Harvard Business Review

Γνωρίστε τους πλουσιότερους 30ρηδες στον κόσμο


Η ζωή δεν είναι δίκαιη. Αλλά αυτό το γνωρίζετε. Κάποιοι κάνουν τα πάντα για να βγάλουν το πρώτο τους… δισεκατομμύριο και άλλοι γεννιούνται σε σπίτια που θυμίζουν το θησαυροφυλάκιο του θρυλικού Σκρουτζ ΜακΝτακ με την πισίνα γεμάτη δολάρια.

Ο Mark Zuckerberg, για παράδειγμα, ανήκει στην πρώτη κατηγορία αφού χρειάστηκε ιδιοφυείς επινοήσεις και θαυμαστή… εγκράτεια για να φτάσει να θεωρείται σήμερα από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς ηγέτες στον κόσμο. Δείτε μερικούς ακόμη και τις ιστορίες που τους συνοδεύουν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Entrepreneur.com:

1.Mark Zuckerberg

Ηλικία: 31
Εταιρεία: Facebook
Περιουσία: 46,1 δισ. δολάρια

zuckerbergΟ Mark Zuckerberg ξεκίνησε το «thefacebook.com» από το δωμάτιό του στην εστία του Χάρβαρντ στις 4 Φεβρουαρίου του 2004. Ήταν μόλις 19 ετών και όπως έχει πει ο ίδιος δεν ήξερε και πολλά για τις επιχειρήσεις. Δύο χρόνια πριν από αυτή την «έκρηξη ιδιοφυΐας», όταν ήταν ακόμη στο λύκειο, ο προγραμματιστής – θαύμα απέρριψε πρόταση της Microsoft ύψους 1 εκατ. δολαρίων. Μαζί με την AOL, η εταιρεία του Bill Gates ήθελε να αρπάξει την καινοτόμο μουσική εφαρμογή Synapse Media Player που είχε επινοήσει ο Zuckerberg. Όμως ο Mark είχε υπομονή. Αργότερα, το MTV ήθελε να αγοράσει το Facebook έναντι 75 εκατ. δολαρίων. Ο Mark συγκρατήθηκε για μία ακόμη φορά και είδε τους κόπους του να ανταμείβονται.

2. Dustin Moskovitz
Ηλικία: 31
Εταιρεία: Asana
Περιουσία: 9,3 δισ. δολάρια

moskovitzΟ Dustin Moskovitz είχε την τύχη να είναι συγκάτοικος με τον Mark Zuckerberg στο Χάρβαρντ. Ήταν ο πρώτος επικεφαλής τεχνολογίας της Facebook και ήθελε να φτάσει το μέσο κοινωνικής δικτύωσης σε άλλο επίπεδο. Ο αυτοδίδακτος προγραμματιστής, ο οποίος έμαθε προγραμματισμό ειδικά για το Facebook, αποχώρησε στη συνέχεια από την εταιρεία για να ιδρύσει την Asana, μία εφαρμογή που διευκολύνει τη συνεργασία σε μία επιχείρηση χωρίς τη χρήση email.

3. Yang Huiyan
Ηλικία: 34
Εταιρεία: Country Garden Holdings
Περιουσία: 5,9 δισ. δολάρια

huiyanΗ Κινέζα Yang Huiyan έλαβε μεγάλο μέρος της περιουσίας του μεγιστάνα πατέρα της όταν εκείνος της μεταβίβασε την εταιρεία ακινήτων Country Garden Holdings το 2007. Από αυτή την πολύ σημαντική αλλαγή χεριών η Yang έγινε η μικρότερη σε ηλικία γυναίκα δισεκατομμυριούχος στον κόσμο. Σήμερα θεωρείται η πλουσιότερη γυναίκα στην Ασία.

4. Eduardo Saverin
Ηλικία: 33
Εταιρεία: 99
Περιουσία: 5,3 δισ. δολάρια

saverinΟ γεννημένος στη Βραζιλία Eduardo Saverin γνώρισε τον Mark Zuckerberg στον πρώτο του χρόνο στο Χάρβαρντ και αμέσως έγιναν κολλητοί. Ο συνιδρυτής του Facebook – και πρώτος επενδυτής και οικονομικός διευθυντής – είδε τον Zuckerberg να τον εγκαταλείπει μόλις το Facebook απογειώθηκε. Ο επενδυτής που έχασε με βίαιο τρόπο το 30% της εταιρείας μήνυσε τον Zuckerberg και τελικά έφτασε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό για άγνωστο ποσό. Μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ πόσο «μάτωσε» ο Zuck, καθώς ο Saverin, όπως και οι αδερφοί Winklevoss, υπέγραψε συμφωνία εμπιστευτικότητας για τη συναλλαγή. Ο επιτυχημένος οικονομολόγος και επενδυτής βρίσκεται σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο της 99.co, μίας πλατφόρμας αγοραπωλησιών ακινήτων με έδρα τη Σιγκαπούρη. Αν ο Saverin είχε κρατήσει το αρχικό του μερίδιο στο Facebook, σήμερα η περιουσία του θα ανερχόταν σε 34 δισ. δολάρια. Κρίμα!

