Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Το ασφαλιστικό μας προκαλεί ανασφάλεια!


katrougalos5

Σχόλιο επί της φωτογραφίας: “Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής” διαβάζει ο υπουργός εν ώρα συνεδρίασης στην Βουλή και ευχόμαστε να μην επιχειρήσει τέτοια, ανάλογα ή παραπλήσια πειράματα στην Ελλάδα.

Αλλαγές επί αλλαγών και μαχαίρι στο μαχαίρι για να μπορέσει η κυβέρνηση να βρει τρόπο να παρακάμψει τις αντιδράσεις, ώστε να περάσει το ασφαλιστικό, έστω επιστρατεύοντας εναλλακτικά σχέδια.

Όμως όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μόνο ασφάλεια δεν μας προκαλούν, ενώ οι δηλώσεις του υπουργού από το οικονομικό συνέδριο των Δελφών που πραγματοποιήθηκε το Σ/Κ επιβαρύνουν το κλίμα.

“Το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα ήταν κατακερματισμένο, άδικο, αναποτελεσματικό και μη βιώσιμο” ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε ομιλία του στο οικονομικό συνέδριο των Δελφών. “Η οικονομική κρίση”, σύμφωνα με τον υπουργό, “επιδείνωσε τις αμαρτίες αυτές, πρώτον επειδή τα ελλείμματα αυξήθηκαν ακριβώς επειδή 1/4 του πληθυσμού είναι άνεργο και το 50% των αυτοαπασχολούμενων δεν μπορεί να πληρώσει τις εισφορές του”.

Πολύ λογικά όσα αναφέρει ο υπουργός, μόνο που οι πολιτικές των μνημονίων επιφέρουν μεγαλύτερη συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, άρα περισσότερη ανεργία, άρα μείωση των εισφορών στον συνταξιοδοτικό κορβανά.

Ιδού πως περιγράφει την ατιμώρητη ληστρική επιδρομή στα ασφαλιστικά ταμεία μέσω του PSI ο υπουργός.

Χαριστική βολή στην κατασπατάληση των διαθέσιμων των ασφαλιστικών ταμείων έγινε με τη διαγραφή αποθεματικών από το PSI με αποτέλεσμα στη πραγματικότητα αυτό που κληρονομήσαμε το 2015 είναι ένα πλήρως κατεστραμμένο, αναποτελεσματικό σύστημα με ελάχιστες προοπτικές βιωσιμότητας”.

Σήμερα το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται να εγγράψει στο νομοσχέδιο έξι αλλαγές, που φέρνουν περικοπές σε επικουρικές, εφάπαξ, μερίσματα, υψηλές κύριες συντάξεις και πολυσυνταξιούχους, ενώ εισάγουν εθνική σύνταξη τουλάχιστον δυο ταχυτήτων και ακόμη μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, στοιχεία που περιλαμβάνει το εναλλακτικό «Σχέδιο Β» της ελληνικής πλευράς για τη σκληρή διαπραγμάτευση του Ασφαλιστικού.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έχει δηλώσει πως «η κυβέρνηση δεν θα μειώσει τις συντάξεις, ακόμα και αν το ζητήσουν οι δανειστές της», οπότε, στόχος της κυβέρνησης είναι η αμυντική γραμμή να στηθεί γύρω από τον βασικό κορμό των κύριων συντάξεων.

Εκεί εστιάζουν την προσοχή τους και οι δανειστές, ζητώντας λεπτομέρειες και ποσοτικά στοιχεία για τον επανα-ξανα-μανα- υπολογισμό των κύριων συντάξεων και την «τρύπα» που ανοίγουν οι προτεινόμενες «εκπτώσεις» των εισφορών σε αγρότες και αυτοαπασχολούμενους.

Ενστάσεις έχουν ειδικά καταγραφεί για την κλίμακα 16% επί του εισοδήματος που προτάθηκε στους αγρότες ως εναλλακτική εισφορά (έναντι 20%) επειδή έχει μόνιμο χαρακτήρα…

Πεδίο δράσης αναμένεται να δημιουργηθεί και στην αναπροσαρμογή των σημερινών κύριων συντάξεων βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού και της «προσωπικής διαφοράς» που θα προκύψει για τον κάθε συνταξιούχο, η οποία σε διάφορες κατηγορίες αλλά και σωρευτικά αναμένεται σημαντική. Πληροφορίες αναφέρουν πως το νέο σύστημα θα οδηγούσε χωρίς προσωπική διαφορά σε μικρές ή μεγαλύτερες απώλειες αρκετές κατηγορίες συνταξιούχων που εισπράττουν πάνω από 1.000 ευρώ (π.χ. συνταξιούχοι πρώην ΤΕΒΕ, ΔΕΚΟ, Τραπεζών κ.ά.).

Η ελληνική πλευρά, πάντως, έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως η προσωπική διαφορά είναι εγγυημένη, ενώ σε κάθε περίπτωση, τα όποια σενάρια για παρεμβάσεις σε κύριες συντάξεις παραμένουν εκτός επίσημου «χαρτοφυλακίου».

