brokers: Μια νέα εποχή ανάπτυξης με τη στήριξη της Unilink και της Acrisure

Mega Brokers: Μια νέα εποχή ανάπτυξης με τη στήριξη της Unilink και της Acrisure

Nov 5, 2025
Η Howden Hellas αρωγός στην πρωτοβουλία του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή

Η Howden Hellas αρωγός στην πρωτοβουλία του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή

Nov 5, 2025

Το τελευταίο τρίμηνο του 2009 έγιναν 61 δημόσιες εγγραφές σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ύψους 4.994 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τις 44 εγγραφές ύψους 1.375 εκατ. ευρώ του προηγούμενου τριμήνου και τις 64 δημόσιες εγγραφές ύψους 1.238 εκατ. ευρώ που καταγράφηκαν τους τρεις τελευταίους μήνες του 2008.

Το NYSE Euronext έρχεται πρώτο σε αξία δημόσιων εγγραφών, με 13 δημόσιες εγγραφές που συγκέντρωσαν κεφάλαια ύψους 1.907 εκατ. ευρώ (το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 καταγράφηκε ίδιος αριθμός δημόσιων εγγραφών, οι οποίες όμως συγκέντρωσαν μόνο 6 εκατ. ευρώ). Ακολούθησε το Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας (WSE) με 16 δημόσιες εγγραφές, η αξία των οποίων ανήλθε στα 1.454 εκατ. ευρώ (σε σύγκριση με 23 δημόσιες εγγραφές ένα χρόνο πριν, οι οποίες συγκέντρωσαν κεφάλαια ύψους 555 εκατ. ευρώ). Το Λονδίνο έρχεται στην ασυνήθιστη τρίτη θέση, με 14 δημόσιες εγγραφές ύψους 951 εκατ. ευρώ (δύο εγγραφές περισσότερες από εκείνες του δ΄τριμήνου 2008 αξίας 666 εκατ. ευρώ). Εννέα δημόσιες εγγραφές έγιναν στην αγορά AIM του Λονδίνου και συγκέντρωσαν κεφάλαια ύψους 388 εκατ. ευρώ, ίδιος αριθμός εγγραφών με εκείνες που έγιναν κατά το δ΄ τρίμηνο του 2008, αξίας μόλις 3 εκατ. ευρώ. Οι υπόλοιπες δημόσιες εγγραφές έγιναν στην Κύρια Αγορά και συγκέντρωσαν κεφάλαια ύψους 563 εκατ. ευρώ.

Η Βαρσοβία κατέγραψε τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή του τριμήνου, την πολωνική εταιρεία ενέργειας Polska Grupa Energetyczna, που συγκέντρωσε κεφάλαια ύψους 1.407 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε η ολλανδική ασφαλιστική εταιρεία Delta Lloyd, η οποία εισήχθη στο NYSE Euronext και συγκέντρωσε κεφάλαια ύψους 1.016 εκατ. ευρώ. Η τρίτη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή, επίσης στο NYSE Euronext, ήταν εκείνη της γαλλικής εταιρείας βιομηχανικών προϊόντων CFAO, η οποία συγκέντρωσε κεφάλαια ύψους 806 εκατ. ευρώ, ενώ στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου καταγράφηκε η τέταρτη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή, εκείνη της εταιρείας επενδύσεων Gartmore Group, η οποία συγκέντρωσε κεφάλαια ύψους 378 εκατ. ευρώ.

Ο Richard Weaver, Partner του Capital Markets Group της PricewaterhouseCoopers LLP, δήλωσε:

«Ύστερα από ένα χρόνο κατά τον οποίο παρέμειναν ουσιαστικά κλειστές, οι ευρωπαϊκές αγορές όσον αφορά τις δημόσιες εγγραφές παρουσιάζουν σαφείς ενδείξεις ότι ανοίγουν πάλι για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, αν και οι πιέσεις  ως προς τις τιμές εισαγωγής παραμένουν λόγω των συνθηκών της αγοράς και των πιέσεων που ασκούν οι θεσμικοί επενδυτές. Το δ΄ τρίμηνο υπήρξε το καλύτερο στην αγορά των δημόσιων εγγραφών, όσον αφορά την προσφορά αξίας για περισσότερο από ένα έτος, και με τους δείκτες της αγοράς να λήγουν το 2009 σε υψηλά επίπεδα το επόμενο έτος προοιωνίζεται καλό».

