ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Facebook Instagram
Search
Close this search box.
Bars
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
Menu
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
banner728x90png
Home Ειδήσεις Υγεία

Πρώτη αιτία θανάτου το τραύμα στις ηλικίες 1-45 ετών

Βίκυ Γερασίμου by Βίκυ Γερασίμου
02/04/2019
in Υγεία
A A
Πρώτη αιτία θανάτου το τραύμα στις ηλικίες 1-45 ετών
Share on Facebook

Το τραύμα εξακολουθεί να είναι η πρώτη αιτία θανάτου στη χώρα μας σε ηλικίες 1-45 ετών καθώς παραμένει άλυτο πρόβλημα. Σημαντικό τμήμα του καλύτερου και πιο παραγωγικού δυναμικού της χώρας καταστρέφεται από ατυχήματα και, δυστυχώς αυξανόμενη διαπροσωπική βία. Ο εστιασμός της Πολιτείας και του Συστήματος Υγείας στο τραύμα είναι ανεπαρκής και, σαν επακόλουθο η προσφορά πρόληψης, θεραπείας, νοσηλείας και αποκατάστασης υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με άλλα εξελιγμένα συστήματα τραύματος.

Η χώρα μας χρειάζεται επειγόντως την υποδομή και οργάνωση για την άρτια αντιμετώπιση του τραυματία. Σε ένα εθνικό σύστημα τραύματος, ο ρόλος του συστήματος προνοσοκομειακής φροντίδας είναι καθοριστικός αφού, ως γνωστόν, το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα της φροντίδας που παρέχεται στην πρώτη «χρυσή ώρα», μετά τον τραυματισμό. Το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας που πραγματοποιείται 3-6 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας, θα εξετάσει όλες τις πτυχές της προνοσοκομειακής φροντίδας, με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές που αφορούν στην υποστήριξη της ζωής του τραυματία.

Διαβάστε Επίσης

Η Νέα Εποχή του ΥΓΕΙΑ – ΜΗΤΕΡΑ: Η μετεξέλιξη του μεγαλύτερου νοσηλευτικού συγκροτήματος της χώρας

Η Νέα Εποχή του ΥΓΕΙΑ – ΜΗΤΕΡΑ: Η μετεξέλιξη του μεγαλύτερου νοσηλευτικού συγκροτήματος της χώρας

Jul 9, 2025
Βία αντί για έρωτα βιώνει 1 στα 4  κορίτσια στις εφηβικές  τους σχέσεις, διεθνώς

Βία αντί για έρωτα βιώνει 1 στα 4  κορίτσια στις εφηβικές  τους σχέσεις, διεθνώς

Jul 29, 2024

Όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Φορτούνης, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας (ΕΕΕΠΦ) και Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Χειρουργός—Διευθυντής ΕΣΥ, Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου, μετεκπαιδευθείς στη Χειρουργική του Τραύματος στο Κέντρο Τραύματος του Cris Hani Baragwanath Academic Hospital του Γιοχάνεσμπουργκτης Ν. Αφρικής “η Ελλάδα είναι μια χώρα χωρίς οργανωμένο Εθνικό Σύστημα Τραύματος, χωρίς Κέντρα Τραύματος, χωρίς Συστήματα Καταγραφής Τραύματος, ενώ ταυτόχρονα απουσιάζει οποιαδήποτε συγκροτημένη στρατηγική ποιοτικού ελέγχου του επιπέδου φροντίδας στους τραυματίες.

Στα περισσότερα ελληνικά Νοσοκομεία δεν υπάρχουν καθορισμένες Ομάδες Τραύματος και οι τραυματίες αντιμετωπίζονται πρωτίστως από τις χειρουργικές και αναισθησιολογικές ομάδες που εφημερεύουν, όπως και κάθε άλλος ασθενής με επείγον πρόβλημα. Η ασυνέχεια χαρακτηρίζει τη διαχείριση του τραυματία σε όλες τις φάσεις της πορείας του από τον τόπο του συμβάντος μέχρι το ΤΕΠ ή την αίθουσα του χειρουργείου και τη ΜΕΘ. Αν και περιστασιακά καταγράφονται εξαιρετικές επιδόσεις από τις επιμέρους προνοσοκομειακές και ενδονοσοκομειακές ομάδες που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του κρίσιμου τραυματία, απουσιάζει η λεπτή κόκκινη συνδετική κλωστή που μπορεί να εξασφαλίσει τη συνέχεια του εγχειρήματος και να του προσδώσει χαρακτήρες οργανωμένου στρατηγικού σχεδίου στο πλαίσιο ενός λειτουργικού και αξιόπιστου Εθνικού Συστήματος Τραύματος.

