ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Facebook Instagram
Search
Close this search box.
Bars
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
Menu
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
ergo-my-ome-728-90jpg
Home Ειδήσεις Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Πόλεμος μεταξύ ΟΑΕΕ και ασφαλισμένων, με απειλές, επιστολές και αγωγές

Βίκυ Γερασίμου by Βίκυ Γερασίμου
12/08/2013 - Updated on 07/01/2014
in Ασφαλιστικές Ειδήσεις
A A
Share on Facebook

OAEEΠόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ του ΟΑΕΕ και συλλογικών φορέων στους οποίους ανήκουν κατά πλειοψηφία οι ασφαλισμένοι του, δηλαδή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), της  ΓΣΕΒΕΕ κ.λπ. Αφορμή, από τη μια οι επιστολές του ΟΑΕΕ με τις προειδοποιήσεις κατασχέσεων και από την άλλη η διακοπή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ίδιους τους ασφαλισμένους και στις οικογένειές τους, που λόγο πραγματικής αδυναμίας αδυνατούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Ειδικά για το δεύτερο, έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες προχωρούν σε αγωγές και ασφαλιστικά μέτρα κατά της διοίκησης του ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών).

Στο σημείο αυτό είναι και το παράλογο. Αν ο Οργανισμός διακόπτει την παροχή υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του, τότε δεν έχει οποιοδήποτε δικαίωμα να συνεχίζει να τους τιμολογεί (να ζητά δηλαδή εισφορές) για υπηρεσίες που δεν τους παρέχει. Και επιπλέον, αν ο  Οργανισμός συνδυάζει την παροχή υπηρεσιών με την πληρωμή ή όχι των εισφορών, τότε έμμεσα αποδέχεται ότι “δεν με πληρώνεις, δεν σου παρέχω κάλυψη” και συνεπώς θα πρέπει να ισχύει και το αντίστροφο “δεν σε πληρώνω, δεν θέλω να μου παρέχεις κάλυψη”. Έχει το δικαίωμα αυτό ο ασφαλισμένος; Να δηλώσει δηλαδή ότι δεν θέλει κάλυψη και συνεπώς να μην πληρώνει τις εισφορές; Από όσο γνωρίζουμε όχι, δεν το έχει. Τότε, πως έχει το αντίστροφο δικαίωμα ο Οργανισμός; Και εδώ, μονά-ζυγά υπέρ του “κράτους” (γιατί κράτος είναι ο ΟΑΑΕ) και σε βάρος του ασφαλισμένου;

Διαβάστε Επίσης

Σωστή η μείωση της φορολογίας – Απουσία μέτρων για την ακρίβεια και την τόνωση της επιχειρηματικότητας

Σωστή η μείωση της φορολογίας – Απουσία μέτρων για την ακρίβεια και την τόνωση της επιχειρηματικότητας

Sep 8, 2025
Συνάντηση ΕΕΑ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Συνάντηση ΕΕΑ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Aug 29, 2025

Για όσους από εσάς όμως θεωρείτε ότι πρέπει να πληρώνονται οι εισφορές από όλους γιατί δεν καλύπτουν μόνο  προσωπικές-οικογενειακές ανάγκες, αλλά καλύπτουν και ανάγκες άλλων συμπολιτών μας ή προηγούμενων γενεών (αναδιανεμητικό σύστημα) πολύ ευχαρίστως να ανοίγαμε μια δημόσια συζήτηση για την συμπεριφορά του κράτους προς όλους όσους κατέβαλαν με απόλυτη συνέπεια τις εισφορές τους τα προηγούμενα χρόνια και την διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων που δημιούργησαν οι εισφορές αυτές!