Αλλού στην Ευρώπη το Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου κατέγραψε οχτώ δημόσιες εγγραφές αξίας 456 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας τεράστια βελτίωση σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, όταν κατέγραψε τέσσερις δημόσιες εγγραφές που δε συγκέντρωσαν κεφάλαια, αλλά μεγάλη πτώση σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο του 2009, που σημειώθηκαν επτά δημόσιες εγγραφές οι οποίες συγκέντρωσαν κεφάλαια ύψους 817 εκατ. ευρώ.

Το ιταλικό χρηματιστήριο παρουσιάζει ένα βελτιωμένο τρίμηνο, σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο του 2008, με τρεις δημόσιες εγγραφές ύψους 121 εκατ. ευρώ (καμία δημόσια εγγραφή ένα χρόνο πριν), ενώ το γερμανικό χρηματιστήριο κατέγραψε μία μόνο δημόσια εγγραφή αξίας 48 εκατ. ευρώ (το δ΄ τρίμηνο του 2008 η μοναδική δημόσια εγγραφή δε συγκέντρωσε κεφάλαια). Το NASDAQ OMX κατέγραψε τρεις δημόσιες εγγραφές, που συγκέντρωσαν 38 εκατ. ευρώ (οι εννέα δημόσιες εγγραφές που έγιναν τον προηγούμενο χρόνο δε συγκέντρωσαν κεφάλαια).

Το BME (ισπανικό χρηματιστήριο) κατέγραψε μία δημόσια εγγραφή αξίας 12 εκατ. ευρώ (καμία εγγραφή κατά το δ΄ τρίμηνο του 2008), όπως και τα χρηματιστήρια του Όσλο, Børs και Axess, που συγκέντρωσαν κεφάλαια ύψους 7 εκατ. ευρώ (σε σύγκριση με δύο δημόσιες εγγραφές το δ΄ τρίμηνο του 2008, που συγκέντρωσαν 11 εκατ. ευρώ). Το ελβετικό χρηματιστήριο SIX κατέγραψε μία μόνο δημόσια εγγραφή, η οποία δε συγκέντρωσε κεφάλαια, ενώ το χρηματιστήριο της Αθήνας, το χρηματιστήριο της Βιέννης και το ISE δεν παρουσιάζουν δημόσιες εγγραφές αυτό το τρίμηνο.

Ο Tom Troubridge, επικεφαλής του Capital Markets Group της PricewaterhouseCoopers LLP, σχολίασε:

«Με τις αγορές να ανοίγουν και με μία σειρά εγγραφών να έχουν γίνει ήδη, παραμένουμε σταθεροί στην προηγούμενη πρόβλεψή μας ότι οι ευρωπαϊκές αγορές όσον αφορά τις δημόσιες εγγραφές θα ανακάμψουν το α΄ εξάμηνο του έτους αυτού, χωρίς σημαντικές, ξαφνικές οικονομικές μεταβολές. Σε παγκόσμιο επίπεδο περιμένουμε ότι η Κίνα θα διανύσει ένα έτος με μεγάλες επιδόσεις, αναπτύσσοντας την ηγετική της θέση του 2009, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να παρουσιάσουν καλή απόδοση. Η Ευρώπη υστερεί στην προσπάθειά της να βγει από την παγκόσμια ύφεση και αυτό πιθανόν να έχει ως αντίκτυπο την αργή της ανάκαμψη όσον αφορά τις δημόσιες εγγραφές, με την πολιτική αστάθεια στη Βρετανία να λειτουργεί βραχυπρόθεσμα ως ανασταλτικός παράγοντας τόσο για τις εγχώριες όσο και για τις διεθνείς εγγραφές στο Λονδίνο».

«Σε ό,τι αφορά το χρηματιστήριο Αθηνών θα αναμένουμε συγκεκριμένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για να ενισχυθεί η ρευστότητα εταιρειών, τόσο στο χρηματοπιστωτικό κλάδο αλλά και σε κλάδους εντάσεως κεφαλαίου. Θα πρέπει επίσης να αναμένουμε και προς τα τέλη του έτους μικρό αριθμό καινούργιων εισαγωγών με τα πρώτα σημάδια οικονομικής σταθεροποίησης», προσθέτει ο Νικόλας Πεγειώτης, επικεφαλής του Deals στην PricewaterhouseCoopers στην Ελλάδα.