Αυτό ακριβώς είναι και το αντικείμενο συζήτησης της Ειδικής Συνεδρίας: Εθνικό Σύστημα Τραύματος στην Ελλάδα: Ουτοπία ή Επείγουσα Αναγκαιότητα; που θα λάβει χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Σάββατο 6 Απριλίου (09:00—11:30) στο πλαίσιο του Συνεδρίου υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης Καθηγητή Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Hαrvαrd Γιώργου Βέλμαχου, Διευθυντή του Κέντρου Τραύματος, Επείγουσας Χειρουργικής & Χειρουργικής Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείο Μασαχουσέτης της Βοστώνης των ΗΠΑ. Στη Συνεδρία θα συμμετέχουν υψηλόβαθμοι πολιτικοί του χώρου της υγείας και ειδικοί επιστήμονες σε μια πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα προσπάθεια αναζήτησης άμεσων ρεαλιστικών προτάσεων στην κατεύθυνση ανάπτυξης και λειτουργίας ενός εύρυθμου και αποτελεσματικού Εθνικού Συστήματος Τραύματος στη χώρα μας, με στόχο τη βελτίωση της αντιμετώπισης του κρίσιμου τραυματία και τη μείωση της σχετιζόμενης με το τραύμα νοσηρότητας και θνητότητας. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρούσα ειδική συνεδρία που, με καλεσμένους από τον πολιτικό και επιστημονικό χώρο, θα συζητήσει τι ακριβώς χρειάζεται η χώρα για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό Εθνικό Σύστημα Τραύματος και πως θα μπορούμε να το επιτύχουμε. Η μείωση των θανάτων και αναπηριών μετά από τραυματισμό θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της Εθνικής Πολιτικής Υγείας. Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος του Συνεδρίου, να τονίσει την ανάγκη να ιεραρχηθεί αυτή η προτεραιότητα στην κορυφή των εθνικών προτεραιοτήτων.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που δεν έχουν Σύστημα Τραύματος κι αυτό είτε γιατί δεν χρειάζεται, όπως ισχυρίζονται κάποιοι επαγγελματίες υγείας είτε, αν κοιτάξει κανείς πιο προσεκτικά, γιατί οι τραυματίες στη χώρα μας διασκορπίζονται μεταξύ πολλών νοσοκομείων. Σαν αποτέλεσμα, ο χαμηλός όγκος εισαγωγών τραύματος ανά νοσοκομείο δημιουργεί την ψευδή εντύπωση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα τραύματος και ταυτόχρονα εμποδίζει την ανάπτυξη της ειδίκευσης. Από τις προσπάθειες καταγραφής τραύματος που έγιναν στο παρελθόν, ξέρουμε ότι η συχνότητα του τραύματος επιβάλλει σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, την ανάπτυξη ενός τουλάχιστον Κέντρου Τραύματος Επιπέδου 1 σε κάθε μεγάλο αστικό κέντρο. Αυτό είναι και το επόμενο λογικό βήμα για τη χώρα μας. Θα χρειαστεί ένας πυρήνας ειδικών που θα λειτουργήσουν το πρώτο Κέντρο Τραύματος που θα επιτρέψει, με τη σειρά του, την ανάπτυξη της εξειδίκευσης και την εφαρμογή ενός τυποποιημένου συστήματος καταγραφής τραύματος, ενώ θα γίνει παράλληλα η μήτρα που θα δημιουργήσει ειδικούς για την υπόλοιπη χώρα. Ο πυρήνας αυτός μπορεί να βρεθεί μεταξύ όσων ήδη εκπαιδεύτηκαν στη χειρουργική τραύματος σε κέντρα του εξωτερικού και αυτών που θα εκπαιδευτούν στο πλαίσιο του πρόσφατα εγκεκριμένου από το Υπουργείο Υγείας και επιχορηγούμενο από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προγράμματος εκπαίδευσης στο τραύμα. Οι σχετιζόμενες με την αντιμετώπιση του τραύματος Υπηρεσίες του Συστήματος Προνοσοκομειακής Φροντίδας (ΕΚΑΒ) θα προσαρμοστούν γρήγορα μετά την έναρξη λειτουργίας του πρώτου Κέντρου Τραύματος.