Όπως τονίζει η ΕΣΕΕ στην ανακοίνωσή της:

«η αποστολή των συγκεκριμένων ειδοποιητηρίων έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών και αντιδράσεων από τους χειμαζόμενους λόγω της ύφεσης και της οικονομικής στενότητας επιχειρηματίες, καθώς το ύφος γραφής είναι ιδιαίτερα απειλητικό και σίγουρα δεν βελτιώνει το κλίμα στην αγορά.

H ΕΣΕΕ με τις Ομοσπονδίες και τους Εμπορικούς Συλλόγους της εκπροσωπώντας τον μικρομεσαίο επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, θεωρούμε ότι με εκφοβισμούς και απειλές δεν είναι δυνατόν να αυξηθεί η ρευστότητα του ταμείου μας. Είναι προφανές ότι όποιος από τους συναδέλφους μας μπορούσε μέχρι τώρα να ενταχθεί στην ρύθμιση, το έχει ήδη κάνει.

Ωστόσο, ένας από τους βασικούς λόγους που η ρύθμιση «Νέα Αρχή», αν και έχει ευνοϊκούς όρους, δεν έχει μέχρι τώρα αποδώσει τα αναμενόμενα, είναι τα δικαιολογητικά και οι προϋποθέσεις που την διέπουν. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στην απαίτηση για μη ύπαρξη οφειλών εντός του 2013 και στην προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας.

Πρώτον, ήταν εξαρχής παράλογο, ένας νόμος που παράγει τα αποτελέσματά του από τον Ιούνιο του 2013, να ζητάει την εφάπαξ καταβολή, αναδρομικά από την αρχή του έτους. Ο νόμος περιορίζει την ρύθμιση σε επιχειρηματίες, οι οποίοι, ως δια μαγείας, ξεπέρασαν την οικονομική στενότητά τους μόνο με την πάροδο της 31ης Δεκεμβρίου 2012, απαίτηση σίγουρα εκτός πραγματικότητας. Ελπίζουμε ότι θα εκδοθούν σύντομα από εσάς οι εξαγγελθείσες Υπουργικές Αποφάσεις ώστε τα ανακοινωθέντα για το ΙΚΑ, δηλαδή ο διακανονισμός των οφειλών του 2013 σε 12 δόσεις, να επεκταθούν άμεσα και στα λοιπά ασφαλιστικά ταμεία.

Δεύτερον, η απαίτηση φορολογικής ενημερότητας δίνει την χαριστική βολή στην επιτυχία της ρύθμισης. Σε αυτές τις δύσκολες εποχές, που ο επιχειρηματίας, εξ’ ανάγκης και μόνο ιεραρχεί τις προτεραιότητές του, ο ΟΑΕΕ και όλα τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία «διώχνουν» αυτόν που τα βάζει στην πρώτη θέση, απαιτώντας πρώτα αυτός να έχει ρυθμίσει οφειλές τρίτων. Αντιλαμβανόμαστε το άγχος του Υπουργείου Οικονομικών, που προφανώς ζήτησε την προϋπόθεση αυτή, όμως έτσι η ρύθμιση δεν πρόκειται να αποδώσει, ούτε η ρευστότητα των ταμείων θα αυξηθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούμε να προχωρήσετε στις αναγκαίες διευθετήσεις και προσαρμογές του πλαισίου, ώστε η καλή ρύθμιση που περιγράφεται στις διατάξεις του ν. 4152/2013 να αποδώσει τα αποτελέσματά της και να καλυφθούν οι ανάγκες του ΟΑΕΕ και των λοιπών ταμείων. Αυτά είναι τα απαραίτητα βήματα για να λυθεί το πρόβλημα και όχι τα ειδοποιητήρια άνευ ουσίας, που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να θυμώνουν και να τρομοκρατούν.

Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους και δεν χρειάζονται ούτε απειλές, ούτε εκφοβισμούς για να ανταποκριθούν προς αυτές· ρεαλισμό και καλή θέληση χρειάζονται. Ως εκ τούτου ζητάμε την προσωπική σας παρέμβαση ώστε να ανασταλεί η αποστολή και η ισχύς ειδοποιητηρίων απειλής κατάσχεσης, τουλάχιστον μέχρι την εφαρμογή της επέκτασης της ρύθμισης για τις οφειλές 2013 στους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ.»