Ιδού οι σκέψεις της κυβέρνησης όπως εκφράζονται σε ένα δεύτερο πλάνο:

1. «Κλειδώνει» το μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις, καθώς ο προϋπολογισμός του ΕΤΕΑ εμφανίζει «τρύπα» 600 εκατ. ευρώ για φέτος, εκ των οποίων περίπου 100 έρχονται ως «προίκα» του ΚΕΑΝ (επικουρικό των ναυτικών). Από τις μειώσεις αναζητούνται περί τα 300 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό «φωτογραφίζει» η μελέτη με τον επανυπολογισμό των επικουρικών, η οποία έχει σταλεί στους δανειστές. Αλλα 300 εκατ. εκτιμάται πως θα αποφέρει η αύξηση των εισφορών κατά μια ποσοστιαία μονάδα, αν τελικά «περάσει» από το κουαρτέτο. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει κλιμακωτές μειώσεις 2% – 20% σε συντάξεις άνω των 170 ευρώ και στο υπερβάλλον ποσό. Μεσοσταθμικά η μείωση φτάνει στο 6%-7% για 711.000 δικαιούχους. Δεύτερο σενάριο προβλέπει μειώσεις 2% – 30% σε περισσότερες από 800.000 επικουρικές συντάξεις άνω των 150 ευρώ. Στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση για περικοπή συγκεκριμένου ποσού (και όχι ποσοστού) από συντάξεις των 170 – 400 ευρώ και άλλου ποσού στις συντάξεις άνω των 400 ευρώ.

2. Γενναία πτώση του πλαφόν για τις υψηλές κύριες συντάξεις και το άθροισμα συντάξεων «δίνει» η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να θυσιαστούν τα ρετιρέ και να διασωθούν οι υπόλοιποι, με εξοικονόμηση 50- 200 εκατ. ευρώ. Το πλαφόν για την κύρια σύνταξη θα πέσει στα 2.000 ευρώ και για το συνολικό εισόδημα συνταξιούχου (άθροισμα συντάξεων) στα 2.300, αν όχι στα 2.000. Σήμερα ισχύει πλαφόν 2.773 ευρώ (μεικτό ποσό μαζί με επιδόματα) για μια κύρια σύνταξη και 3.680 ευρώ για το άθροισμα. Στην πρώτη γραμμή του πυρός είναι 50.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν συνολικά πάνω από 2.000 ευρώ, όπως πρώην διευθυντές του Δημοσίου, γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί που έχουν διπλές και τριπλές συντάξεις, δικαστικοί, χήρες/χήροι, υπάλληλοι ΔΕΚΟ και τραπεζών.

3+4. Ψαλίδι 32% έρχεται για το μέρισμα που εισπράττουν 280.000 συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι ενώ και στο εφάπαξ αναμένονται μειώσεις 20% και άνω. Η γενναία περικοπή στο μέρισμα έρχεται με νέο τρόπο υπολογισμού, που θα εφαρμοστεί πιθανότατα από την επόμενη πληρωμή, η οποία δεν αποκλείεται να μην είναι στο τέλος Μαρτίου, αφού στο τραπέζι βρίσκεται η καταβολή ανά τρίμηνο. Μεγάλη μείωση έρχεται και για το εφάπαξ βοήθημα, με νέο τύπο υπολογισμού.

5. Εθνική Σύνταξη στα 360 ευρώ για όλους ζητούν οι δανειστές, ενώ θέλουν να καταβάλλεται στην 20ετία και με εισοδηματικά κριτήρια. Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη για ελιγμό ώστε να διασώσει τη 15ετία, αλλά με μικρότερη εθνική σύνταξη από τα 384 ευρώ που προβλέπει το αρχικό σχέδιο και τα οποία θα δίνονται με 20 έτη ασφάλισης. Ο επιθυμητός συμβιβασμός για την ελληνική πλευρά είναι στα 370 ευρώ, αν και στο τραπέζι βρίσκεται σενάριο κλιμακωτής απομείωσης της εθνικής για όσους βγαίνουν με 15-20 έτη (15/20 στη 15ετία, 16/20 στη 16ετία κ.ο.κ.). Η εθνική θα είναι επίσης μικρότερη για τους αγρότες που θα πληρώνουν 16% εισφορά αντί για 20%, στα 307 ευρώ (16/20), αν και τα κλιμάκια των δανειστών εξέφρασαν αντιρρήσεις για τη μειωμένη εισφορά.

6. Παραμετρικές αλλαγές βρίσκονται στο τραπέζι και για τα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων, καθώς οι δανειστές πιέζουν αφόρητα για συμπίεσή τους, με μόνιμη επωδό τη μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα εισφορών-παροχών. Ετσι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης δεν μπορεί να αποκλειστεί αναπροσαρμογή των συντελεστών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ώστε για παράδειγμα να εκκινούν από 0,7% για την πρώτη 15ετία (αντί 0,8%), να κλιμακώνονται στο 0,82% για 15 – 18 χρόνια, στο 0,94% για 18 ? 21 χρόνια, στο 1% για 21 έως 24 και να καταλήγουν στο 1,8% για 40 έτη ασφάλισης και άνω.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × five =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Το ασφαλιστικό μας προκαλεί ανασφάλεια!! https://www.insurancedaily.gr/110093-2/