Πρόστιμα συνολικά 660.900 ευρώ επέβαλε το 2024 η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος για 34 παραβάσεις του πλαισίου της εποπτικής αρμοδιότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, που έγιναν στην τραπεζικό και ασφαλιστικό κλάδο. Τα πρόστιμα προς τις ασφαλιστικές ήταν 235.500 ευρώ, προς τα πιστωτικά ιδρύματα 225.000 ευρώ, στα χρηματοδοτικά 145.250 ευρώ, στα φυσικά πρόσωπα 37.500 ευρώ και στα λοιπά νομικά πρόσωπα 17.600 ευρώ.
Οι παραβάσεις αφορούν το πλαίσιο για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας.
Ειδικότερα:
- Κατά το 2024, διαπιστώθηκαν συνολικά 8 παραβάσεις των διατάξεων του πλαισίου για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, οι οποίες τελέστηκαν από μία ασφαλιστική επιχείρηση και ένα ίδρυμα πληρωμών. Στις περιπτώσεις αυτές αποφασίστηκε η επιβολή χρηματικών προστίμων συνολικού ποσού 210.000 ευρώ στα εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα και απαιτήθηκε από αυτά να λάβουν διορθωτικά μέτρα. Παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας
- Διαπιστώθηκαν συνολικά 14 παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας, οι οποίες τελέστηκαν από 4 φυσικά πρόσωπα, 3 ασφαλιστικές επιχειρήσεις, ένα πιστωτικό ίδρυμα και ένα νομικό πρόσωπο που παραβίασε τις διατάξεις περί διανομής ασφαλιστικών προϊόντων. Για τις εν λόγω παραβάσεις επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα συνολικού ποσού 163.400 ευρώ, ενώ για 4 εκ των παραπάνω παραβάσεων τα υπόχρεα πρόσωπα διατάχθηκαν επιπλέον να αποφύγουν τις παραβάσεις στο μέλλον.
Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται στην ετήσια Έκθεση Δραστηριοτήτων Προληπτικής Εποπτείας και Εξυγίανσης, που δημοσιεύεται για πρώτη φορά από την ΤτΕ με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας και λογοδοσίας για το εποπτικό έργο. Η εποπτική αρχή όσον αφορά τον ασφαλιστικό κλάδο ελέγχει 34 ασφαλιστικές επιχειρήσεις με έδρα την Ελλάδα, εκ των οποίων οι 2 είναι επιχειρήσεις ασφαλίσεων ζωής, οι 19 ασφαλίσεων κατά ζημιών και 13 επιχειρήσεις που ασκούν ταυτόχρονα δραστηριότητες ασφαλίσεων ζωής και ασφαλίσεων κατά ζημιών. Από τις 34 οι 31 λειτουργούν και εποπτεύονται σύμφωνα με την ευρωπαϊκή
Οδηγία Φερεγγυότητα ΙΙ (Solvency II), που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ από 01.01.2016, ενώ οι 3 εξαιρούνται, λόγω μεγέθους, από την εφαρμογή πλήθους εποπτικών απαιτήσεων που άπτονται και των τριών βασικών πυλώνων της Φερεγγυότητας ΙΙ.
Η έκθεση κάνει επίσης λόγο για 4 επιτόπιους ελέγχους σε ασφαλιστικές επιχειρήσεις, οι δύο εκ των οποίων ήταν έκτακτοι και διενεργήθηκαν σε εταιρείες υπό εκκαθάριση. Οι έλεγχοι αξιολόγησαν τις γενικές απαιτήσεις εταιρικής διακυβέρνησης και το σύστημα εσωτερικού ελέγχου, τη διαδικασία ενσωμάτωσης των εξόδων στον υπολογισμό των τεχνικών προβλέψεων, καθώς και τις πολιτικές ανάληψης κινδύνου και διαχείρισης αποζημιώσεων των ατομικών συμβολαίων υγείας. Σχετικά με τα ευρήματα που προέκυψαν από τους ανωτέρω ελέγχους, εντοπίστηκαν αδυναμίες στο σύστημα διακυβέρνησης και εσωτερικού ελέγχου, με έμφαση στην οργανωτική δομή και της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκαν ελλείψεις στο σύστημα διαχείρισης κινδύνων, όσον αφορά τον εντοπισμό, την αξιολόγηση και το πλαίσιο αναφορών των κινδύνων στους οποίους είναι εκτεθειμένες οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Τέλος, καταγράφηκαν ανεπάρκειες στον ρόλο της αναλογιστικής λειτουργίας.