Γενικά, για το 2009 το NYSE Euronext κατέλαβε την πρώτη θέση όσον αφορά την αξία των δημόσιων εγγραφών, με 36 δημόσιες εγγραφές να συγκεντρώνουν κεφάλαια ύψους 1.908 εκατ. ευρώ. Το χρηματιστήριο του Λονδίνου ήρθε στη δεύτερη θέση, με 25 δημόσιες εγγραφές αξίας 1.660 εκατ. ευρώ και το χρηματιστήριο της Βαρσοβίας κατέλαβε την τρίτη θέση, με 38 δημόσιες εγγραφές αξίας 1.594 εκατ. ευρώ. Συνολικά, η Ευρώπη σημείωσε 151 δημόσιες εγγραφές αξίας 6.834 εκατ. ευρώ, λιγότερες από τις μισές των 337 εγγραφών που έγιναν το 2008 και οι οποίες συγκέντρωσαν κεφάλαια 13.957 εκατ. ευρώ.

Ηνωμένες Πολιτείες

Οι αμερικανικές χρηματαγορές παρουσιάζουν σημαντική ανάκαμψη κατά το δ΄τρίμηνο, με 34 δημόσιες εγγραφές αξίας 11.476 εκατ. ευρώ, τεράστια αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008, όταν έγιναν μόνο τρεις δημόσιες εγγραφές, οι οποίες συγκέντρωσαν κεφάλαια ύψους 189 εκατ. ευρώ. Οι αριθμοί ήταν βελτιωμένοι και σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2009, όταν πραγματοποιήθηκαν 20 δημόσιες εγγραφές αξίας 4.016 εκατ. ευρώ.

Γενικά, για το 2009 τα αμερικανικά χρηματιστήρια κατέγραψαν 68 δημόσιες εγγραφές ύψους 17.212 εκατ. ευρώ, φέρνοντας τις αμερικανικές χρηματαγορές στη δεύτερη θέση μετά την Κίνα (ηπειρωτική χώρα και Χονγκ Κονγκ), αλλά πολύ πιο μπροστά από την Ευρώπη. Συγκριτικά, το 2008 έγιναν 57 δημόσιες εγγραφές, οι οποίες συγκέντρωσαν κεφάλαια ύψους 19.092 εκατ. και στα οποία περιλαμβάνεται η εγγραφή της Visa Inc στο NYSE κατά το α΄ τρίμηνο του 2008, η οποία συγκέντρωσε 11.510 εκατ.  ευρώ.

Κίνα (ηπειρωτική χώρα και Χονγκ Κονγκ)

Η Κίνα καταλαμβάνει το 2009 την πρώτη θέση όσον αφορά την αξία των δημόσιων εγγραφών, με 172 εγγραφές που συγκέντρωσαν κεφάλαια ύψους 42.265 εκατ. ευρώ, μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Το Χονγκ Κονγκ κατέγραψε 73 δημόσιες εγγραφές το 2009, συγκεντρώνοντας κεφάλαια αξίας 22.542 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 49 δημόσιες εγγραφές το 2008 αξίας 5.760 εκατ. ευρώ. Στην ηπειρωτική Κίνα (χρηματιστήρια της Σαγκάης και της Shenzhen) καταγράφηκαν 99 δημόσιες εγγραφές κατά τη διάρκεια του έτους αξίας 19.723 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 77 δημόσιες εγγραφές αξίας 10.115 εκατ. ευρώ το 2008.


250417hdionlinebannergreek1728x90gif

Related Posts

Mega Brokers: Μια νέα εποχή ανάπτυξης με τη στήριξη της Unilink και της Acrisure
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Mega Brokers: Μια νέα εποχή ανάπτυξης με τη στήριξη της Unilink και της Acrisure

by Νίκος Μωράκης
Nov 5, 2025
ΕΕΑ: Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές που με βάση την σύμβασή τους δεν εισπράττουν ασφάλιστρα  δεν έχουν υποχρέωση εγγραφής στο IRIS
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Η Σχέση ΚΟΚ – Ασφαλιστικής κάλυψης θεματική σε ημερίδα του ΕΕΑ