5. Scott Duncan
Ηλικία: 32
Εταιρεία: Enterprise Products Partners L.P.
Περιουσία: 5 δισ. δολάρια

Ο Scott Duncan είναι ζωντανό παράδειγμα του ότι δεν είναι αναγκαστικό να είναι κάποιος «μάγος» της Silicon Valley για να γίνει δισεκατομμυριούχος στις μέρες μας. Ο Scott κληρονόμησε την αστρονομικά επιτυχημένη εταιρεία ενεργειακών αγωγών του πατέρα του το 2010, μαζί με τις τρεις αδερφές του (και αυτές είναι δισεκατομμυριούχοι). Και μπορεί ο Scott να έτρωγε από μικρός με χρυσά κουτάλια, όμως ο πατέρας του ξεκίνησε από τα χαμηλά. Ξεκίνησε την εταιρεία του με 10.000 δολάρια και δύο φορτηγά προπανίου.

6. Elizabeth Holmes
Ηλικία: 31
Εταιρεία: Theranos
Περιουσία: 4.5 δισ. δολάρια

holmesΌπως και ο Mark Zuckerberg, η Elizabeth Holmes άφησε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια στις ΗΠΑ για να κυνηγήσει τα επιχειρηματικά της όνειρα. Σε ηλικία 19 ετών, η φιλόδοξη φοιτήτρια της σχολής χημικών μηχανικών παράτησε το Stanford και ξεκίνησε την Theranos, μία επαναστατική start-up αιματολογικών τεστ, με έδρα το Palo Alto της Καλιφόρνια, κατά κύριο λόγο με χρήματα που είχαν εξοικονομήσει οι γονείς της για τις σπουδές της. Η εταιρεία της πλέον αξίζει 9 δις. δολάρια και θέλει να φέρει τα πάνω κάτω στον κλάδο των διαγνωστικών τεστ που έχει τζίρο 73 δισ. δολάρια.

7. Nathan Blecharczyk
Ηλικία: 32
Εταιρεία: Airbnb
Περιουσία: 3 δισ. δολάρια

blecharczykΗ Airbnb δεν είναι η πρώτη σημαντική επιχειρηματική προσπάθεια του Blecharczyk. Ο απόφοιτος του τμήματος υπολογιστών του Harvard ίδρυσε μία πρωτοπόρο εταιρεία διαδικτυακού μάρκετινγκ όταν ήταν ακόμη στο σχολείο και εξυπηρετούσε πελάτες σε 20 χώρες. Πριν συν-ιδρύσει την Airbnb το 2008 και εποπτεύσει την τεχνολογική στρατηγική της 25 δις. δολαρίων εταιρείας ενοικιάσεως καταλυμάτων μέσω διαδικτύου, εργάστηκε σε διάφορα πόστα μηχανικού Η/Υ στη Microsoft, στην Batiq και στην OPNET Technologies.

8. Brian Chesky
Ηλικία: 33
Εταιρεία: Airbnb
Εκτιμώμενη περιουσία: 3 δισ. δολάρια

cheskyΤο 2008 ο Brian Chesky και ο συγκάτοικός του Joe Gebbia ήταν δύο απένταροι που δεν είχαν να πληρώσουν το ενοίκιο του διαμερίσματός τους στο San Francisco. Για να μην τους κάνει έξωση ο ιδιοκτήτης, οι βιομηχανικοί σχεδιαστές αποφάσισαν να ενοικιάσουν 3 στρώματα αέρα στον όροφό τους έναντι 80 δολαρίων το ένα. Οι πρωτεργάτες της Οικονομίας Διαμοιρασμού (Sharing Economy) έστησαν μία υποτυπώδη ιστοσελίδα όπου διαφήμιζαν τα στρώματα που ενοικίαζαν και τα υπόλοιπα είναι (περίπου) ιστορία.

Οκτώ χρόνια αργότερα, η πρόχειρη ιντερνετική start up «φιλοξενεί» περίπου 800.000 ανθρώπους κάθε νύχτα μέσω 2 εκατομμυρίων καταχωρήσεων σε 190 χώρες, γεγονός που την καθιστά βασίλισσα στο πολυπόθητο κλαμπ των «μονόκερων» της Silicon Valley. Σύμφωνα με τον Chesky, η μητέρα του, του είχε πει ότι η ιδέα της Airbnb, να κοιμούνται δηλαδή ξένοι στο σπίτι σου όταν εσύ λείπεις, ήταν η χειρότερη όλων των εποχών. Μάλλον θα έχει αλλάξει γνώμη, αφού ο γιος της όχι μόνο μπορεί να έχει την ασφάλιση Υγείας που πάντα ονειρευόταν γι’ αυτόν, αλλά και χρήματα που… δεν ξέρει τι να τα κάνει.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 2 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Γνωρίστε τους πλουσιότερους 30ρηδες στον κόσμο! https://www.insurancedaily.gr/%ce%b3%ce%bd%cf%89%cf%81%ce%af%cf%83%cf%84%ce%b5-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%80%ce%bb%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b9%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%82-30%cf%81%ce%b7%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%84/