Πηγή: healthmag.gr

Tags: Υγεία
new-cover-insurancegif

Related Posts

Στην πρώτη γραμμή για το RebrainGreece o Όμιλος ΙΜΙΤΗΕΑ
Υγεία

Στην πρώτη γραμμή για το RebrainGreece o Όμιλος ΙΜΙΤΗΕΑ

by Insurancedaily editorial team
Dec 3, 2025
Αίσθημα Κόπωσης: Πότε είναι ανησυχητικό;
Υγεία

Αίσθημα Κόπωσης: Πότε είναι ανησυχητικό;

by Insurancedaily editorial team
Dec 1, 2025
Αβέβαιη η μελλοντική διαθεσιμότητα των καινοτόμων φαρμάκων στην πατρίδα μας
Υγεία

Αβέβαιη η μελλοντική διαθεσιμότητα των καινοτόμων φαρμάκων στην πατρίδα μας

by Insurancedaily editorial team
Dec 1, 2025
Ευρωκλινική Παίδων: Με εντυπωσιακή συμμετοχή ολοκληρώθηκε η 21η Επιστημονική Ημερίδα
Υγεία

Ευρωκλινική Παίδων: Με εντυπωσιακή συμμετοχή ολοκληρώθηκε η 21η Επιστημονική Ημερίδα

by Insurancedaily editorial team
Nov 28, 2025
Όμιλος ΗΜΙΤΗΕΑ: Η μεγάλη συνάντηση των νοσηλευτών στη Θεσσαλονίκη
Υγεία

Όμιλος ΗΜΙΤΗΕΑ: Η μεγάλη συνάντηση των νοσηλευτών στη Θεσσαλονίκη

by Insurancedaily editorial team
Nov 26, 2025
Το Affidea NeuraCare φέρνει επανάσταση στις παθήσεις του εγκεφάλου
Υγεία

Το Affidea NeuraCare φέρνει επανάσταση στις παθήσεις του εγκεφάλου

by Insurancedaily editorial team
Nov 26, 2025
Στην τελική ευθεία για την κατάρτιση του δείκτη κόστους υγείας
Υγεία

ΣτΚ: Ο ασθενής ως καταναλωτής ασφαλιστικών υπηρεσιών και υπηρεσιών υγείας

by Insurancedaily editorial team
Nov 18, 2025
Καμπανάκι για υπερβολικές ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα υγείας
Υγεία

Καμπανάκι για υπερβολικές ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα υγείας

by Insurancedaily Editorial Team
Nov 18, 2025
ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Κάνε την πρόληψη συνήθεια
Υγεία

ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Κάνε την πρόληψη συνήθεια

by Insurancedaily editorial team
Nov 18, 2025

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I agree to the Terms & Conditions and Privacy Policy.

ydrogios-insurancehome-insurancegif
300x250-banner4-all-safegif
9th-insurtech-conference-2026banners300-x-250jpg

TOP#5 Insurancedaily

  • Συνάντηση εκπροσώπων του ΣΕΥΤΠΕ και Συλλόγου Εργαζομένων Εθνικής Ασφαλιστικής

    Συνάντηση εκπροσώπων του ΣΕΥΤΠΕ και Συλλόγου Εργαζομένων Εθνικής Ασφαλιστικής

    1 shares
    Share 0 Tweet 0
  • ΕΕΑ: Παροχή Δωρεάν “επαναπιστοποιήσεων” σε ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές για συμπλήρωση ωρών του 2025

    1 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Νίκος Δαμάλας: 15 xρόνια πορείας στην ασφαλιστική αγορά

    1 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Σε τροχιά ανάπτυξης η Eurohold με αύξηση 12,2% στα έσοδα

    1 shares
    Share 0 Tweet 0
Εγγραφή στο Newsletter

+12,000 εγγεγραμμένοι χρήστες ενημερώνονται καθημερινά για θέματα Ιδιωτικής Ασφάλισης από το Newsletter του insurancedaily.gr

Facebook Instagram Youtube
  • Όροι χρήσης
  • Προστασία προσωπικών δεδομένων
  • Cookies
  • Πληροφορίες
  • Επικοινωνήστε μαζί μας
  • Όροι χρήσης
  • Προστασία προσωπικών δεδομένων
  • Cookies
  • Πληροφορίες
  • Επικοινωνήστε μαζί μας
© MORAX MEDIA Α.Ε.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του insurancedaily.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. © 2023

Insurancedaily.gr | Ταυτότητα

  • Διαχειριστής / Διευθυντής: Mωράκης Μιχαήλ
  • Διευθύντρια Σύνταξης: Βίκυ Γερασίμου
  • Ιδιοκτησία: Morax Media Α.Ε.
  • Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μωράκης Νικόλαος
  • Διαχειριστής / Δικαιούχος Domain: Μωράκης Μιχαήλ
  • Έδρα - Γραφεία: Ιφιγένειας 6, Καλλιθέα, ΤΚ 17672
  • Email: info@insurancedaily.gr, Tηλ: +30 210 9594121

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ

© 2020 Insurancedaily.gr - by Morax Media s.a..

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία πλοήγησης και προσωποποιημένο περιεχόμενο.
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