by Insurancedaily editorial team
Nov 5, 2025
Στις 196.584 αυξήθηκαν τα ανασφάλιστα οχήματα
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Στις 196.584 αυξήθηκαν τα ανασφάλιστα οχήματα

by Insurancedaily Editorial Team
Nov 5, 2025
Τι συζητήθηκε στην ημερίδα του ΕΕΘ για την ιδιωτική ασφάλιση
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Τι συζητήθηκε στην ημερίδα του ΕΕΘ για την ιδιωτική ασφάλιση

by Insurancedaily editorial team
Nov 5, 2025
Κυκλοφόρησε η έκδοση “Άνθρωποι & Αριθμοί της Χρηματοοικονομικής και Ασφαλιστικής Βιομηχανίας”
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Κυκλοφόρησε η έκδοση “Άνθρωποι & Αριθμοί της Χρηματοοικονομικής και Ασφαλιστικής Βιομηχανίας”

by Insurancedaily editorial team
Nov 5, 2025
Τι δείχνει η μελέτη για τα εισοδήματα των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Τι δείχνει η μελέτη για τα εισοδήματα των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών

by Insurancedaily editorial team
Nov 4, 2025
Το Ανθρώπινο Δυναμικό του μέλλοντος: Ευελιξία, ψηφιακές δεξιότητες και στρατηγική ευθυγράμμιση»
asfalistikomarketing

Το Ανθρώπινο Δυναμικό του μέλλοντος: Ευελιξία, ψηφιακές δεξιότητες και στρατηγική ευθυγράμμιση»

by Insurancedaily editorial team
Nov 4, 2025
Και νέα παράταση για τα πρόστιμα στα ανασφάλιστα οχήματα
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Αναρτήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2026

by Insurancedaily editorial team
Nov 3, 2025
Tennis, Bancassurance, ολιγοπώλια στην υγεία & ανταγωνισμός στη Διαμεσολάβηση
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Tennis, Bancassurance, ολιγοπώλια στην υγεία & ανταγωνισμός στη Διαμεσολάβηση

by Insurancedaily editorial team
Nov 3, 2025 - Updated on Nov 4, 2025

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I agree to the Terms & Conditions and Privacy Policy.

ydrogios-insurancehome-insurancegif
300x250-4gif
banner-300x250-cyprialifegif

TOP#5 Insurancedaily

  • Mega Brokers: Μια νέα εποχή ανάπτυξης με τη στήριξη της Unilink και της Acrisure

    Mega Brokers: Μια νέα εποχή ανάπτυξης με τη στήριξη της Unilink και της Acrisure

    1 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Η Howden Hellas αρωγός στην πρωτοβουλία του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή

    1 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Η Σχέση ΚΟΚ – Ασφαλιστικής κάλυψης θεματική σε ημερίδα του ΕΕΑ

    1 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Eurohold και EUROINS Ελλάδος “έτρεξαν” για μια φωτεινή Καλλιθέα

    1 shares
    Share 0 Tweet 0
Εγγραφή στο Newsletter

+12,000 εγγεγραμμένοι χρήστες ενημερώνονται καθημερινά για θέματα Ιδιωτικής Ασφάλισης από το Newsletter του insurancedaily.gr

Facebook Instagram Youtube
  • Όροι χρήσης
  • Προστασία προσωπικών δεδομένων
  • Cookies
  • Πληροφορίες
  • Επικοινωνήστε μαζί μας
  • Όροι χρήσης
  • Προστασία προσωπικών δεδομένων
  • Cookies
  • Πληροφορίες
  • Επικοινωνήστε μαζί μας
© MORAX MEDIA Α.Ε.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του insurancedaily.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. © 2023

Insurancedaily.gr | Ταυτότητα

  • Διαχειριστής / Διευθυντής: Mωράκης Μιχαήλ
  • Διευθύντρια Σύνταξης: Βίκυ Γερασίμου
  • Ιδιοκτησία: Morax Media Α.Ε.
  • Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μωράκης Νικόλαος
  • Διαχειριστής / Δικαιούχος Domain: Μωράκης Μιχαήλ
  • Έδρα - Γραφεία: Ιφιγένειας 6, Καλλιθέα, ΤΚ 17672
  • Email: info@insurancedaily.gr, Tηλ: +30 210 9594121

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ

© 2020 Insurancedaily.gr - by Morax Media s.a..

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία πλοήγησης και προσωποποιημένο περιεχόμενο.
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