Μελέτες

Ασφάλιση Φυσικών Καταστροφών. Προσεγγίσεις και Προτάσεις

Σεισμός

ΣεισμόςΔυστυχώς, στην ελληνική οικονομία και κοινωνία δεν έχει βρεθεί ακόμα η συνισταμένη εκείνη που θα αντιμετώπιζε ορθολογικά το ζήτημα των φυσικών καταστροφών και ιδίως το θέμα των σεισμών, από ασφαλιστικής βέβαια πλευράς. Η Πολιτεία δεν έχει δείξει να καταλαβαίνει το πρόβλημα ή όταν έρχεται στην επικαιρότητα το προσεγγίζει κοντόφθαλμα και μετράει το… πολιτικό κόστος! Είναι νωπές ακόμα οι αναφορές κυβερνητικών παραγόντων περί “σεισμόσημου” και “χαρατσιού”. Είναι γνωστό άλλωστε ότι το 90% περίπου των περιουσιών είναι ανασφάλιστες στη χώρα μας, γεγονός απαράδεκτο για κάθε αναπτυγμένη οικονομία.

Από την άλλη πλευρά, για μια ακόμη φορά η ασφαλιστική αγορά, όπως απέδειξε στην χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε με επιτυχία η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) σε συνεργασία με τη Munich RE με θέμα  «Η Διαχείριση Ζημιών σε περίπτωση Φυσικών Καταστροφών», έχει και συγκεκριμένη άποψη και συγκεκριμένες προτάσεις και είναι έτοιμη να συνεργαστεί, σε όφελος όλων των πλευρών, αλλά κυρίως για την διασφάλιση του πολίτη που θα χτυπηθεί από μια φυσική καταστροφή.

Ο Πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της ΕΑΕΕ, κ. Νότης Βαγιακάκος, τόνισε ότι οι ζημίες που προκλήθηκαν τα τελευταία 35 περίπου χρόνια ήταν πολλές, ωστόσο όλες οι κυβερνήσεις αρνήθηκαν να θεσμοθετήσουν την υποχρεωτική ασφάλιση των κατοικιών έναντι του σεισμού. Από το 1978 μάλιστα έως σήμερα οκτώ φορές συνέβη σοβαρός σεισμός στην χώρα μας και προκλήθηκαν κόστη για το δημόσιο περίπου  350 εκατ. ευρώ ετησίως, χωρίς και πάλι να βρεθούν ικανοποιημένοι οι πληγέντες.

Από την δική του πλευρά, ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, τόνισε την αξία της ασφάλισης ιδιαίτερα σε περιόδους ύφεσης και οικονομικής ανέχειας και κάλεσε την κυβέρνηση να τολμήσει να θεσμοθετήσει άμεσα αφήνοντας κατά μέρος τις λαϊκίστικες προσεγγίσεις και συμπεριφορές.

Σύμφωνα με τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, λύση θα ήταν η ίδρυση ενός Ταμείου που θα καλύπτει μέχρις ένα ορισμένο ποσό τις ζημιές των ακινήτων από φυσικές καταστροφές, ενώ το υπόλοιπο θα αναλάμβαναν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή του δημοσίου κρίνεται απαραίτητη για πολλούς και ουσιαστικούς λόγους.

Δείτε τις παρουσιάσεις της εκδήλωσης:

M. Brandmaier     E. Kοντοπάνου     A. Vossberg     G. Feierabend    Γ. Γαλάνη


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four + 15 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Ασφάλιση Φυσικών Καταστροφών. Προσεγγίσεις και Προτάσεις! https://www.insurancedaily.gr/%ce%b1%cf%83%cf%86%ce%ac%ce%bb%ce%b9%cf%83%ce%b7-%cf%86%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ba%cf%8e%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%cf%8e%ce%bd-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%b5%ce%b3/