Ασφαλιστικές Ειδήσεις

S&P-Fitch-Moody’s:
Αναξιόπιστοι Αξιολογητές;


Του Καθηγητή Κων/νου Ζοπουνίδη

Τα Μεγαθήρια S&P, Fitch και Moody’s Αξιολογούν και Κάνουν Εκτιμήσεις για Εταιρείες, Τράπεζες, Κράτη και Έθνη. Δεν υπάρχει άλλος Μηχανισμός που να Αξιολογεί τις Χώρες και τις Επιχειρήσεις ενός Κράτους. Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύονται αυτές οι Παγκόσμιες Ιδιωτικές Εταιρείες και κατέχουν το 95% της Παγκόσμιας Αγοράς Πιστοληπτικής Αξιολόγησης.

Πολλά, ωστόσο, είναι τα παραδείγματα των λανθασμένων Αξιολογήσεων των τριών Εταιρειών, οι οποίες αγνοούν τις εντελώς αναξιόπιστες Αξιολογήσεις τους και συνεχίζουν να Αξιολογούν Εταιρείες και Κράτη σαν να μη συνέβη τίποτα και, δυστυχώς, να επηρεάζουν ολόκληρη την παγκόσμια Χρηματαγορά.

Το Δεκέμβριο του 2001 όταν οι τρεις Οίκοι Αξιολόγησης πρότειναν την «Αγορά» των Μετοχών της Enron, τέσσερις μέρες μετά Πτώχευσε!

Το Σεπτέμβριο του 2008 δε διέγνωσαν, αλλά μάλλον συγκάλυψαν την Κατάρρευση της Lehman Brothers και λίγους μήνες πριν καταρρεύσει η Οικονομία της Ισλανδίας την είχαν Αξιολογήσει Θετικά!

Ας θυμηθούμε και ότι η S&P Μείωσε την Πιστοληπτική Ικανότητα της Ελλάδας λίγο πριν τη διαπραγμάτευση των Ελληνικών Ομολόγων. Όλα αυτά και αρκετά ακόμη «Λάθη» δείχνουν την Αναποτελεσματικότητα των Οίκων Αξιολόγησης και ότι κάθε τους Κίνηση και Απόφαση αποβλέπει Μόνο στο Κέρδος, εις βάρος όμως της Οικονομίας κάποιων Κρατών και Εταιρειών.

Το προκλητικά Ασυμβίβαστο γεγονός είναι ότι οι Εταιρείες αυτές, για να πραγματοποιήσουν τις Αξιολογήσεις τους, πληρώνονται από αυτούς που Αξιολογούνται!

Όταν ένα Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα επιθυμεί να Εκδώσει ένα Ομολογιακό Δάνειο, πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον δύο από αυτές τις Εταιρείες για να το Αξιολογήσει. Αυτή η Βαθμολογική Κατάσταση σημαίνει ότι όσο υψηλότερη είναι η Βαθμολογία της Επιχείρησης ή της Τράπεζας ή του Κράτους που αξιολογείται, τόσο περισσότερο Ασφαλής είναι η Επένδυση.

Όλες λοιπόν οι Κινήσεις στην Οικονομική Αγορά Κρίνονται από αυτές τις τρεις Εταιρείες-Μεγαθήρια!

Όπως προαναφέραμε δεν υπάρχει κανένας άλλος Μηχανισμός Ελέγχου, οπότε τα Κέρδη των τριών αυτών Οίκων είναι Τεράστια. Για παράδειγμα, η Moody’s το 2001 είχε έσοδα 800 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το 2006 έφταδε τα 2,073 δισ. δολάρια! Αυτή η Αναποτελεσματικότητα και η μη Αξιοπιστία αυτών των Εταιρειών οδηγεί σε Σοβαρά Ηθικά Προβλήματα.

Σχηματίζονται Προσωπικές Σχέσεις μεταξύ των Στελεχών των Εταιρειών Αξιολόγησης και των Εταιρειών που Αξιολογούνται για να αποκομίσουν υψηλή Βαθμολογία.

Η Δύναμη που έχουν είναι Τεράστια και μπορούν να προκαλέσουν πολλές Αλλαγές στην Αγορά και τη Διακίνηση Χρήματος. Όταν «Αποφασίζουν» να υποβαθμίσουν την Οικονομία μιας Χώρας, αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Χώρα να προβεί σε διάφορα Επώδυνα Μέτρα (π.χ., αύξηση Ανεργίας, μείωση Μισθών κ.ά.).

Επομένως, γίνεται κατανοητό ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας Ανεξάρτητος Μηχανισμός Αξιολόγησης των Κρατών, Επιχειρήσεων κ.ά. που να Αξιολογεί Σωστά, Αντικειμενικά, Αξιόπιστα και με Ακρίβεια.

Ήδη άρχισαν μερικά δικηγορικά γραφεία των ΗΠΑ να εξετάζουν το ενδεχόμενο να πάρουν δικαστικά μέτρα κατά των τριών Εταιρειών, κατόπιν εντολών από θιγόμενους Οργανισμούς.5 Comments
To Top