Η ΓΣΕΒΕΕ σε επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ι. Βρούτση, αναφέρει τα εξής:

“Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την ενέργεια της διοίκησης του ΟΑΕΕ, η οποία τις τελευταίες ημέρες αποστέλλει στους ασφαλισμένους του Οργανισμού, οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, έγγραφο με τον τίτλο “ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ”.

Στο εν λόγω έγγραφο διαλαμβάνονται αναλυτικά οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές του ασφαλισμένου και κατόπιν αυτός καλείται να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει την οφειλή του.

Σε διαφορετική περίπτωση ο Οργανισμός απειλεί τους συναδέλφους με τη λήψη αναγκαστικών μέτρων εναντίον τους.

Η έκπληξή μας, συνίσταται στο γεγονός, ότι, ενώ η διοίκηση του Οργανισμού, γνωρίζει, από τις συνεχείς και τεκμηριωμένες ενημερώσεις της ΓΣΕΒΕΕ ότι η μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών οφείλεται σε πραγματική οικονομική αδυναμία των συναδέλφων οι οποίοι μαστίζονται από την οικονομική κρίση και όχι σε δυστροπία αυτών, καθιστώντας αδύνατη την υπαγωγή τους στη ρύθμιση η οποία ουσιαστικά είναι απαγορευτική, εν τούτοις προέβη στην παραπάνω ενέργεια η οποία προκαλεί ερωτήματα σχετικά με τον χρόνο που «κυκλοφόρησε».

Η διοίκηση της Συνομοσπονδίας μας έχει καταθέσει πλήρεις και τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση του οξυμμένου προβλήματος της μη καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών.

Αυτές οι θέσεις και προτάσεις πρέπει να αξιοποιηθούν άμεσα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και τη διοίκηση του Οργανισμού, προκειμένου να αμβλυνθεί το πρόβλημα και να καταφέρουν οι επαγγελματίες και βιοτέχνες να διασώσουν τις επιχειρήσεις τους.

Συνεπώς δεν μπορεί να αποτελεί λύση η αποστολή εγγράφου όπως το παραπάνω και η διατύπωση απειλών για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων.

Γι΄ αυτό η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ, σας καλεί να παρέμβετε για να σταματήσει η αποστολή τέτοιων εγγράφων και να συζητήσουμε και πάλι για την εξεύρεση πρόσφορων λύσεων προς όφελος του Οργανισμού και των ασφαλισμένων του.”

 

Tags: ΕΕΑ
np-car-468x60px-new-1jpg

Related Posts

Η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ στους αγώνες της Super League για 6η συνεχή χρονιά
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ στους αγώνες της Super League για 6η συνεχή χρονιά

by Insurancedaily editorial team
Sep 16, 2025
Εθνική Ασφαλιστική: Νέα στελέχη στις διευθύνσεις Στρατηγικής & Μετασχηματισμού και των ομαδικών ασφαλίσεων
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Εθνική Ασφαλιστική: Νέα στελέχη στις διευθύνσεις Στρατηγικής & Μετασχηματισμού και των ομαδικών ασφαλίσεων

by Insurancedaily editorial team
Sep 16, 2025
Τα ασφάλιστρα κατοικίας στις ΗΠΑ “πέταξαν” +40,4% σε έξι χρόνια
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Τα ασφάλιστρα κατοικίας στις ΗΠΑ “πέταξαν” +40,4% σε έξι χρόνια

by Insurancedaily editorial team
Sep 16, 2025
AI: Φίλος ή εχθρός του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Τεχνητή Νοημοσύνη και Διοικητική Λογιστική

by Insurancedaily editorial team
Sep 16, 2025
Sofos Insurance Summit: Ένα τριήμερο που θύμισε «παλιές καλές εποχές»
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Sofos Insurance Summit: Ένα τριήμερο που θύμισε «παλιές καλές εποχές»

by Νίκος Μωράκης
Sep 16, 2025
Χακάρισμα λογαριασμών στο WhatsApp μέσω ψεύτικης ψηφοφορίας
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Χακάρισμα λογαριασμών στο WhatsApp μέσω ψεύτικης ψηφοφορίας

by Insurancedaily editorial team
Sep 16, 2025
Η MEGA BROKERS εξαγοράζει την ΚΑΛΥΨΗ ΙΚΕ και επεκτείνει δυναμικά το αποτύπωμά της στη Βόρεια Ελλάδα
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Η MEGA BROKERS εξαγοράζει την ΚΑΛΥΨΗ ΙΚΕ και επεκτείνει δυναμικά το αποτύπωμά της στη Βόρεια Ελλάδα

by Insurancedaily editorial team
Sep 16, 2025
REBRAIN GREECE 7 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

REBRAIN GREECE 7 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη

by Βίκυ Γερασίμου
Sep 16, 2025
Ξεκινά η 2η Σεζόν του Podcast & Vidcast «Και Αν Συμβεί;»
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Ξεκινά η 2η Σεζόν του Podcast & Vidcast «Και Αν Συμβεί;»

by Insurancedaily editorial team
Sep 16, 2025

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I agree to the Terms & Conditions and Privacy Policy.

ydrogios-insurancehome-insurancegif
300x250-4gif
medifirstlaunchcampaign300x250pxgif
-global-events-mdrt-day-15-156jpg

TOP#5 Insurancedaily

  • Εθνική Ασφαλιστική: Νέα στελέχη στις διευθύνσεις Στρατηγικής & Μετασχηματισμού και των ομαδικών ασφαλίσεων

    Εθνική Ασφαλιστική: Νέα στελέχη στις διευθύνσεις Στρατηγικής & Μετασχηματισμού και των ομαδικών ασφαλίσεων

    1 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ στους αγώνες της Super League για 6η συνεχή χρονιά

    1 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Χακάρισμα λογαριασμών στο WhatsApp μέσω ψεύτικης ψηφοφορίας

    1 shares
    Share 0 Tweet 0
  • REBRAIN GREECE 7 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη

    1 shares
    Share 0 Tweet 0
Εγγραφή στο Newsletter

+12,000 εγγεγραμμένοι χρήστες ενημερώνονται καθημερινά για θέματα Ιδιωτικής Ασφάλισης από το Newsletter του insurancedaily.gr

Facebook Instagram Youtube
  • Όροι χρήσης
  • Προστασία προσωπικών δεδομένων
  • Cookies
  • Πληροφορίες
  • Επικοινωνήστε μαζί μας
  • Όροι χρήσης
  • Προστασία προσωπικών δεδομένων
  • Cookies
  • Πληροφορίες
  • Επικοινωνήστε μαζί μας
© MORAX MEDIA Α.Ε.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του insurancedaily.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. © 2023

Insurancedaily.gr | Ταυτότητα

  • Διαχειριστής / Διευθυντής: Mωράκης Μιχαήλ
  • Διευθύντρια Σύνταξης: Βίκυ Γερασίμου
  • Ιδιοκτησία: Morax Media Α.Ε.
  • Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μωράκης Νικόλαος
  • Διαχειριστής / Δικαιούχος Domain: Μωράκης Μιχαήλ
  • Έδρα - Γραφεία: Ιφιγένειας 6, Καλλιθέα, ΤΚ 17672
  • Email: info@insurancedaily.gr, Tηλ: +30 210 9594121

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ

© 2020 Insurancedaily.gr - by Morax Media s.a..

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία πλοήγησης και προσωποποιημένο περιεχόμενο.
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